Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ουκρανίας κατηγορείται για οικονομική στήριξη του πολέμου της Ρωσίας
Ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ουκρανίας Ανατόλι Τίμοστσου (EΠΑΝΩ AP Photo) έχει καταστεί ύποπτος σε ποινική υπόθεση στην πατρίδα του.
Ο Τίμοστσουκ εργάζεται ως βοηθός προπονητή στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης από το 2017. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν σχολίασε δημοσίως το θέμα και στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φύγει από τη Ρωσία.
Τον Μάρτιο του 2022, η Επιτροπή Ελέγχου και Πειθαρχίας της Ουκρανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (UAF) αφαίρεσε από τον Τίμοστσουκ την άδεια προπονητή, καθώς και όλους τους εθνικούς τίτλους που είχε κατακτήσει ως ποδοσφαιριστής.
Τον Νοέμβριο του 2024, το CAS έκανε δεκτή την προσφυγή του και ακύρωσε τις σε βάρος του πειθαρχικές αποφάσεις της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ουκρανίας.
Η υπόθεση της φανέλας
Αφορμή για την έναρξη ποινικης διαδικασίας στην Ουκρανία ήταν τα γεγονότα της 8ης Σεπτεμβρίου 2024, όταν η Ζενίτ συμμετείχε σε φιλικό αγώνα με την Καζακστάν Καϊράτ στο Αλμάτι. Οι παίκτες και των δύο ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του Τίμοστσουκ, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο φορώντας μπλουζάκια στα χρώματα της «κορδέλας της πολιορκίας» (για την «Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Πολιορκίας του Λένινγκραντ»). Μετά τον αγώνα, οι φανέλες αυτές με τα αυτόγραφα των παικτών δόθηκαν για ειδική δημοπρασία, όλα τα έσοδα της οποίας θα αποσταλούν στα θύματα στην περιοχή του Κουρσκ, ανέφερε η ομάδα της Ζενίτ.
Η μπλούζα με αυτόγραφο του Tymoschuk πωλήθηκε για 700.000 ρούβλια.
«Τα χρήματα από την πώληση χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθηθεί το “106ο τάγμα αναγνώρισης” από τη Ρωσία, γνωστό ως Μονάδα Αναγνώρισης 106 “Μόσχα” που αργότερα μετονομάστηκε σε “Σβετλογιάρ” από τη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το αναφερόμενο άρθρο του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας, ο Τίμοστσουκ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 10 έως 12 ετών.
Ο Τίμοστσουκ είναι ο κάτοχος του ρεκόρ συμμετοχών με την Εθνική Ομάδα της Ουκρανίας, καθώς έχει παίξει με την φανέλα με το εθνόσημο 144 φορές, πολλές από τις οποίες ως αρχηγός. Τρεις φορές κατέκτησε το εθνικό πρωτάθλημα με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, ενώ έχει επίσης στο ενεργητικό του τρία Κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ Ουκρανίας. Μαζί με την Μπάγερν Μονάχου κατέκτησε το Champions League και αναδείχθηκε δύο φορές πρωταθλητής Γερμανίας. Με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ρωσίας, το Κύπελλο UEFA και το Ευρωπαϊκο Σούπερ Καπ.
Πηγή:gr.euronews.com