Απεβίωσε ο γνωστός δημοσιογράφος Κ. Γεννάρης

Απεβίωσε ο γνωστός δημοσιογράφος Κ. Γεννάρης

Απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών ο πολύπειρος και ακάματος δημοσιογράφος Κώστας Γενάρης. Είχα την ευκαιρία να βρεθώ μαζί του στην κάλυψη διαφόρων γεγονότων και αναπτύξαμε αμοιβαία φιλία. Ιδιαίτερα θυμάμαι τις συνομιλίες για το Κυπριακό το 1997 μεταξύ Κληρίδη-Ντενκτάς στην Κλιόν της Ελβετίας. Ο αείμνηστος Κώστας ήταν και εξαιρετικός στην παρέα.
Γεννήθηκε το 1946 στη Λεμεσό, ενώ παρακολούθησε νομικά στο Middle Temple και είναι κάτοχος διπλώματος Industrial Relations και Trade Union Studies.
Yπήρξε στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και μέλος αντιδικτατορικών οργανώσεων. Eργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ελληνικά και αγγλόφωνα έντυπα και συνεργάστηκε σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα.
Eπιστρέφοντας στην Kύπρο, μετά το πραξικόπημα και την εισβολή, εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης και αρχισυντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά. Tο 1982 διορίστηκε σύμβουλος Tύπου στην πρεσβεία της Kύπρου στην Aθήνα, όπου παρέμεινε μέχρι το 1989.

Aπό το 1991, μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν μόνιμος συντάκτης στο Pαδιοφωνικό Ίδρυμα Kύπρου (ΡΙΚ), όπου ασχολήθηκε με επικαιρικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ με θέμα το πραξικόπημα και την εισβολή στην Kύπρο. Υπήρξε επίσης ανταποκριτής της EPT και της Kαθημερινής στη Λευκωσία. Tο 1983 τιμήθηκε με τον «Tαξιάρχη του Φοίνικος» της Eλληνικής Δημοκρατίας.
Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, έγραψε στο tw: «Είμαι συγκλονισμένος από τον θάνατο ενός καλού φίλου, εξαίρετου δημοσιογράφου και σπουδαίου οικογενειάρχη.
Κόσμησε όσο λίγοι την δημοσιογραφία στην Κύπρο.
Καλό ταξίδι φίλε, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει».
Ο Κώστας Γεννάρης άφησε και συγγραφικό έργο

  

Tο λεγόμενο Kυπριακό αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα περιπλοκής ενός προβλήματος στο οποίο θα μπορούσε να δώσει λύση η απλή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διακηρύξεων των διεθνών οργανισμών. Ωστόσο έχει αναπτυχθεί από την πλευρά της Αγκυρας μια συνωμοσιακή προσέγγισή του, η επιτυχία της οποίας στηρίχθηκε αποκλειστικά σε μύθους που η Tουρκία και οι σύμμαχοί της καλλιέργησαν για να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους στο νησί, καθώς και για να παρεμποδίσουν κάθε προοπτική συνεννόησης και επίλυσης του προβλήματος. Στο βιβλίο του Kώστα Γεννάρη επιχειρείται μια απομυθοποίηση, η οποία συνάμα αποκαλύπτει και την εξ Aνατολών συνωμοσία κατά της Kύπρου και του λαού της, με την ενεργό συνδρομή διεθνών παραγόντων που σήμερα διεκδικούν πρωταγωνιστικό και καθοδηγητικό ρόλο στην προώθηση λύσης στο Kυπριακό. Πρόκειται για μια εργασία που επιδιώκει να συμβάλει στην «αυτολύτρωση» από τη «λαθο-λαγνεία» αλλά και από τη «λαθο-λογία», για να ανοίξει έτσι ο δρόμος προς μια συνεννόηση που θα στηρίζεται στην πλήρη επίγνωση και κατανόηση των γεγονότα

 

Πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι από την αρχή: Η εργασία αυτή δεν διεκδικεί επιστημονικές δάφνες. Ούτε αποτελεί επίδειξη αναλυτικών δυνατοτήτων. Και πολύ περισσότερο δεν είναι ανάλυση οικονομικών δεδομένων. Είναι απλά μια πολιτική και δημοσιογραφική προσέγγιση ενός ζητήματος, που είτε το θέλουμε είτε όχι καθορίζει πια τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που αναλήφθηκε ως προσπάθεια. Ήταν από τη μια η μέγιστη ανάγκη που με κυρίευσε από την αρχή της κρίσης αλλά και η αγωνία, η μεγάλη αγωνία για το τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά μας και για τον τόπο. Γιατί, είτε το θέλουμε είτε όχι, η γενιά μου είναι η τελευταία γενιά των Κυπρίων που ζουν καλύτερα από τους γονείς τους. Γιατί είτε το θέλουμε είτε όχι, η κρίση και οι συνέπειές της, οι προεκτάσεις της, ενδεχομένως να καθορίσουν και τη λύση του Κυπριακού. Την οριστική και αμετάκλητη. Και δεν θα είναι δυστυχώς, όπως την ονειρευόμαστε. (Από τον πρόλογο)

Πρόκειται για συλλογή άρθρων και αναλύσεων που δημοσιεύθηκαν στην κρίσιμη περίοδο μεταξύ του 2003 και 2009 και τα οποία όλα μαζί συγκροτούν μια παρουσίαση διαχρονικών δεδομένων για το Κυπριακό και τα οποία θα πρέπει να έχει υπόψη του ο καθένας που ασχολείται με το εθνικό θέμα. Τα κείμενα έχουν το καθένα τη δική του σημασία καθώς δημοσιεύθηκαν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο του Κυπριακού, την περίοδο ετοιμασίας και παρουσίασης του σχεδίου Ανάν και των αποτελεσμάτων, σε όλα τα επίπεδα της υποβολής του. Στα άρθρα παρατίθενται ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη στάση των ξένων, το ψευδοκράτος, τους Τουρκοκυπρίους, κατά τρόπο που να συμβάλλουν στην παρουσίαση μιας συνολικής εικόνας για τα δεδομένα του προβλήματος, καθιστώντας έτσι ευκολότερη την κατανόηση της πορείας του και τις προοπτικές επίλυσης του. Το σημαντικό είναι ότι όλα σχεδόν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα άρθρα εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα και θα πρέπει και σήμερα να λαμβάνονται υπόψη στην προσέγγιση του Κυπριακού.

*Και ένα δείγμα από τις τηλεοπτικές εκπομπές του:

Share this post