Συνομιλίες Κωνσταντινούπολής: Το παιχνίδι του Πούτιν και η στάση Ζελένσκι-Τραμπ
Τριμερείς συναντήσεις προβλέπεται να γίνουν σήμερα στο παλάτι Dolmabahçe (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ:www.dolmabahcepalace) επί του του Βοσπόρου στην Πόλη στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών, ανέφερε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. «Η συνάντηση (σ.σ. μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και της ρωσικής αντιπροσωπείας) τελείωσε. Αύριο (σήμερα) θα διεξαχθεί μια άλλη σειρά συναντήσεων, με διαφορετική μορφή. Στην ημερήσια διάταξη είναι τριμερείς δια πραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Τουρκίας» και «μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας. «Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει τετραμερής» με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας, διευκρίνισε αυτή η πηγή.
Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας είναι ένας σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, πρώην υπουργός Πολιτισμού. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έστειλε τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ και έναν υφυπουργό Εξωτερικών. Και στις δύο αντιπροσωπείες μετέχουν επίσης εκπρόσωποι του στρατού, των υπηρεσιών πληροφοριών και των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν βλέπει σοβαρά τις συνομιλίες
ΦΩΤΟ: ΑΑ
Θα μπορούσε να παραλειφθεί η απευθείας συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εάν επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια των συνομιλιών (ανάμεσα στις αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες) στην Πόλη, σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, μετά από τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν βλέπει σοβαρά» τη διεξαγωγή των συνομιλιών. Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η εντολή της ουκρανικής αντιπροσωπείας είναι να συζητήσει μια εκεχειρία. Παράλληλα, τόνισε ότι, εάν η Μόσχα δεν δείξει κα μία προθυμία για την κατάπαυση του πυρός, τότε άλλες χώρες θα πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική πίεση στη Ρωσία και να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις. «Οι άνθρωποι έρχονται στη διπλωματία… για να αποφύγουν ένα αδιέξοδο, οπότε πρέπει να κάνεις βήματα που θα επιφέρουν ειρήνη», ανέφερε. «Πρέπει να ασκήσεις πίεση στην πλευρά που δεν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο (…). Ο Τραμπ σκέφτηκε ότι θα βοηθούσε, αν ασκούσε πίεση και στις δύο πλευρές – νομίζω ότι μας πίεσαν περισσότερο από τους Ρώσους» συμπλήρωσε. Επίσης, ο Ζελένσκι μετέφερε την εκτίμηση τού Προέδρου Ερντογάν, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία “πρέπει να λήξει με «άμεσες διαπραγματεύσεις» μεταξύ των δύο πλευρών.
Ανοιχτή σε «πιθανούς συμβιβασμούς» η Μόσχα
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ουκρανούς, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε έτοιμος για «πιθανούς συμβιβασμούς» και να τους «συζητήσει» με Ουκρανούς αντιπροσώπους. «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε, να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις της Πόλης. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πιθανούς συμβιβασμούς και να τους συζητήσουμε», είπε ο Μεντίνσκι σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό.
Ερντογάν: Θα φιλοξενήσουμε Πούτιν – Ζελένσκι, όταν είναι έτοιμοι
Εφημερίδα Sabah
Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Άγκυρα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει αυτόν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες «όταν είναι έτοιμοι», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία. Υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνάντηση Ζελένσκι – Ερντογάν διήρκεσε τρεις με τέσσερις ώρες, χαρακτηρίζοντας την «καλή». Σε ανακοίνωσή της, η προεδρία ανέφερε ότι ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ των πλευρών δεδομένης της «ιστορικής ευκαιρίας» για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, και ότι θα πρέπει να συναντηθούν επί μιας στοιχειώδους κοινής βάσης.
Κρεμλίνο: Στις 10:00 θα περιμένουμε τους Ουκρανούς
Το Κρεμλίνο πάντως ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας περιμένουν τους Ουκρανούς εκπροσώπους να εμφανιστούν στις 10 σήμερα, Παρασκευή,το πρωί, για την έναρξη των συνομιλιών.
Οι διαβουλεύσεις της Πέμπτης (15/5) υπήρξαν πυρετώδεις με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει γνωστό ότι ο υπουργός, Χακάν Φιντάν, συναντήθηκε με τη ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, σύμβουλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Πέμπτης (15/5).
Το μόνο σίγουρο είναι αν και όποτε γίνουν οι συνομιλίες ότι οι Βολοντίμρ Ζελένσκι, Ντόναλντ Τραμπ και Βλάντιμιρ Πούτιν δεν θα είναι παρόντες.
.Εξάλλου κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα έχουν κάποιο αντίκρισμα. Ο ίδιος ο Τραμπ είπε ότι δεν περιμένει να υπάρξει πρόοδος αν δεν υπάρξει συνάντηση του ίδιου με τον Ρώσο ομόλογό του ενώ για χαμηλές προσδοκίες έκανε λόγο και ο Ρούμπιο.
Το παιχνίδι του Πούτιν και η στάση Ζελένσκι
ΦΩΤΟ: ΑΑ
Το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος κατάφερε για μία ακόμη φορά αυτό που δεν πέτυχαν ούτε ο Ζελένσκι, ούτε η συμμαχία κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών, ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Να καθορίσει τον ρυθμό, τη μορφή ή τις προϋποθέσεις για τις συνομιλίες, τις οποίες ο ίδιος πρότεινε απορρίπτοντας το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων και του Κιέβου για 30ημερη εκεχειρία.
Στην ουσία ο Πούτιν αυτό που έκανε είναι να βάλει στο παιχνίδι τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος τάχθηκε υπέρ των συνομιλιών ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στον Ζελένσκι να μεταβεί στην Τουρκία. Ο Ουκρανός πρόεδρος το έκανε, αλλά μόλις έγινε σαφές ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου δεν επρόκειτο να δώσει το «παρών» αποφάσισε να στείλει εκπρόσωπό του.
Η απόφαση του Ζελένσκι να στείλει τον υπουργό Άμυνας Ρουστάμ Ουμέροφ να συναντηθεί με την ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη ήταν μια δύσκολη επιλογή που επιβλήθηκε από ανάγκη και είχε έναν αποδέκτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Το Κίεβο πρέπει να δείξει ότι είναι πρόθυμο να κάνει οποιοδήποτε βήμα για να προωθήσει κάθε είδους ειρήνη.
Ωστόσο τελικά, η ειρηνευτική διαδικασία εξελίσσεται ακριβώς όπως θέλει η Ρωσία. Αργά, και με το Κρεμλίνο σε ρόλο ρυθμιστή. Παράλληλα, όπως σημειώνουν αναλυτές η μέχρι τώρα στάση του Πούτιν δείνει ότι δεν φοβάται περαιτέρω κυρώσεις, την ευρωπαϊκή πίεση και δεν υπολογίζει τον Τραμπ.
Ο ρόλος Τραμπ
Από την άλλη αντίδραση του Τραμπ δυναμιτίζει κάθε προσδοκία από τη διπλωματία έως ότου πραγματοποιηθεί διμερής σύνοδος κορυφής με τον Ρώσο ομόλογο του. Αφήνει τον Πούτιν να ακολουθήσει οποιαδήποτε ελεύθερη πορεία, γνωρίζοντας ότι ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου πιστεύει πραγματικά ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος μέχρι οι δύο πρόεδροι να συναντηθούν αυτοπροσώπως.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν βλέπει τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ως μια ευκαιρία να συνεχίσει τη διαδικασία που σταμάτησε τον Απρίλιο του 2022. Από τότε οι όροι της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου ελάχιστα έχουν αλλάξει.
Περιλαμβάνουν προστασία για τους ρωσόφωνους στην Ουκρανία, την ενσωμάτωση των τεσσάρων νοτιοανατολικών περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία, την αποδοχή της de facto προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και – αυτό που πάντα φαινόταν να είναι ο μοναδικός αδιαπραγμάτευτος όρος – ένα βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αν και η ενδεχόμενη ένταξη στην Ε.Ε. θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.
Είναι σαφές ότι οι όροι αυτοί θα ήταν δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί από την Ουκρανία, και θα άφηναν τη Ρωσία ως εδαφικό δικαιούχο ύστερα από ένα πόλεμο που ξεκίνησε εκείνη.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” Κωνσταντινούπολης, Cnn.gr