Μήνυμα απέναντι σε υφιστάμενους και επίδοξους αναθεωρητές η απόφαση της ΕΕ για την κοινή άμυνα
Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στη Νότια Αφρική για να ενισχύσει τη στρατηγική εταιρική σχέση και να προωθήσει το εμπόριο και τις επενδύσεις
Στις 13 Μαρτίου, η της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) ,Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τον Πρόεδρο Αντόνιο Κόστα, θα παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής ΕΕ–Νότιας Αφρικής στο Κέιπ Τάουν. Η σύνοδος κορυφής αποτελεί ευκαιρία για να διατυπωθεί εκ νέου η δέσμευση της Ευρώπης στη μοναδική εταιρική της σχέση με τη Νότια Αφρική, να ενισχυθούν οι στρατηγικοί μας δεσμοί και να αντιμετωπιστούν από κοινού οι παγκόσμιες προκλήσεις. Στη σύνοδο κορυφής, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει μια «δέσμη επενδυτικών μέτρων της Global Gateway» με τη Νότια Αφρική, με σκοπό την προώθηση αμοιβαία επωφελών επενδύσεων μέσω επιχορηγήσεων και δημόσιων και ιδιωτικών δανείων από ευρωπαϊκά και τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η δέσμη αυτή θα εστιάσει στη στήριξη της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης της Νότιας Αφρικής με επενδύσεις σε έργα πράσινου υδρογόνου, στην επεξεργασία και διύλιση ορυκτών κρίσιμης σημασίας, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του τοπικού εργατικού δυναμικού και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για την πράσινη οικονομία· στην ενίσχυση των υποδομών συνδεσιμότητας μέσω των διαδρόμων μεταφορών, της καθαρής εφοδιαστικής και της ψηφιοποίησης· καθώς και στην αύξηση της ικανότητας παραγωγής εμβολίων και στην ενίσχυση των τοπικών αλυσίδων αξίας των φαρμακευτικών προϊόντων μέσω της βελτίωσης των φαρμακευτικών προϊόντων και της ενίσχυσης των δεξιοτήτων σχετικά με τους κανονισμούς για την υγεία και τα εμβόλια.
Η δέσμη επενδυτικών μέτρων της Global Gateway θα εντείνει επίσης τη συνεργασία για την αύξηση των ικανοτήτων, την ενίσχυση της νομοθεσίας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προώθηση των προτύπων βιωσιμότητας για την έρευνα και την ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Ερευνητική Υποδομή Πυρηνικής Ιατρικής της Νότιας Αφρικής (NuMeRI) θα υπογράψουν επίσης συμφωνία συνεργασίας για τη στήριξη των Νοτιοαφρικανικών νοσοκομείων στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.
************************************************************************
Τα οφέλη της άτυπης Συνόδου Κορυφής για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα
Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων, σπουδών ασφάλειας και ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κύριος Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Παναγιώτης Τσάκωνας εξηγεί στο euronews τα οφέλη της άτυπης Συνόδου Κορυφής
Η έκτακτη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε αποφάσεις για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα κινείται στη γραμμή των αιτημάτων που έχει διατυπώσει εδώ και καιρό η Ελλάδα: Ότι η έννοια της ασφάλειας δεν μπορεί να περιορίζεται στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, με δεδομένο ότι υπάρχουν απειλές ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Για αυτό και η εξέλιξη προκαλεί ικανοποίηση στην Αθήνα.
Όπως εξηγεί στο euronews, o Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής του Προγράμματος Εξωτερικής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Παναγιώτης Τσάκωνας «κάθε προσπάθεια και απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκτήσει αυτόνομη φωνή στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα».
Και προσθέτει: «Οι συγκεκριμένες αποφάσεις στο άτυπο Συμβούλιο Κορυφής στις 6 Μαρτίου δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αυξήσει τις αμυντικές της δυνατότητες μέσω της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής, που σημαίνει ότι θα μπορεί να λειτουργήσει εκτός δημοσιονομικών κανόνων και ταυτόχρονα προσφέρουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στα άλλα κράτη τη δυνατότητα ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου περίπου 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δίνει τη δυνατότητα δανείων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».
Απαιτείται χρόνος
Για την υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου ωστόσο εκτιμάται πως θα απαιτηθεί χρόνος. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν πολύ προσεκτικά.
«Στο τέλος της ημέρας η απόφαση της Συνόδου παρέχει μια δυνατότητα ενίσχυσης του αποτυπώματος του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως, αυτό για να συμβεί θα πρέπει να ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν θα γίνει την επόμενη μέρα. Και οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν τόσο με το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθούν οι αμυντικοί εξοπλισμοί, καθώς και με το πόσο κοινοί θα είναι. Άρα έχουμε μπροστά μας ένα μάλλον μακρύ θα σας έλεγα δρόμο, ο οποίος γενικά σημαίνει ότι προσπάθειες ανάλογες ευρωπαϊκές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίπονες, είναι δαπανηρές σε κάθε περίπτωση και προϋποθέτουν την ικανοποίηση κάποιων κριτηρίων και κάποιων προϋποθέσεων που δεν είναι οπωσδήποτε βέβαιο ότι θα ικανοποιηθούν λόγω αντιρρήσεων από συγκεκριμένα κράτη μέλη», υπογραμμίζει ο κ. Τσάκωνας.
«Θα έλεγα ότι στέλνουν ένα πραγματικά ισχυρό μήνυμα αποτροπής της ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων», τονίζει ο κ. Τσάκωνας και προσθέτει: «Απέναντι προς ποιον; Θα σας έλεγα είτε προς υφισταμένους αναθεωρητές είτε προς επίδοξους αναθεωρητές. Δηλαδή κράτη τα οποία έχουν επιλέξει να αλλάξουν το διεθνές στάτους κβο μέσω της χρήσης βίας, είτε μέσω της απειλής χρήσης βίας».
Πηγή:
European Commission
Representation in Cyprus
gr.euronews.com