Ιταλός ή Ασιάτης ο νέος Πάπας, που θα ενθρονιστεί στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου;

Ιταλός ή Ασιάτης ο νέος Πάπας, που θα ενθρονιστεί στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου;

 

Βαρθολομαίος : «Προσευχόμεθα να εκλεγεί ένας άξιος διάδοχος του Πάπα Φραγκίσκου για να συνεχίσουμε τις οικουμενικές σχέσεις, τον οικουμενικό διάλογο που αρχίσαμε εδώ και μερικές δεκαετίες».

 

 

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Σε δύο συνεδριάσεις των Καρδιναλών – την περασμένη Δευτέρα και χθες , Τετάρτη, ρυθμίστηκαν όλα τα θέματα τα θέματα σχετκά με την διαδικασία εκλογής του νέου Προκαθημένου της ΡΚαθολολικής Εκκλησίας, η οποία θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου το πρωί.

Σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν στην Εκκλησία Κύπρου η εκλογή του Πάπα είναι αποκλειστική υπόθεση του Κονκλαβίου των Καρδιναλών.Ουδείς λαϊκός μετέχει στην διαδικασία, αν και δεν αποκλείεται η εκλογή του, όπως είχε γίνει παλιά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με την ανάδειξη του μετέπειτα Αγίου Πατρός Φωτίου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Στην ΡΚαθολική Εκκλησία όλοι οι καρδινάλιοι, που δεν έχουν υπερβεί το 80o έτος της ηλικίας τους, έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ δικαίωμα εκλογής έχει θεωρητικά κάθε χριστιανός. Στην πράξη, όμως, ο Πάπας προέρχεται από τους κόλπους των καρδιναλίων. Ο Ουρβανός ΣΤ’ ήταν ο τελευταίος Πάπας, που εξελέγη το 1378 και δεν ήταν καρδινάλιος.

Επίσης δεν επιτρέπεται στους Καρδινλίους να θέσουν υποψηφιότητα και να κάνουν προεκλογική εκστρατεία κοσμικού τύπου.

Το σύνολο των εκλογέων Καρδιναλών ανέρχεται αυτή την φορά στους 133. Αυτό επιβεβαιώθηκε στην χθεσινή Γενική Συνέλευση. Το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας δημοσίευσε μια δήλωση που προετοιμάστηκε από τους καρδινάλιους και η οποία διευκρινίζει ότι όλοι οι καρδινάλιοι εκλέκτορες που θα είναι παρόντες στο Κονκλάβιο έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τον νέο Πάπα.

Οι καρδινάλιοι σημειώνουν ότι η παράγραφος 33 του Αποστολικού Συντάγματος Universi Dominici Gregis, το οποίο διέπει το Κονκλάβιο, επιτρέπει σε 120 καρδινάλιους να ψηφίσουν Ωστόσο,  σημειώνουν, ότι ο αείμνηστος Πάπας Φραγκίσκος απαλλάχθηκε από αυτό το αριθμητικό όριο δημιουργώντας περισσότερους από 120 καρδινάλιους κάτω των 80 ετών.

Ως εκ τούτου, δηλώνεται ότ «οι Καρδινάλιοι που υπερβαίνουν το καθορισμένο όριο έχουν αποκτήσει, σύμφωνα με την παράγραφο 36 του ίδιου Αποστολικού Συντάγματος, το δικαίωμα να εκλέγουν τον Ρωμαίο Ποντίφικα, από τη στιγμή της δημιουργίας και θέσης και  της δημοσίευσής τους».

Αρχικά ο αριθμός ήταν 134, αλλά ο Καρδινάλιος Angelo Becciu παραιτήθηκε ή πιέστηκε να μην συμμετάσχει στο Κομκλάβιο.Χαρακτηρίζεται ως “αμφιλεγόμενος καρδινάλιος”, δεδομένου ότι  καταδικάστηκε για υπεξαίρεση το 2023 από πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Βατικανού. Μετά την καταδίκη του εξέδωσε δήλωση στην οποία υποστήριζε  «Παραμένω πεπεισμένος για την αθωότητά μου και θα συνεχίσω να υπηρετώ με πίστη και αγάπη, καθώς και να συμβάλλω στην κοινωνία και την ηρεμία του Κονκλαβίου Υπακούω στον (Πάπα) Φραγκίσκο, δεν θα μπω στο Κονκλάβιο για το καλό της Εκκλησίας».

Ωστόσο, μετά  τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου τη Δευτέρα του Πάσχα, ο Καρδινάλιος  έγινε πρωτοσέλιδο , γιατί εμφανίστηκε στο Βατικανό, απαιτώντας να συμμετάσχει στο επερχόμενο Κονκλάβιο παρά την ποινή του και ενάντια στις επιθυμίες του εκλιπόντος ποντίφικα.

Χθες όμως το θέμα λύθηκε καθώς οι Καρδινάλιοι εξέφρασαν την  εκτίμησή τους στον καρδινάλιο Giovanni Angelo Becciu για την απόφασή του να μην συμμετάσχει στο κονκλάβιο, που ξεκινά στις 7 Μαΐου.

«Η Σύνοδος σημείωσε ότι αυτός, έχοντας στην καρδιά του το καλό της Εκκλησίας και προκειμένου να συμβάλει στην κοινωνία και την ηρεμία του Κονκλαβίου, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην συμμετάσχει σε αυτό», αναφέρει η δήλωση.

Οι καρδινάλιοι εκφράζουν την ελπίδα  ότι τα «αρμόδια νομικά όργανα μπορούν να εξακριβώσουν οριστικά τα γεγονότα», σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς εναντίον του Καρδινάλιου Becciu. Η διαδικασία εκλογής θα αρχίσει στις 7 Μαΐου το απόγευμαSistine Chapel.

Όλες οι εκλογικές διαδικασίες πραγματοποιούνται αποκλειστικά στην Sistine Chapel  εντός του Αποστολικού Μεγάρου του Βατικανού, το οποίο παραμένει εντελώς σφραγισμένο μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, οι καρδινάλιοι εκλέκτορες πρέπει να απέχουν από την αποστολή επιστολών ή τη συμμετοχή σε συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών κλήσεων, εκτός από εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις. Δεν επιτρέπεται να στέλνουν ή να λαμβάνουν μηνύματα οποιουδήποτε είδους, να λαμβάνουν εφημερίδες ή περιοδικά οποιασδήποτε φύσης ή να παρακολουθούν ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εκπομπές.

Για την έγκυρη εκλογή νέου Πάπα, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των παρόντων εκλογέων. Εάν ο συνολικός αριθμός των εκλογέων δεν διαιρείται ομοιόμορφα με το τρία, απαιτείται πρόσθετη ψήφος. Αυτό σημαίνει ότι για να εκλεγεί κάποιος Πάπας πρέπει να συγκεντρώσει  90 ή 91 έγκυρες ψήφους.
Εάν η ψηφοφορία αρχίσει το απόγευμα της πρώτης ημέρας, θα διεξαχθεί μόνο μία ψηφοφορία. Τις επόμενες ημέρες διεξάγονται δύο ψηφοφορίες το πρωί και δύο το απόγευμα. Θεωρητικά μπορεί να γίνουν μέχρι 31 ψηφοφορίες για να εξασφαλίσει κάποιος τα 2/3. Εάν φτάσουν σε αυτό το σημείο , τότε θα γίνει ακόμη μια ψηφορία μεταξύ των δύο Καρδιναλίων με τις περισσότερες ψήφους. Η διαδικασία μπορεί να συντμηθεί, γιατί κάποιοι αποσσύρονται με την διαπίστωση ότι η υποψήφιότητα τους δεν έχει δυναμική.  Υπενθυμίζεται ότι ο μακαριστός Φραγκίσκος εξελέγη στην τέταρτη ή στην πέμπτη ψηφοφορία με 90 ψήφους.  Είναι έθος στο Βατικανό να μην ανακοινώνεται ο ακριβής αριθμός των ψήφων.

Σημειώνεται ότι κατά  τα τελευταία έξι Κονκλάβια μόνο ο μακαριστός   Βενέδικτος ΙΣΤ’  το 2005  είχε εισέλθει στο Κονκλάβιο με την βεβαιότητα όλων ότι θα είναι ο νέος  Πάπας.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων της κάθε ψηφοφορίας , όλα τα ψηφοδέλτια καίγονται. Εάν η ψηφοφορία δεν έχει αποτέλεσμα , μια καμινάδα τοποθετημένη πάνω από την Sistine Chapel εκπέμπει μαύρο καπνό. Εάν εκλεγεί  Πάπας, θα βγει από την καμινάδα λευκός καπνός. Σε περίπτωση που οι εκλέκτορες  δεν καταλήξουν σε συμφωνία για έναν υποψήφιο μετά από τρεις ημέρες ατελέσφορης ψηφοφορίας, επιτρέπεται ένα διάλειμμα έως και μίας ημέρας για προσευχή, ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των ψηφοφόρων και σύντομη πνευματική προτροπή από τον καρδινάλιο πρωτοδιάκονο (καρδινάλιο Dominique Mamberti).

Μόλις οι Καρδινάλιοι εκλέξουν νέο Πάπα, ο τελευταίος από τους Καρδινάλιους Διακόνους καλεί τον Γραμματέα του Κολλεγίου των Καρδιναλίων και τον αρμόδιο των Ποντιφικών Λειτουργικών Εορτασμών. Παρά τις μεταρρυθμίσεις του Φραγκίσκου, η Ευρώπη έχει  53 εκλέκτορες. Τριάντα επτά  καρδινάλιοι προέρχονται από την Αμερικανική ήπειρο, 23 από την Ασία, 18 από την Αφρική και 4 από την Ωκεανία. 

Όσο πλησιάζει η ημέρα του Κονκλαβίου οι  παροικούντες το Βατικανό,  φαίνεται ότι έχουν τη σκέψη τους σε δέκα τρία ονόματα πνευματικών  αδελφών τους από το σύνολο των 133, που θα αποτελέσουν το εκλεκτορικό σώμα. Ωστόσο, είναι γνωστή η παροιμία: «Μπείτε στο κονκλάβιο ως Πάπας και φύγετε ως Καρδινάλιος». Πολλοί πιστεύουν  ότι το Άγιο Πνεύμα θα κινήσει το κονκλάβιο για να βρει τον άξιο διάδοχο του Αγίου Πέτρου.

Σημαντικό είναι το βιβλίο -κυκλοφόρησε το 2020- , του  Edward Pentin  με τίτλο “The Next Pope: The Leading Cardinal Candidates”.

Σύμφωνα με αυτούς , που γνωρίζουν τα θέματα της Αγίας Έδρας, ανάμεσα στους εκλέκτορες, 33 ανήκουν σε 18 διαφορετικά θρησκευτικά τάγματα. Οι Σαλεσιανοί είναι οι πιο πολυάριθμοι με πέντε μέλη: Charles Maung Bo, Virgilio Do Carmo da Silva, Ángel Fernández Artime, Cristóbal López Romero και Daniel Sturla Berhouet.

Τέσσερις ανήκουν στους Φραγκισκανούς (Luis Cabrera Herrera, Pierbattista Pizzaballa, Jaime Spengler και Leonardo Steiner) και άλλοι τέσσερις στους Ιησουίτες (Stephen Chow Sau-yan, Michael Czerny, Jean-Claude Hollerich και Ángel Rossi).

Τρεις είναι Κονβεσουαλικοί Φραγκισκανοί (François-Xavier Bustillo, Mauro Gambetti και Dominique Mathieu).

Στο Κονκλάβιο θα συμμετέχουν επίσης δύο Δομινικανοί (Timothy Radcliffe και Jean-Paul Vesco), δύο Ρεντεμπτοριστές (Mykola Bychok και Joseph Tobin), δύο από τους Ιεραποστόλους του Θείου Λόγου (Tarcisio Kikuchi και Ladislav Nemet), καθώς και ένας εκπρόσωπος από κάθε ένα από διάφορα άλλα τάγματα: Αυγουστινιανός (Robert Prevost), Καπουκίνος (Fridolin Ambongo Besungu), Ασυπόδητος Καρμηλίτης (Anders Arborelius), Σιθιασιανός (Orani João Tempesta), Κλαρετιανός (Vicente Bokalic Iglic), μέλος του Ινστιτούτου Pius X (Gérald Lacroix), Λαζαριστής (Berhaneyesus Demerew Souraphiel), Ιεραπόστολος της Κονσολάτα (Giorgio Marengo), Ιεραπόστολος της Ιερής Καρδιάς (John Ribat), Σκαλαμπρινιανός (Fabio Baggio) και Πνευματικός (Dieudonné Nzapalainga).

Ήδη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ακούγονται τα ονόματα περίπου δέκα τριών Καρδιναλίων ως “εν δυνάμει” Παπών. Από αυτούς ξεχωρίζουν περισσότερο  Καρδινάλιοι Pietro Parolin, Peter Erdo, Jean-Marc Aveline , Pierbattista Pizzaballa και του Ασιάτη  Tagle  Luis Antonio Gokim. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στο τέλος νέος Ποντίφικας θα είναι ή ο Ιταλός Pietro Parolin , η ο εξ  Ασίας Tagle  Luis Antonio Gokim. Επίσης , αρκετές πιθανότηες φαίνεται να συγκεντρώνει και ο γεννημέμνος στην Ρώμη Καρδινάλιος Matteo Zuppi

PAROLIN   Pietro

 

Tagle  Luis Antonio Gokim.

ΦΩΤΟ: (@Vatican Media)

Matteo Zuppi

***********************************************

Βαρθολομαίος: Ελπίζω ότι  νέος Πάπας θα έρθει στην Πόλη, στις 30 Νοεμβρίου, που είναι η εορτή του Απόστολου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, του ιδρυτού της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος σε όμιλο αγγλικανών και ρωμαι- οκαθολικών προσκυνητών από τη Βρετανία, μεταξύ των οποίων επίσκοποι και κληρικοί, είπε πως «προσευχόμεθα να εκλεγεί ένας άξιος διάδοχος του Πάπα Φραγκίσκου για να συνεχίσουμε τις οικουμενικές σχέσεις, τον οικουμενικό διάλογο που αρχίσαμε εδώ και μερικές δεκαετίες, όπως αυτό συμβαίνει και με την αγγλικανική κοινωνία».

Ανέφερε επίσης ότι φέτος γιορτάσαμε το Πάσχα με μεγάλη χαρά και ψυχική ανάταση, και μάλιστα όλοι οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο την ίδια ημέρα, που ήταν μία ξεχωριστή ευλογία του Θεού. «Με τον μακαριστό Πάπα Φραγκίσκο κάναμε προσπάθεια τον τελευταίο καιρό να καταλήξουμε σε μία συμφωνία να συνεορτάζουμε το Πάσχα, πάντοτε, εις το διηνεκές, όλοι οι χριστιανοί μαζί την ίδια ημέρα. Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας δεν πρόφτασαν να ολοκληρωθούν, αλλά έχουμε πάντοτε μία ελπίδα ότι και ο νέος Πάπας θα είναι θετικός, όπως ήταν ο μακαριστός Φραγκίσκος για να καταλήξουμε σε αυτό το ιστορικό γεγονός» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενι κός Πατριάρχης.

Αναφερόμενος στην επέτειο των 1.700 ετών από την σύγκλιση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας, την οποία επρόκειτο να τιμήσουν από κοινού με τον μακαριστό Πάπα Φραγκίσκο σε επίσκεψη που προγραμμάτιζαν στην πόλη (σήμερα İznik) τέλη αυτού του μήνα   είπε: «Τώρα ελπίζουμε ο διάδοχός του, ο νέος Πάπας Ρώμης, να θελήσει να πραγματοποιήσει το όνειρο τού Φραγκίσκου, ο οποίος πάρα πολύ επιθυμούσε να έλθει, και να πάμε πάλι μαζί, εντός του έτους αυτού, του 2025, που είναι η επέτειος της Συνόδου, και να κάνουμε το προσκύνημά μας Και ίσως να συνδυαστεί αυτό το προσκύνημα του νέου Πάπα, με την επίσημη επίσκεψη του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά την θρονικήν μας εορτή, 30 Νοεμβρίου, που είναι η εορτή του Απόστολου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, του ιδρυτού της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως».

ΠΗΓΗ; ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

Share this post