Εύκολη η νίκη, δύσκολο το αύριο για τον Μερτς

Εύκολη η νίκη, δύσκολο το αύριο για τον Μερτς

Του Γιώργου Πασσά*

«Η Ένωση μπροστά από την ενισχυμένη AfD, το SPD υπό κατάρρευση» (tagesschau), «Ο Μερτς κερδίζει τις εκλογές με διαφορά» (FAZ), «Η Ένωση καθαρά πρώτη μπροστά από την AfD» (SZ). Όλα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εκλαμβάνουν με τον ίδιο τρόπο τα εκλογικά αποτελέσματα: μία σαφής νίκη για την Ένωση CDU/CSU, σημαντική ήττα για το SPD και τον Όλαφ Σολτς και μεγάλα οφέλη για την AfD αλλά και για την Αριστερά (Die Linke), η οποία κατάφερε να ξεπεράσει αισθητά τις δημοσκοπικές προσδοκίες. Παράλληλα το FDP έμεινε εκτός Μπούντεσταγκ, με τον Κρίστιαν Λίντνερ να ανακοινώνει την απόσυρσή του από την πολιτική, ενώ οριακά εκτός έμεινε και η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ με 4,9%. (ΕΠΑΝΩ: Ο Μερτς οδήγησε τη Χριστιανική Ένωση σε μία ξεκάθαρη νίκη – αλλά με ένα από τα χειρότερα ποσοστά που έχει λάβει ποτέ το κόμμα Εικόνα: Kai Pfaffenbach/REUTERS)

Ο γερμανικός Τύπος ωστόσο εκτιμά επίσης πως παρά την ξεκάθαρη νίκη ο Μερτς θα χρειαστεί να σηκώσει μανίκια και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο, το οποίο αναμένεται δύσκολο.

Δεδομένων των ταχύτατων γεωπολιτικών εξελίξεων στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ταχύτητα», επισημαίνει η Tagesspiegel. «Το εκλογικό αποτέλεσμα όμως μας επιτρέπει να ανησυχούμε πως τα πράγματα δεν θα κυλήσουν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε, διότι ο σχηματισμός του κυβερνητικού συνασπισμού πιθανώς να μην είναι εύκολος. Η Ένωση κέρδισε μεν καθαρά τις εκλογές, αλλά δεν βγαίνει τόσο ισχυρή, ώστε να μπορεί να καθορίσει τις συνθήκες. Λόγω και της αδυναμίας του SPD ήταν οριακά υποχρεωτική μία νίκη με ποσοστό σαφώς άνω του 30% – αλλά ο Μερτς δεν κατάφερε κάτι τέτοιο».

Ο Μερτς «θα γίνει καγκελάριος μονάχα εφ’ όσον καταφέρει να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα τον εκλέξει στην Μπούντεσταγκ και θα τον στηρίξει για τη βουλευτική περίοδο», σχολιάζει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Και, αναλόγως και με τα κόμματα του συνασπισμού, αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο. Το βέβαιο είναι πάντως πως η Γερμανία δεν έχει άπλετο χρόνο για τη διαδικασία αυτή».

«Μερτς, Σολτς και Χάμπεκ δεν πείθουν τον κόσμο»

«Οι Γερμανοί πολίτες κλήθηκαν να διαλέξουν κάποιον ανάμεσα σε τρεις άνδρες, εκ των οποίων κανείς δεν τους πείθει πραγματικά: τον Μερτς, τον Σολτς και τον Χάμπεκ», παρατηρεί από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung. Όσον αφορά ειδικώς τον Μερτς, «πρόκειται αναμφίβολα για έναν πολύ ικανό πολιτικό σε θέματα οικονομίας, ο οποίος ωστόσο δεν μπορεί να μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων που δεν συγκαταλέγονται στον στενό πυρήνα υποστηρικτών της Ένωσης».

Κατά τη SZ κανείς εκ των Σολτς, Μερτς και Χάμπεκ δεν πείθει τον γερμανικό λαό ιδιαιτέρως Εικόνα: Kay Nietfeld/dpa/picture alliance

Το SPD, από την άλλη, υπέστη μία πραγματική καταστροφή υποχωρώντας στην τρίτη θέση. «Το 16,2% αποτελεί ένα νέο ιστορικό χαμηλό για τους Σοσιαλδημοκράτες και αντανακλά ένα τεράστιο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων απέναντι στο κόμμα από τις εκλογές του 2021, όταν το SPD είχε συγκεντρώσει 25,7%», τονίζει η tagesschau.

«Στους μεγάλους κερδισμένους αυτής της εκλογικής αναμέτρησης ανήκει η AfD», συνεχίζει το γερμανικό μέσο. «Το ακροδεξιό κόμμα σχεδόν διπλασιάζει το ποσοστό που συγκέντρωσε το 2021 φτάνοντας στο 20,2% σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις – ένας αριθμός ρεκόρ για την AfD σε ομοσπονδιακό επίπεδο – […] με την Αλίς Βάιντελ να κάνει λόγο για μία “ιστορική επιτυχία” προσθέτοντας πως το κόμμα της προτίθεται να διαπραγματευτεί τη συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό με τη Χριστιανική Ένωση». Ο Φρίντριχ Μερτς ωστόσο ξεκαθάρισε λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πως δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με την AfD.

Ο Μερτς ενώπιον τεράστιων προκλήσεων

«Ο Μερτς βρίσκεται μπροστά σε ορισμένες τεράστιες προκλήσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα ζητήματα του προεκλογικού αγώνα», σχολιάζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt για το μετεκλογικό αύριο.

Ο Μερτς θα πρέπει πρώτον να «είναι ένας Ευρωπαίος καγκελάριος – σχεδόν όλοι στην ΕΕ περιμένουν τη Γερμανία να επιτελέσει τον πολιτικό της ρόλο ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, να οδηγήσει την Ευρώπη σε μία νέα εποχή». Δεύτερον, θα πρέπει να φροντίσει «να ενισχύσει την άμυνα της χώρας», ιδίως ενόψει και των γεωπολιτικών αλλαγών και των τριγμών στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Και τρίτον, θα πρέπει να «φέρει μία οικονομική αλλαγή, διότι η Γερμανία δεν αντέχει άλλο ένα έτος με ύφεση».

Ταυτοχρόνως, «επειδή πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, ο Μερτς θα πρέπει να αναπτύξει μία νέα μορφή πραγματιστικής δημοκρατίας. Και να υιοθετήσει στον μελλοντικό συνασπισμό ένα πολιτικό στιλ που θα επιταχύνει την επίτευξη συμβιβασμών και θα προτάσσει τον πραγματισμό έναντι των αρχών των κομμάτων».

Ωστόσο «ο Μερτς δεν θα πρέπει να καλλιεργήσει στον κόσμο και φρούδες ελπίδες πως από εδώ και πέρα οι πολιτικές αποφάσεις στη Γερμανία θα λαμβάνονται χωρίς διαμάχες και μακρές διαβουλεύσεις. Εξάλλου, η δημοκρατία δεν θέλει αρμονία, αλλά αντιπαράθεση», καταλήγει η Handelsblatt.

 Πηγή: DW 

Share this post