Παρουσίαση σε Λευκωσία – Παραλίμνι του βιβλίου “Νταλγκά Νταλγκά” της δημοσιογράφου Σοφίας Ιορδανίδου
Μετά από 25 χρόνια επανηλλειμμένων εκδόσεων του βιβλίου “Νταλγκά Νταλγκά” από τις εκδόσεις Λιβάνη, τη σκυτάλη πήραν οι Εκδόσεις Hippasus (Λευκωσία) με νέα, αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου.
Το βιβλίο είναι μια σημαντική και πολυεπίπεδη συμβολή στη βιβλιογραφία για το Κυπριακό και τις δημοσιογραφικές σπουδές.
Στις σελίδες του, ο Δρ. Γιαλτσίν Κιουτσούκ, αξιωματικός του Αττίλα, παραθέτει λεπτομερώς, άγνωστες πτυχές της τουρκικής εισβολής: σφαγές αμάχων, βιασμούς, πλιάτσικα κ.λ. Οι προσωπικές μαρτυρίες του Τούρκου αξιωματικού δείχνουν ότι η Τουρκία παραμένει και σήμερα εκτεθειμένη για εγκλήματα πολέμου.
Η αντιφατική προσωπικότητα του πρωταγωνιστή, καθώς συμμετείχε ενεργά στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, πρωτοστατώντας, ως διανοούμενος, σε διαμαρτυρίες ενάντια στη χούντα, μας επιτρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Κυρίως, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και τη δεκαετία του ’80. Ο τρόπος, με τον οποίο εντάσσει την Κύπρο στις εξελίξεις της γειτονικής χώρας και τις φιλοδοξίες της τουρκικής ελίτ, διευρύνει τον τρόπο σκέψης μας, προσθέτοντας άγνωστες, αλλά σημαντικές μεταβλητές. Διευκολύνει, έτσι, την κατανόηση των κινήτρων της Άγκυρας.
Το Νταλγκά – Νταλγκά αποτελεί και μια ξεχωριστή συμβολή στη δημοσιογραφία, καθώς αποτελεί μια αποκαλυπτική μαρτυρία – κατάθεση ψυχής ενός Τούρκου αξιωματικού, πληρώντας όλες τις απαιτήσεις της δημοσιογραφίας υψηλών απαιτήσεων. Σ’ αυτό συνέβαλε η θεωρητική και επαγγελματική εμπειρία της συγγραφέως, που με τη βαθιά γνώση των τραγικών γεγονότων που σημάδεψαν το νησί, αλλά και των στυλ γραφής της, υπηρετεί άψογα την αφήγηση του Γιαλτσίν Κιουτσούκ.
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου “Νταλγκά Νταλγκά” θα γίνει στις 5 Μαΐου, 19:30, στο Παραλίμνι υπό την αιγίδα του Δημάρχου Παραλιμνίου-Δερύνειας κ.Γιώργου Νικολέττου.
Θα ακολουθήσει δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου στη Λευκωσία σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείον – Καφεαναγνωστήριον Το Έρμα και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στις 7 Μαΐου στις 18.30.
Περιεχόμενα
Προλογικό Σημείωμα
Αντί Προλόγου
Ευχαριστίες ·
Βιογραφικό σημείωμα του Δρ. Κιουτσούκ
“Ο Μυστικός Δείπνος του Ντα Βίντσι”
– Η πρώτη εισβολή
“Μια ιστορία ζητά συγγραφέα”
– Τα χρόνια της ξενοιασιάς
Τα φοιτητικά χρόνια
– “Την αγαπήσαμε τόσο την επανάσταση”
Πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία του ’60-’70
Μια συνάντηση
– “Ξαναγράφοντας την Ιστορία”
Τα γεγονότα του ’55 στην Πόλη
– Η τουρκική Αριστερά χάνει οριστικά το παιχνίδι
Νταλγκά νταλγκά
– Οι ημέρες πριν από τη δεύτερη εισβολή
Iντερμέτζο μ’ έναΤΗοπίδοη
Όταν τα πτώματα αλλάζουν θέση
Μια μαζική εκτέλεση
Ντενκτάς – Ήρωας ή χασάπης;
“Όταν πας να δεις τους γονείς μου, πες τους πως τους φιλώ το χέρι”
Τα σταφύλια του θανάτου
“Επιχείρηση κομπινεζόν”
“Σαν βγω απ’ αυτή τη φυλακή…”
– Ο πρώτος θάνατος
Κατ’αντιπαράθεση
Ετοιμάζοντας την απόδραση
– Ένα γράμμα
Ο δεύτερος θάνατος
Επίλογος
Σημειώσεις
Φωτογραφίες
Η Σοφία Ιορδανίδου, γεννημένη στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης και καταγωγή από τα Κοτύωρα – Ordu του Πόντου , είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος του «Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία». Από το 2011 υπό την ευθύνη της, οργανώθηκε και λειτουργεί στο ΑΠΚΥ το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία», ενώ από το 2013 εκδίδει το περιοδικό «δημοσιογραφία» και είναι υπεύθυνη της ιστοσελίδας dimosiografia.com. Εργάστηκε πολλά χρόνια στον χώρο της Δημοσιογραφίας και της Στρατηγικής Επικοινωνίας.
Στη Ν. Υόρκη εργάστηκε στη Φωνή της Αμερικής, διαπιστευμένη στον Λευκό Οίκο ανταποκρίτρια εφημερίδων στην Ελλάδα, υπεύθυνη προεκλογικής καμπάνιας του Mondale. Στην Αθήνα, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και MEGA, σύμβουλος πολιτικής και εταιρικής επικοινωνίας, σύστησε και διηύθυνε τη Διεύθυνση Επικοινωνίας και Γραφείου Τύπου του MEGA CHANEL, το πρώτο τηλεοπτικό πρακτορείο στην Ελλάδα, NETNEWS Α.Ε., και την εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας ΝΕΤRESULT Ε.Π.Ε.
Σπούδασε Ιταλική και Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο CUNY, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στη Συγκριτική Λογοτεχνία στο CUNY και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ, ολοκληρώνοντας την εργασία «Ο Πιραντέλλο στην Ελλάδα» στο Α.Π.Θ. Η επιστημονική της έρευνα επικεντρώνεται α) στη δημοσιογραφία και τη λειτουργία των Μέσων, καθώς και τις προκλήσεις που θέτει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και στην κοινωνία του δικτύου β) στη στρατηγική επικοινωνία και γ) στον Γραμματισμό στα Μέσα.
Μιά συνέντυεξη πριν ένα χρόνο