Το παρασκήνιο της συμφωνίας Τζολάνι-Κούρδων

Το παρασκήνιο της συμφωνίας Τζολάνι-Κούρδων

Νέες πληροφορίες προκύπτουν από την δοκιμαζόμενη Συρία, οι δυτικές επαρχίες της οποίας συνταράσσονται από σφαγές μειονοτικών από τις δυνάμεις τζιχαντιστών του νέου ισλαμιστικού καθεστώτος. Αναφορές επιβεβαιώνουν και τον θάαντο ενός Ελληνορθοδόξου, στην πόλη Μπάνια, δολοφονήθηκε εν μέση οδώ ο πατέρας του ιερέα πατρός Γρηγορίου, όταν τον πυροβόλησαν στο κεφάλι.

«Την πρώτη φορά όταν έψαξαν το σπίτι μας το πρωί, δεν μας επιτέθηκαν, αλλά τη νύχτα έκλεψαν το δικό μου αυτοκίνητο και έσπασαν το τζάμι του αυτοκινήτου του πατέρα μου. Μετά ο πατέρας μου κατέβηκε να ελέγξει ο αυτοκίνητό του και κάποιος τον πυροβόλησε στο κεφάλι και τον σκότωσε. Μετά έκλεψαν και το αυτοκίνητο του», λέει ο πατέρας Γρηγόριος στην ΕΡΤ. Οι συγκρούσεις στην Συρία μαίνονται από την Πέμπτη.

«Πολλοί από τους γείτονές μας σκοτώθηκαν, τα σπίτια τους κάηκαν, οι περιουσίες τους διαλύθηκαν και συνέβη κάτι αφύσικο. Αυτό που βλέπετε με γυμνό μάτι δεν περιγράφεται με λόγια. Η γειτονιά ερήμωσε από όλους τους κατοίκους της και όλα τα μαγαζιά έκλεισαν και τα έσπασαν όλα. Ο φόνος γινόταν σύμφωνα με την ταυτότητα του άλλου. Ρωτούσαν αν είναι Αλαουίτης και μετά τον σκότωναν. Εμείς ως χριστιανοί επηρεαζόμαστε μόνο στις περιουσίες μας. Ο μόνος χριστιανός που σκοτώθηκε στην πόλη Μπάνιας ήταν ο πατέρας μου», ανέφερε.

«Θέλω να φύγω από την Ταρτούς»

Στην ΕΡΤ μίλησε ακόμη ένας ελληνορθόδοξος κάτοικος της Ταρτούς, ο οποίος παρακάλεσε να μη δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του καθώς φοβάται για τη ζωή του και της οικογένειάς του.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Φοβόμαστε ότι οι τζιχαντιστές θα μπουν στα σπίτια μας, όπως έκαναν στη Μπαλμάκεχ, ένα χριστιανικό χωριό κοντά στην Ταρτούς. Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε, καθώς τα σύνορα είναι κλειστά. Ο δρόμος προς η Δαμασκό δεν είναι ασφαλής. Προσωπικά, θα προσπαθήσω να φύγω το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει.

«Αλαουίτες, χριστιανοί, ότι βρήκαν το οδήγησαν στο θάνατο. Στην Μπανιάς παπάς με την οικογένειά του και νομίζω τον πατέρα του, τους σκότωσαν» είπε στον ΣΚΑΙ ο Μολχάμ Αλ Μπότρος, χριστιανός που κατοικεί στη Συρία. «Φοβάμαι αλλά τι μπορείς να κάνεις; Αυτή είναι η κυβέρνηση, αυτοί έχουν όπλα. Μάζεψαν όλα τα όπλα από τον λαό. Δεν υπάρχουν όπλα πια. Τα όπλα τα έχουν αυτοί», συμπλήρωσε.

Όπως λέει οι Χριστιανοί είναι ανεπιθύμητοι: «αυτή η χώρα δεν είναι για τους Χριστιανούς, ούτε για τους αλαουίτες. Η χώρα είναι για τους ισλαμιστές. “Είστε ξένοι από το έδαφος της Συρίας, δεν είστε Σύροι πρέπει να φύγετε ή στο θάνατο. Ή να σας σκοτώσουν ή να φύγετε από τη Συρία”». «Πάμε στην εκκλησία αλλά με φόβο», ανέφερε και υποστήριξε πως απαγορεύτηκε η περιφορά του επιταφίου του Πάσχα.

Η μεταβατική προεδρία της Συρίας ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τον ηγέτη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τον Μαζλούμ Άμπντι, προκειμένου να «ενσωματωθούν» όλοι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί θεσμοί της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης στο συριακό κράτος. Να σημειωθεί πως χτες η κουρδική διοίκηση καταδίκασε το όργιο βίας των τελευταίων ημερών.

Βάσει συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025 μεταξύ του Προέδρου Αχμέντ Αλ-Σαράα και του κ. Μαζλούμ Άμπντι, υπό αμερικανική μεσολάβηση σύμφωνα με πληφορορίες, συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Εγγύηση του δικαιώματος όλων των Σύρων στην εκπροσώπηση και τη συμμετοχή στη πολιτική διαδικασία και σε όλους τους κρατικούς θεσμούς, βάσει ικανοτήτων, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ή εθνοτικής καταγωγής.
  • Η κουρδική κοινότητα αναγνωρίζεται ως αυτόχθονη στη συριακή επικράτεια, και το συριακό κράτος εγγυάται το δικαίωμά της στην υπηκοότητα και όλα τα συνταγματικά της δικαιώματα.
  • Κατάπαυση του πυρός σε όλα τα εδάφη της Συρίας.
  • Ενσωμάτωση όλων των πολιτικών και στρατιωτικών θεσμών στη βορειοανατολική Συρία στη διοίκηση του συριακού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, του αεροδρομίου και των πετρελαϊκών και φυσικών πόρων.
  • Διασφάλιση της επιστροφής όλων των εκτοπισμένων Σύρων στις πόλεις και τα χωριά τους, με εγγύηση προστασίας από το συριακό κράτος.
  • Υποστήριξη του συριακού κράτους στη μάχη του ενάντια στα υπολείμματα του Άσαντ και σε κάθε απειλή κατά της ασφάλειας και της ενότητας της χώρας.
  • Απόρριψη κάθε έκκλησης για διαίρεση, ρητορική μίσους και προσπάθεια πρόκλησης διχόνοιας μεταξύ των συστατικών στοιχείων της συριακής κοινωνίας.

Οι Εκτελεστικές Επιτροπές εργάζονται για την εφαρμογή της συμφωνίας το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Το Suriye TV μετέφερε το παρασκήνιο της συμφωνίας μεταξύ των SDF και της συριακής κυβέρνησης:

  • Η συμφωνία μεταξύ του Συριακού κράτους και των SDF επιτεύχθηκε υπό την αμερικανική πίεση, μέσω του Μαζλούμ Άμπντι.
  • Οι τελικοί όροι της συμφωνίας είχαν διαμορφωθεί στις 20 Φεβρουαρίου.
  • Η συμφωνία συνήφθη έπειτα από ενδείξεις από Αμερικανούς στρατιωτικούς ηγέτες στη Συρία ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σκόπευε να αποσύρει τα στρατεύματά της στο άμεσο μέλλον.
  • Ο Μαζλούμ Άμπντι έφτασε στη Δαμασκό με αμερικανικό αεροσκάφος και έτυχε θερμής υποδοχής.
  • Κατά τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Άχμεντ Σάρα απέρριψε το σύστημα ποσοστώσεων και τόνισε ξεκάθαρα ότι το συριακό κράτος εγγυάται συνταγματικά τα γλωσσικά και πολιτιστικά δικαιώματα των Σύριων Κούρδων.
  • Το Κατάρ χαιρετίζει άμεσα τη συμφωνία για την ένταξη των SDF στο Συριακό κράτος.

Ρωσία και ΗΠΑ συνεννοούνται για τη Συρία

Η Ρωσία συνεργάζεται με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση της βίας στη Συρία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τον Ρώσο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν η Μόσχα συνεργάζεται με την Ουάσινγκτον για το θέμα της Συρίας, ο Βασίλι Νεμπένζια απάντησε «ναι». Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει «ανησυχητική» την κατάσταση στη Συρία και ζήτησε να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Η Μόσχα στήριζε τον Άσαντ, ο οποίος διέφυγε στη Ρωσία τον Δεκέμβριο, μετά την ανατροπή του. Η Ρωσία έχει επίσης δύο στρατιωτικές βάσεις στις περιοχές όπου διεξάγονται οι συγκρούσεις.

Η ΕΕ

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, Ανίτα Χίπερ, επιβεβαίωσε τη χθεσινή δήλωση του Οργάνου, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με τις επιθέσεις στη Συρία. Όπως είπε, «επιβεβαιώσαμε ότι οι αρχικές επιθέσεις διαπράχθηκαν από δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του ‘Ασαντ και ως συνήθως έχουμε περισσότερες πληροφορίες από το πεδίο με την αντιπροσωπεία μας και τα κράτη μέλη».

Όπως τόνισε, «είμαστε όλοι θορυβημένοι από την κατάσταση και τις εξελίξεις στη Συρία που ξεκίνησαν με τις επιθέσεις που οδήγησαν σε αναφορές για δολοφονίες αθώων πολιτών και όλες αυτές οι αναφορές είναι φρικτές». Η Κομισιόν προχώρησε χθες σε δήλωση καταδίκης των πρόσφατων επιθέσεων δηλώνοντας ότι «η ΕΕ καταδικάζει έντονα τις πρόσφατες επιθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από στοιχεία που τάσσονται υπέρ του ‘Ασαντ, κατά των δυνάμεων της προσωρινής κυβέρνησης στις παράκτιες περιοχές της Συρίας και κάθε βία κατά αμάχων.».

Την επόμενη Δευτέρα στις 17 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες και στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για τη Συρία με τίτλο “Στεκόμαστε στο πλευρό της Συρίας” που θα φιλοξενηθεί στο πλαίσιο της 9ης Διάσκεψης των Βρυξελλών, στις εγκαταστάσεις του Συμβουλίου της Κομισιόν και στην οποία θα συμμετάσχει η νέα ηγεσία της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι θα υλοποιηθεί κανονικά η διάσκεψη εστιάζοντας στη σημασία της σταθερότητας στην περιοχή και λέγοντας ότι «όλοι έχουμε συμφέρον από τη σταθεροποίηση της Συρίας και είναι σημαντικό να γίνουν οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξουμε μια ειρηνική και παρεμβατική μετάβαση μακριά από κάθε ξένη παρέμβαση, η οποία θα εγγυάται τα δικαιώματα όλων των Σύρων χωρίς διακρίσεις». Η ΕΕ παραβλέπει τις δεκάδες καταγγελίες για τον ρόλο ισλαμιστών στις σφαγές με θύματα αμάχους Αλαουϊτες και άλλες μειονότητες.

Υπενθυμίζουμε ότι σε αντίθεση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, αρχικά η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάγια Κάλας και επισήμως πλέον η Κομισιόν επιρρίπτουν την ευθύνη για την έναρξη των σφαγών στους υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ και ενώ οι άμαχοι νεκροί είναι πάνω από 1.000.

Το retweet Δένδια

Ενώ οι σφαγές στη Συρία μαίνονταν, μια αινιγματική θέση έλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κάνοντας ένα retweet στην ανάρτηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο (και όχι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η ανακοίνωση του οποίου επικρίθηκε ως απαράδεκτα ισορροπημένη) ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής για την αιματοχυσία που μαίνεται στη χώρα το τελευταίο διάστημα:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τους ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων ξένων τζιχαντιστών, που δολοφόνησαν ανθρώπους στη δυτική Συρία τις τελευταίες ημέρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπαραστέκονται στις θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών, δρούζικων, αλαουιτικών και κουρδικών κοινοτήτων, και εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στα θύματα και τις οικογένειές τους. Οι προσωρινές αρχές της Συρίας πρέπει να καταστήσουν υπεύθυνους τους δράστες αυτών των σφαγών κατά των μειονοτικών κοινοτήτων της Συρίας».

Για “προβοκάτσια” μιλά η Τουρκία

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Μπαχτσελί, δήλωσε: «Η απεχθής συνωμοσία που έχει σκοπό να βάλει τη Συρία στη φωτιά και να παγιδεύσει τις χώρες της περιοχής προοδεύει. Η σκοτεινή εικόνα που είναι μπροστά μας δείχνει ότι τα υπολείμματα του Μπάαθ λειτουργούν ως μαριονέτες, ξένες μυστικές υπηρεσίες είναι σε δράση και η σιωνιστική βαρβαρότητα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή».

Ο Τούρκος αρθρογράφος, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, ισχυρίζεται ότι τα πρόσφατα επεισόδια στη Συρία, ιδιαίτερα στη Λατάκια και την Ταρτούς, δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα μυστικής συνάντησης στη Ράκα. Το SLpress μεταδίδει με επιφύλαξη την άποψη του αρθρογράφου, λόγω της ρόλου που έχει διαδραματίσει η Τουρκία ιστορικά στην συριακή σύγκρουση και με την επισήμανση ότι η Τουρκία θεωρεί την οργάνωση των Κούρδων του YPG στην Συρία ως «τρομοκρατική», την στιγμή που οι τελευταίοι είναι σύμμαχος της Δύσης στην μάχη έναντι του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει, λοιπόν, ότι οι εξελίξεις εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Συρίας, με τη συμμετοχή διαφόρων κρατικών και μη κρατικών δρώντων, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, το Ιράν και το PKK-YPG.

Η χώρα, ύστερα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου και 61 χρόνια διακυβέρνησης από το κόμμα Μπααθ, προσπαθεί να ανακάμψει, αλλά εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε εξωτερικές παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τον Σελβί, τα επεισόδια στη Λατάκια και την Ταρτούς, περιοχές με έντονη παρουσία Αλαουιτών που πρόσκεινται στο καθεστώς Άσαντ, αναζωπυρώνουν φόβους για νέο γύρο μεγαλύτερων συγκρούσεων.

Η συριακή κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, καταστέλλοντας τα επεισόδια, ωστόσο «έχει ήδη πατηθεί το κουμπί» για την αποσταθεροποίηση της χώρας, πίσω από την οποία βρίσκονται ξένες δυνάμεις και οι μυστικές υπηρεσίες τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 3 Μαρτίου, έγινε μια μυστική συνάντηση στη Ράκα, περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του PKK-YPG. Οι συμμετέχοντες φέρονται να ήταν:

  • Εκπρόσωπος της CENTCOM, του αμερικανικού στρατιωτικού σχηματισμού στη Μέση Ανατολή.
  • Εκπρόσωπος του PKK-YPG.
  • Πρώην στρατηγός του συριακού στρατού, αλαουιτικής καταγωγής.
  • Εκπρόσωπος Δρούζων μαχητών.
  • Εκπρόσωπος του Ιράν, ο οποίος, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «έφτασε την τελευταία στιγμή».

Ο Σελβί αφήνει να εννοηθεί ότι η συνάντηση αυτή είχε σκοπό τη συντονισμένη αποσταθεροποίηση της Συρίας, με τους εμπλεκόμενους να κινούνται βάσει διαφορετικών συμφερόντων, αλλά με κοινό στόχο την αποδυνάμωση της χώρας.

Ο Σελβί, ισχυρίζεται ότι η CENTCOM υποστηρίζει ανοιχτά το PKK-YPG και επιδιώκει να διατηρήσει τον έλεγχο στη Συρία μέσω των Κούρδων μαχητών. Ο ίδιος θέτει το ερώτημα εάν είναι τυχαίο ότι τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση στη Ράκα, σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον Σύρων στρατιωτών στη Λατάκια και την Ταρτούς. Θεωρεί ότι η μη διάθεση του PKK-YPG να καταθέσει τα όπλα οφείλεται στη στήριξη των ΗΠΑ και στη συμμαχία τους με το Ισραήλ και το Ιράν.

Υποστηρίζει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τους Δρούζους και το PKK-YPG για να πιέσει το καθεστώς Άσαντ. Στις 1 Μαρτίου, Δρούζοι μαχητές επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στην Τζαραμάνα και ύψωσαν την ισραηλινή σημαία, ενώ την ίδια μέρα το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα ότι στηρίζει τους Δρούζους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε: «Τείνουμε το χέρι μας στους Δρούζους συμμάχους μας και στους Κούρδους φίλους μας». Στην ίδια γραμμή, ο Κούρδος ηγέτης Mazlum Abdi εξέφρασε θετική στάση απέναντι στην υποστήριξη του Ισραήλ.

Ο ρόλος του Ιράν

Ο Σελβί κατηγορεί το Ιράν για διπλό ρόλο, υποστηρίζοντας ότι: Προσπαθεί να ελέγξει τη Συρία μέσω των Αλαουιτών και ταυτόχρονα υποστηρίζει το PKK-YPG. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, είχε καλέσει στις 23 Δεκεμβρίου τους νέους της Συρίας να εξεγερθούν, λέγοντας: «Οι νέοι Σύριοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, φέρεται να έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα στο Ιράν, δηλώνοντας: «Αν δεν θέλετε να πετάνε πέτρες στο παράθυρό σας, μην πετάτε πέτρες στο παράθυρο του γείτονά σας».

Ο Σελβί θεωρεί ότι, η Τουρκία γνωρίζει τις κινήσεις του Ιράν στη Συρία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίδρασης. Ο ίδιος, επισημαίνει ότι ψευδείς πληροφορίες και προπαγανδιστικό υλικό διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενισχύσουν το αφήγημα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ισχυρίζεται ότι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες, η Χεζμπολάχ και το PKK-YPG χρησιμοποιούν παλιά βίντεο και εικόνες από σφαγές στη Συρία, παρουσιάζοντάς τα ως πρόσφατα γεγονότα. Καταγγέλλει ότι επίσημοι συριακοί ιστότοποι έχουν χακαριστεί, με στόχο να ενισχυθεί η σύγχυση και η αβεβαιότητα.

Ο Σελβί καταλήγει ότι η Συρία βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Αν η κυβέρνηση της Δαμασκού αποτύχει να επιβάλει τάξη και σταθερότητα, τότε η χώρα κινδυνεύει με νέο εμφύλιο πόλεμο. Τονίζει δε, ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει εάν απειληθούν τα συμφέροντά της στην περιοχή. Η Συρία δεν μπορεί να ανακάμψει αν συνεχιστεί η ξένη ανάμειξη από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ιράν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η επίθεση στην Λατάκια

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Δαμασκού τόνισε: «Οι δυνάμεις μας κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους πυρήνες ασφαλείας και τα υπολείμματα του καθεστώτος», προσθέτοντας ότι «αφού το πετύχαμε αυτό, ανακοινώνουμε το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης».

Προηγουμένως, ένοπλοι υποστηρικτές του ανατραπέντα ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ έστησαν ενέδρα σε περίπολο της συριακής ασφάλειας, γεγονός που κλιμακώθηκε σε μάχες μεγάλης έντασης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι συγκρούσεις στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Η επίθεση σημειώθηκε την Πέμπτη κοντά στην παραλιακή πόλη Λατάκια, επαναφέροντας τις μνήμες του πολύχρονου εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Η βία που ξέσπασε θεωρείται η σφοδρότερη από τον Δεκέμβριο, όταν ισλαμιστές αντάρτες υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) ανέτρεψαν τον Άσαντ.

Η αντεπίθεση εναντίον των υποστηρικτών του Άσαντ στην αλαουιτική παράκτια ζώνη προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές. Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγράφουν δεκάδες δολοφονίες εκδίκησης από σουνίτες μαχητές, οι οποίοι στοχοποίησαν την αλαουιτική μειονότητα, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή των θυμάτων στην εξέγερση.

Η πτώση του Άσαντ συνοδεύτηκε από αυξανόμενες θρησκευτικές επιθέσεις κατά των αλαουιτών, οι οποίοι κυβέρνησαν τη Συρία για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Παρά τις διαβεβαιώσεις της προσωρινής κυβέρνησης για ένα πολιτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς, η βία συνεχίζεται, υπονομεύοντας τη σταθερότητα της χώρας.

Ποιοι είναι οι νεκροί;

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς φαίνεται να προέρχονται από την κοινότητα των Αλαουιτών, η οποία κατοικεί κυρίως στις παράκτιες περιοχές της Συρίας, όπως η Λατάκια και η Ταρτούς. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι εκατοντάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι Αλαουίτες, που ανήκουν σε ένα παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ, αποτέλεσαν επί δεκαετίες τη βασική στήριξη του καθεστώτος Άσαντ, παρά το γεγονός ότι η Συρία διαθέτει πλειοψηφία σουνιτικού πληθυσμού.

Οι αντίπαλοι του Άσαντ θεωρούσαν ότι το καθεστώς του παρείχε προνόμια στην κοινότητα των Αλαουιτών εις βάρος των υπόλοιπων Σύρων. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ένοπλες ομάδες εμφανίστηκαν σε όλη τη χώρα, στοχοποιώντας τους Αλαουίτες, τους οποίους θεωρούσαν συμμάχους του Άσαντ και των κύριων στρατιωτικών υποστηρικτών του, της Ρωσίας και του Ιράν.

Η νέα προσωρινή κυβέρνηση της Συρίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο σουνιτών ισλαμιστών. Ο προσωρινός πρόεδρος, Αλ Σαράα, πρώην ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), έχει δεσμευθεί ότι η χώρα θα προχωρήσει σε ένα πολιτικό σύστημα που θα ενσωματώνει όλες τις θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες της Συρίας.

Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές αμφισβητούν εάν αυτή η δέσμευση θα υλοποιηθεί στην πράξη. Οι ανησυχίες ενισχύονται από το γεγονός ότι η νέα ηγεσία προέρχεται από μια σκληροπυρηνική ισλαμιστική οργάνωση, ενώ η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη μετά από χρόνια αιματηρών συγκρούσεων.

Γιατί στοχοποιήθηκαν οι Αλαουίτες;

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι σκοτώθηκαν 745 άμαχοι, κυρίως από πυροβολισμούς. Επιπλέον, σκοτώθηκαν 125 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας και 148 μαχητές ένοπλων ομάδων που πρόσκεινται στον Άσαντ. Το ηλεκτρικό ρεύμα και το πόσιμο νερό κόπηκαν σε μεγάλες περιοχές γύρω από τη Λατάκια, πρόσθεσε η ομάδα.

Εν τω μεταξύ, η Εκστρατεία για τη Συρία και το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που και οι δύο τάχθηκαν κατά του Άσαντ μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, δήλωσαν το Σάββατο ότι τόσο οι δυνάμεις ασφαλείας όσο και οι ένοπλοι που τάσσονται υπέρ του Άσαντ «πραγματοποιούν μαζικές εκτελέσεις και συστηματικές δολοφονίες».

Το SNHR εκτίμησε ότι 100 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν την Πέμπτη, ενώ 125 από τους περίπου 140 αμάχους σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε «ύποπτες δολοφονίες εκδίκησης».

Το Associated Press δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτούς τους αριθμούς, ενώ οι αντικρουόμενοι αριθμοί θανάτων κατά τη διάρκεια επιθέσεων στη Συρία τα τελευταία χρόνια δεν είναι ασυνήθιστοι. Δύο κάτοικοι της παραλιακής περιοχής δήλωσαν ότι πολλά σπίτια οικογενειών Αλαουιτών λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν. Μίλησαν από τα κρησφύγετά τους υπό τον όρο της ανωνυμίας, φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Η Δαμασκός κατηγόρησε «μεμονωμένες ενέργειες» για την εκτεταμένη βία κατά των αμάχων και δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας αντέδρασαν στους ενόπλους που ήταν πιστοί στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Oι διεθνείς αντιδράσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ρωσία ζήτησαν να συνεδριάσει σήμερα, Δευτέρα, κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την κλιμάκωση της βίας στη Συρία, έκαναν γνωστό διπλωμάτες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο καταδίκασε τις «σφαγές» μειονοτήτων που εκτυλίσσονται στη Συρία και κάλεσε τις αρχές να καταδιώξουν τους αυτουργούς, σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τους ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες, μεταξύ αυτών ξένους τζιχαντιστές, που δολοφονούν ανθρώπους στη δυτική Συρία τις τελευταίες ημέρες», λέει ο Μάρκο Ρούμπιο.

«Οι προσωρινές συριακές αρχές πρέπει να καταδιώξουν τους αυτουργούς αυτών των σφαγών εναντίον μειονοτικών κοινοτήτων» στη χώρα, έγραψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε ένα δελτίο Τύπο

Το Βερολίνο χαρακτηρίζει σοκαριστικές τις πληροφορίες για μαζικές δολοφονίες στη Συρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει έκκληση για την προστασία των αμάχων. «Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται σε όλες τις περιστάσεις με πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» τόνισε η Επικεφαλής Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας Ε.Ε. Ανίτα Χίπερ.

«Είμαστε βαθιά θορυβημένοι από τις αναφορές για βίαιες συγκρούσεις με πολλές απώλειες αμάχων στη Συρία», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι επιβεβαιώνονται ότι τα υπολείμματα του καθεστώτος Άσαντ είναι υπεύθυνα για τις επιθέσεις στην ακτή της Συρίας κι ότι οι συριακές αρχές αντέδρασαν άμεσα(!) για να περιορίσουν την κατάσταση στην ακτή. Η ΕΕ απαιτεί λογοδοσία για όσους ευθύνονται για τη βία και τονίζει πως η σταθερότητα της Συρίας είναι συλλογικό συμφέρον.

Δηλώσεις Αλ Σαράα

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Άχμεντ Σάρα δήλωσε πως οι μαζικές δολοφονίες μελών της μειονοτικής σέκτας του εκδιωχθέντος Άσαντ συνιστούν μία απειλή στην αποστολή του να ενώσει τη χώρα και υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους υπεύθυνους, μεταξύ άλλων τους δικούς του συμμάχους εάν χρειαστεί.

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε ένα διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε αφού εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τέσσερις ημέρες συγκρούσεων μεταξύ των Αλαουιτών μουσουλμάνων και των νέων σουνιτικών ισλαμιστικών αρχών της Συρίας, ο Σάρα κατηγόρησε ομάδες υπέρ του Άσαντ που έχουν τη στήριξη ξένων ότι προκάλεσαν το αιματοκύλισμα, όμως παραδέχθηκε πως ακολούθησαν εκδικητικές δολοφονίες.

«Η Συρία είναι ένα κράτος δικαίου. Ο νόμος θα ακολουθήσει την πορεία του σε όλα», είπε στο Ρόιτερς από το προεδρικό ανάκτορο στη Δαμασκό, όπου ο Άσαντ διέμενε εωσότου οι δυνάμεις του Σάρα τον ανατρέψουν την 8η Δεκεμβρίου, αναγκάζοντας τον εκδιωχθέντα ηγέτη να διαφύγει στη Μόσχα. «Πολεμήσαμε για να υπερασπιστούμε τους καταπιεσμένους και δεν θα αποδεχθούμε να χυθεί άδικα αίμα σε οποιαδήποτε περίπτωση ή να μην υπάρξει τιμωρία ή λογοδοσία, ακόμα και μεταξύ των στενότερων συμμάχων μας», είπε ο Σάρα.

Σε μια ευρείας γκάμας συνέντευξη, ο Σάρα ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνησή του δεν είχε επαφές με τις ΗΠΑ, από τότε που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την εξουσία. Επανέλαβε δε τις εκκλήσεις η Ουάσιγκτον να άρει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί την εποχή Άσαντ. Επιπλέον, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της αποκατάστασης των σχέσεων με τη Μόσχα, σύμμαχο του Άσαντ κατά τη διάρκεια του πολέμου, που προσπαθεί να διατηρήσει δύο μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.

Ο ίδιος απέρριψε την κριτική από το Ισραήλ και υπογράμμισε πως στοχεύει να επιλύσει τις διαφορές με τους Κούρδους, μεταξύ άλλων να συναντηθεί με τον επικεφαλής μιας οργάνωσης υπό την ηγεσία των Κούρδων την οποία στηρίζει εδώ και καιρό η Ουάσιγκτον. Ενώ κατηγόρησε για το ξέσπασμα της βίας των τελευταίων ημερών μια πρώην στρατιωτική μονάδα πιστή στον αδελφό του Άσαντ και σε μια ξένη δύναμη, που δεν διευκρίνισε, αναγνώρισε πως ως απάντηση «πολλά μέρη εισήλθαν στη συριακή ακτογραμμή και πολλές παραβιάσεις έλαβαν χώρα». «Αποτέλεσε ευκαιρία για εκδίκηση» για συσσωρευμένες αδικίες ετών, υπογράμμισε, αν και είπε πως η κατάσταση έχει έκτοτε σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας παραδέχθηκε πως η βία των τελευταίων ημερών απειλεί να εκτροχιάσει την προσπάθειά του να ενώσει τη Συρία. Θα «επηρεάσει αυτό το μονοπάτι», δήλωσε ο Σάρα, ωστόσο δεσμεύτηκε να «διορθώσει την κατάσταση όσο μπορούμε».

Για να το κάνει αυτό, ο Άχμεντ Σάρα σύστησε μια ανεξάρτητη επιτροπή, το πρώτο σώμα που δημιουργήθηκε από εκείνον το οποίο περιλαμβάνει Αλαουίτες, προκειμένου να ερευνήσει τις δολοφονίες σε διάστημα 30 ημερών και να κάνει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν.

Share this post