Σεμνοπρεπώς κηδεύτηκε ο Πάπας Φραγκίσκος

Σεμνοπρεπώς κηδεύτηκε ο Πάπας Φραγκίσκος

Αποχαιρετισμός του Καρδινάλιου Giovanni Battista Re στον Πάπα Φραγκίσκο: «Ήταν ένας Πάπας ανάμεσα στον λαό με βαθιά αγάπη για την Εκκλησία- Βαρθολομαίος: «Ο αδελφός Φραγκίσκος θα προσεύχεται από τον Παράδεισο για όλους μας και για την ενότητα των Εκκλησιών».

Ρώμη, Νίκος Τζωΐτης

Σεμνή, όπως και όλη η ζωή του (1937-2025), ήταν η τελετή της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου. Όλος ο πλανήτης, ανεξαρτήτως θρησκευτικού δόγματος,  είπε σήμερα (26.4.2025) το “Υστατο Χαίρε” στον Πoντίφικα , ο οποίος άνοιξε νέους στην  Καθολική Εκκλησία κατά την διακονία του στον θρόνο της Ρώμης από το 2013 μέχρι την  περασμένη Δευτέρα, 21.4.2025.

Στην κηδεία , που έγινε πλατεία του Αγίου Πέτρου , παρέστησαν αρχηγοί κρατών και θρησκευτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο. Την πλατεία κατέκλυσαν πάνω από διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι αποχαιρέτησαν τον Πάπα Φραγκίσκο με ένα θερμό χειροκρότημα και με την υπόχσεση ότι θα ανταποκριθούν στην έκκληση του  για ανθρώπινη αδελφοσύνη και θα τον θυμούνται στις προσευχές τους.

Μεταξύ των ανθρώπων που παρευρέθησαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και εκείνων που παρευρέθησαν κατά μήκος της διαδρομής προς τη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε , που έγινε ο ενταφιασμός, «εκτιμούμε τον αριθμό σε τουλάχιστον 400.000 άτομα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας , Ματέο Πιαντεντόζι. Την κηδεία παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.


Η κηδεία άρχισε στις 11:00 ώρα Κύπρου  και από τους ξένους ηγέτες ήταν εκεί , μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο  ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,  ο βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ, ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Γερμανίας Σταν Μάϊερ, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Πολύ κοντά στην σορό του μακαριστού Πάπα ήταν, βάσει του πρωτόκολλου του Βατικανού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.  .

Κατά την άφιξή του στην Ρώμη ο κ, Βαρθολομαίος αποκάλεσε  τον Πάπα «αδελφό». Σε δήλωση στο ιταλικό πρακτορείο ANSA, αναφέρθηκε στη συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί για τον προσεχή Μάιο στη Νίκαια της Βιθυνίας, με την ευκαιρία της επετείου των 1.700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι «ο Θεός της ζωής και του θανάτου αποφάσισε διαφορετικά, να τον καλέσει πλησίον Του, και τώρα ο αδελφός Φραγκίσκος θα προσεύχεται από τον Παράδεισο για όλους μας και για την ενότητα των Εκκλησιών».

Την Εκκλησία Κύπρου εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος. Στην εξόδιο ακολουθία  ήταν παρούσα η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ιταλίας. 

Της  ακολουθίας προεξήρχε  ο μεγαλύτερος σε ηλικία από όλους τους Καρδινάλιους,Giovanni Battista Re, μαζί με περίπου 250 Καρδινάλιους,  Αρχιεπισκόπους, Επισκόπους και  ιερείς.  Το Τυπικό ήταν απλούστερο και πιο σύντομο  σε σχέση με το παρελθόν, σύμφωνα με τις επιθυμίες του μακαριστού Φραγκίσκου. 

Μετά τις ευχές και τους ύμνους της εξοδίου ακολουθίας τελέστηκε η Θεία Ευχαριστία. Μετέλαβαν Καρδινάλιοι, άλλοι κληρικοί και πλήθος κόσμου.

(VATICAN MEDIA Divisione Foto)

Ο επικήδειος του Καρδινάλιου  Giovanni Battista Re

Τον επικήδειο λόγο είπε ο Καρδινάλιος Giovanni Battista Re, ο οποίος τόνισε ότι το  έργο του εκλιπόντα ποντίφικα άγγιξε καρδιές και τις σκέψεις μας. “Η τελευταία εικόνα που θα μείνει στην καρδιά μας είναι αυτή του Πάσχα, όταν ευλόγησε τους πιστούς και χαιρέτησε το πλήθος από το τζιπ πάπα μομπάιλ, παρά τα προβλήματα υγείας του. Ακολούθησε το παράδειγμα του Καλού Ποιμένα, ο οποίος αγάπησε τόσο το ποίμνιό του, που του αφιέρωσε την ζωή του”, επεσήμανε  ο Καρδινάλιος.

Ο Giovanni Battista Re υπογράμμισε ότι ο Φραγκίσκος “θέλησε να σταθεί στο πλευρό όλων, ιδίως όσων βρίσκονται σε δυσκολία, ξοδεύοντας όλη του την ενέργεια στους φτωχούς και ξεχασμένους. Ήταν γεμάτος ανθρωπιά και απευθύνθηκε και σε όσους είναι μακριά από την Εκκλησία”. Διότι, είπε,  “για τον εκλιπόντα ποντίφικα, η Εκκλησία πρέπει να διατηρεί διαρκώς τις πύλες της ανοικτές προς όλους”.

Ο Giovanni Battista Re έδωσε  έμφαση στο πρώτο ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου, μετά την εκλογή του, στο νησί της Λαμπεντούζα και στη συνέχεια στην επίσκεψή του στην Λέσβο, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών  Ιερώνυμο. Επίσης , υπενθύμισε τους λόγους του μακαριστού Πάπα:  “ανήκουμε όλοι στην ίδια ανθρώπινη οικογένεια και κανείς δεν σώζεται μόνος του”.

Ο Φραγκίσκος ζητούσε πάντα ειρήνη, καλώντας σε μια έντιμη διαπραγμάτευση, “διότι ο πόλεμος αποτελεί μόνο θάνατο και καταστροφή, αποτελεί πάντα μια ήττα”, τόνισε ο Giovanni Battista Re.

Μεταξύ άλλων στον επικήδειο ο Giovanni Battista Re θύμισε  πώς η απόφαση του μακαριστού Πάπα  να επιλέξει  το όνομα Φραγκίσκος «φάνηκε αμέσως να δείχνει το ποιμαντικό σχέδιο και το στυλ στο οποίο ήθελε να βασίσει το ποντιφικάτο του, αναζητώντας έμπνευση από το πνεύμα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης».

Με την ιδιοσυγκρασία του και τη μορφή της ποιμαντικής ηγεσίας του, και μέσω της αποφασιστικής προσωπικότητάς του, είπε ο Καρδινάλιος Giovanni Battista Ree, «άφησε αμέσως το σημάδι του στη διακυβέρνηση της Εκκλησίας». Και συνέχισε: «Ήταν ένας Πάπας ανάμεσα στον λαό», με ανοιχτή καρδιά προς όλους, ειδικά τους περιθωριοποιημένους, τους λιγότερους ανάμεσά μας, αλλά «επίσης έναν Πάπα προσεκτικό στα σημεία των καιρών και σε αυτά που το Άγιο Πνεύμα αφυπνίζει στην Εκκλησία.

Με το χαρακτηριστικό λεξιλόγιο και τη γλώσσα του, προσπαθούσε πάντα να φωτίσει τα προβλήματα της εποχής μας, με τη σοφία του Ευαγγελίου, ενθαρρύνοντας τους χριστιανούς να βιώσουν την πίστη τους μέσα σε αυτές τις προκλήσεις και αντιφάσεις, τις οποίες του άρεσε να περιγράφει ως “κοσμοϊστορική αλλαγή”.

Ο ευαγγελισμός παρέμεινε κεντρικός στο όραμά του, κυρίως εκφρασμένο στην Αποστολική του Προτροπή Evangelii Gaudium. Η εικόνα του για την Εκκλησία ως «νοσοκομείο εκστρατείας» χαρακτήρισε μια Εκκλησία που ασχολείται ενεργά με τις πληγές του κόσμου. Η προσέγγισή του προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, χαρακτηριστικό παράδειγμα των επισκέψεων στη Λαμπεντούζα, τη Λέσβο και τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, ήταν βαθιά συμβολική της αλληλεγγύης του προς τα δεινά.

Οι χειρονομίες και οι προτροπές του υπέρ των προσφύγων και των εκτοπισμένων είναι αμέτρητες. Η επιμονή του να εργάζεται για λογαριασμό των φτωχών ήταν συνεχής.

Μεταξύ των 47 αποστολικών ταξιδιών του η επίσκεψή του στο Ιράκ ξεχώρισε τόσο ως «ποιμαντικό βάλσαμο» όσο και ως έκκληση για διαθρησκειακό διάλογο.

Τα παγκόσμια ταξίδια του τον έφερναν συχνά σε τόπους βαθιάς ανάγκης και συγκρούσεων, με αποκορύφωμα την επίσκεψή του το 2024 στην περιοχή Ασίας-Ωκεανίας, η οποία επέκτεινε την παρουσία της Εκκλησίας στις πιο απομακρυσμένες περιφέρειες”.

Ο Καρδινάλιος Giovanni Battista Re τόνισε επίσης την επιμονή  του Πάπα Φραγκίσκου στο έλεος – με επίκεντρο τη διακήρυξη του Έκτακτου Ιωβηλαίου του Ελέους το 2016 – και την επίμονη υποστήριξή του για μια «κουλτούρα συνάντησης» ενάντια στην επικρατούσα «κουλτούρα μιας χρήσης». “Η έκκλησή του για ανθρώπινη αδελφοσύνη, ιδίως στην εγκύκλιό του «Fratelli tutti» και στην κοινή διακήρυξη του Αμπού Ντάμπι του 2019 για την ανθρώπινη αδελφοσύνη για την παγκόσμια ειρήνη και τη συμβίωση, υπογράμμισε την επιθυμία του για παγκόσμια αλληλεγγύη και ειρήνη”, σημείωσε. Σε άλλο σημείο ανέφερε: “Η περιβαλλοντική διαχείριση, που εκφράζεται στην Εγκύκλιο «Laudato si»,  διεύρυνε περαιτέρω το πεδίο της ηθικής ηγεσίας του, τονίζοντας τη διασύνδεση όλης της δημιουργίας και την κοινή μας ευθύνη για τον πλανήτη. Σε περιόδους παγκόσμιας βίας και πολέμου, η φωνή του Φραγκίσκου ξεχώριζε ως φωνή ειρήνης, επιμένοντας πάντα ότι «ο πόλεμος είναι μια ήττα για την ανθρωπότητα»”.

Ο Καρδινάλιος Giovanni Battista Re επικαλέστηκε τα λόγια με τα οποία ο Πάπας Φραγκίσκος τελείωνε πάντα τα ακροατήρια και τις συναντήσεις του: «Μην ξεχάσετε να προσευχηθείτε για μένα».

Ο επικήδειος λόγος του Giovanni Battista Re ολοκληρώθηκε με μια παράκληση προς τον Πάπα , ο οποίος πέρασε στην αιωνιότητα,«Αγαπητέ Φραγκίσκο, σου ζητάμε τώρα να προσευχηθείς για εμάς. Είθε να ευλογείτε την Εκκλησία, να ευλογείτε τη Ρώμη και να ευλογείτε ολόκληρο τον κόσμο από τον ουρανό, όπως κάνατε την περασμένη Κυριακή από το μπαλκόνι αυτής της Βασιλικής σε μια τελική αγκαλιά με όλο τον λαό του Θεού, αλλά και να αγκαλιάσετε την ανθρωπότητα που αναζητά την αλήθεια με ειλικρινή καρδιά και κρατά ψηλά τη δάδα της ελπίδας».

Εκτός από τον επικήδειο, που εκφώνησε ο Καρδινάλιος , προσευχές  αναγνώστηκαν στα γαλλικά, αραβικά, γερμανικά, πολωνικά και κινέζικα.

Στα ελληνικά και αραβικά έκαναν δέηση και έψαλαν το “Χριστός Ανέστη” Ελληνόρυθμοι Καθολικοί από την Ευρώπη και άλλες ανατολικές Εκκλησίες. Οι Ελληνόρρυθμοι  Καθολικοί  χρησιμοποιούν το λειτουργικό τυπικό της  Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά μνημονεύουν τον Πάπα Ρώμης και αποδέχονται το  στο Σύμβολο της πίστεως τους το Filioque.

Ως γνωστόν φέτος το Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων συνέπεσε, ένω υπενθυμίζεται ότι ήταν κοινή  επιθυμία του μακαριστού Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο  κοινός εορτασμός του Πάσχα. Μετά την εξόδιο ακολουθία η σορός του Φραγκίσκου μεταφέρθηκε εντός της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και στην συνέχεια , ενώ οι καμπάνες έκρουαν πένθιμα, εν πομπή στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε, όπου κατά την επιθυμία του έγινε ο ενταφιασμός.

Το αυτοκίνητο που μετέφερε το φέρετρό του  κατασκευάστηκε για το ταξίδι το 2015 και  τροποποιήθηκε για την μεταφορά του φερέτρου. 

Μικρά παιδιά, πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι και πολλοί άλλοι ” φίλοι του Φραγκίσκου” άφησαν ένα άσπρο λουλουδι, μέσα στον ναό.

Κοντά στον τάφο του ” Πάπα των φτωχών “, βρίσκεται η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, την Salus Populi Romani μπροστά στην οποία προσευχόταν ο Πάπας Φραγκίσκος, πριν και μετά από τα αποστολικά ταξίδια του. 

***************************************************************

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά την εξόδιο ακολουθία του Πάπα Φραγκίσκου (VATICAN MEDIA Divisione Foto)

Σε ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης έγραψε:Η Xριστιανοσύνη πενθεί για την απώλεια ενός ιεράρχη, ο οποίος εργάστηκε με αφοσίωση υπηρετώντας τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Ο λόγος και οι δράσεις του Ποντίφικα συνέδραμαν με συνέπεια την προσπάθεια για συνεννόηση και συνεργασία κρατών, θρησκειών και δογμάτων, και ήταν θιασώτης της ειρήνης, του διαλόγου, της συνύπαρξης λαών και πολιτισμών.
Αποχαιρετούμε τον Πάπα Φραγκίσκο με αισθήματα απεριόριστου σεβασμού και εκτίμησης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην εξόδιο Ακολουθία του αειμνήστου Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου – Οικουμενικό Πατριαρχείο

Βαρθολομαίος για πάπα Φραγκίσκο: Συνεργαστήκαμε αποφασιστικά για τη μεγαλύτερη προσέγγιση των Εκκλησιών μας

 

 

 

Share this post