Πολιτική ισότητα
Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους*
Η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη αισίως μπαίνει στο τρίτο χρόνο διακυβέρνησης αυτού του τόπου.
Η προεκλογική εκστρατεία ήταν γεμάτη από υποσχέσεις και ο λόγος του πειστικός, όσες από τις ομιλίες του δεν ήσαν αντιγραφή. Φυσικά το θέμα της αντιγραφής είναι κακό σύστημα και κατακριτέο. Στη Πάφο η κακή συνήθεια ονομάζεται αΐπι.
Ο προκάτοχος του και πνευματικός του πατέρας Νίκος Χρυσάνθου Αναστασιάδης προτού παραδώσει την εξουσία στο Νίκο Χριστοδουλίδη δεν προλάβαινε να βάλει τον θεμέλιο λίθο σε έργα που θα ακολουθούσαν. Παράλληλα φρόντισε να τιμηθεί και από το τελευταίο χωριό της Κύπρου για την προσφορά του, φτάνει αυτό το χωριό να είχε τουλάχιστον έξι κατοίκους.
Αναλαμβάνοντας ο μικρός Νίκος σε μικρή ηλικία, ξηλώθηκε το τρικό. Το ένα έργο μετά το άλλο ανέστειλε τις εργασίες του ή επήλθε καταγγελία του συμβολαίου.
Ενδεικτικά είναι η Μαρίνα Λάρνακος, ο Ποταμός του Λιοπετρίου, ο δρόμος Πάφου- Πόλης Χρυσοχούς, το Βασιλικό και άλλα μικρότερα. Είμαι της εντύπωσης ότι ο νέος μας Πρόεδρος δεν θα αξιωθεί να εγκαινιάσει έναν έργο.
Ζούμε επί καθημερινής βάσεως κάτω από τον φόβο των εξαγγελιών. Την επομένη ζούμε κάτω από τον φόβο της μη υλοποίησης της εξαγγελίας. Το χειρότερο όλων ήταν οι συνεχόμενες εξαγγελίες του νυν Προέδρου μας για λύση του Κυπριακού. Μας παρουσιάστηκε, όσοι τον πίστεψαν, ως ο νέος Μεσσίας που θα λύσει το Κυπριακό με την εμπλοκή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αδελφοί Τουρκοκύπριοι στην πορεία του χρόνου μας άπλωσαν το χέρι για λύση. Τρανά παραδείγματα ο Ταλάτ και ο Ακιντζί. Όχι μόνο δεν συνεργαστήκαμε για λύση αλλά τους απογοητεύσαμε.
Σήμερα όσο και αν προκαλείται ο Πρόεδρος μας περιορίζεται στο στερεότυπο «Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες. Οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν απ’ εκεί που μείναμε στο Κράν Μοντανά».
Πολύ πρόσφατα ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού κόμματος Τουφάν Έρχιουρμαν μεταξύ άλλων ανέφερε. «Χωρίς πολιτική ισότητα, ούτε η ομοσπονδία, ούτε και η λύση θα είναι εφικτή».
Ο Τουφάν Έρχιουρμαν κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να δηλώσει ξεκάθαρα κατά πόσο αποδέχεται ή όχι την πολιτική ισότητα. Ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης με αφορμή την συζήτηση το τελευταίο διάστημα για τα όσα έγιναν στο Κράν Μοντανά εξέφρασε την άποψη ότι η μη λύση δεν αποτελεί λύση.
Το πιο πάνω ασπάζεται και ο Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και όλη η πολιτική ηγεσία του τόπου. Παρόμοια δήλωση είναι και η δήλωση του Ακιντζί επί του προκειμένου. «Πάντα το λέγαμε, το λέμε και θα συνεχίσουμε να το λέμε. Το κύριο ζήτημα που σχετίζεται με το κυπριακό το οποίο έχει μεγάλο αντίκτυπο στο εσωτερικό και ακόμη και στο εξωτερικό πεδίο, είναι η πολιτική ισότητα. Και χωρίς πολιτική ισότητα, ούτε ομοσπονδία, ούτε λύση είναι δυνατή».
Ο Έρχιουρμαν επαναλαμβάνει ότι το ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ τους ενημέρωσαν στις συναντήσεις που είχαν ως κόμματα, ότι έχουν αποδεχθεί την πολιτική ισότητα με αυτό το περιεχόμενο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι ορθό και δίκαιο να απαντήσει αν δέχεται την πολιτική ισότητα. Αν πράγματι επιθυμεί λύση, που εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω, οφείλει ν’ απαντήσει.
Νίκο Χριστοδουλίδη, αν είσαι γεμάτος φοβίες για την οποιαδήποτε απόφασή σου, να συγκαλέσεις πάραυτα το Εθνικό Συμβούλιο και να θέσεις κάτω για συζήτηση το θέμα «η πολιτική ισότητα», το οποίο πρέπει ν’ αποφασιστεί όχι κατ’ ανάγκην ομόφωνα.
Από το 1960 και εντεύθεν γίναμε τζιάμπα μάγκες και κοροϊδεύουμε τους Τουρκοκύπριους ενώ στην ουσία κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Αυτοί που όφειλαν πρώτοι να προστατεύσουν του Τουρκοκύπριους ήσαν οι Ελληνοκύπριοι.
Δυστυχώς κάναμε το αντίθετο. Αναγκάσαμε τους Τουρκοκύπριους εδώ και εξήντα χρόνια να ζητιανεύουν από την Τουρκία. Αν στεκόμαστε αρωγοί τους θα άρχιζαν στην πορεία να στέκονται στα δικά τους πόδια.
Μια κοινωνία που μπορεί να επιτύχει οικονομική ελευθερία δεν δέχεται οδηγίες από κανέναν. Γίνεται κύριος του σπιτιού του και όταν τελεί εν ειρήνη εδραιώνεται περισσότερο σε αυτό το πλαίσιο. Μια λύση θα δώσει διεξόδους τόσο στους Ελληνοκυπρίους όσο και στους Τουρκοκυπρίους.
Μια ομοσπονδιακή δομή με ανάλογες ρυθμίσεις εξασφαλίζει την οικονομική ισότητα των συνιστώντων πολιτειών. Δύο συνιστώντα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επωφελούνται από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάπτυξη της περιοχής τους, συνάπτοντας διεθνείς συμφωνίες στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Δυστυχώς αντί να είχαμε λύση το 2004 (Σχέδιον Ανάν) και το 2017 στο Κράν Μοντανά, φροντίσαμε η διαίρεση του νησιού να γίνει μόνιμη. Ο πληθυσμός στο βορρά αυξήθηκε καθώς και η εξάρτηση από την Τουρκία από κάθε άποψη.
Αρνούμαστε να κυβερνήσουμε τη χώρα μας από κοινού ειρηνικά προτιμήσαμε να είμαστε γείτονες με την Τουρκία.
Λυπούμαι αλλά στην πλειοψηφία της η πολιτική μας ηγεσία από το 1960 μέχρι σήμερα είναι «άτακτος στρατός». «Λίθοι τε και πλίνθοι και ξύλα και κέραμος ατάκτως ερριμένα». Πέτρες και πλιθάρια και ξύλα και κεραμίδια, όλα ριγμένα μαζί χωρίς τάξη, ανακατεμένα.
Εξυμνώντας τις ιδιότητες του στρατηγού, ο ιστορικός Ξενοφών γράφει στα «Απομνημονεύματά» του ότι ο άτακτος στρατός μοιάζει με υλικό οικοδομής που είναι τοποθετημένο φύρδην μίγδην και συνεπώς είναι άχρηστο για τον σκοπό για τον οποίον προορίζεται.
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους