Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέπεμψε η Ε.Ε. την Κύπρο

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέπεμψε η Ε.Ε. την Κύπρο

Λόγος η μη ορθή μεταφορά στο κυπριακό  δίκαιο της οδηγίας για τον έλεγχο της αναλογικότητας 

Σήμερα (16.12.2024)  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη Βουλγαρία [INFR(2021)2206] και την Κύπρο [INFR(2022)2055] στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό τους δίκαιο της οδηγίας για τον έλεγχο της αναλογικότητας (οδηγία (ΕΕ) 2018/958).  

Η οδηγία για τον έλεγχο της αναλογικότητας υποχρεώνει τα κράτη μέλη να αξιολογούν διεξοδικά την αναλογικότητα νέων εθνικών μέτρων για τη νομοθετική κατοχύρωση επαγγελμάτων, πριν από τη θέσπισή τους. Σκοπός της οδηγίας είναι, επίσης, να αποτρέψει τις περιττές περιοριστικές κανονιστικές ρυθμίσεις των επαγγελμάτων. Τα κράτη μέλη υποχρεούνταν να μεταφέρουν την εν λόγω οδηγία στο εθνικό δίκαιο έως τις 30 Ιουλίου 2020. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Κύπρος δεν διασφάλισε ότι όλα τα μέτρα που καλύπτονται από την οδηγία, ιδίως εκείνα που αποτελούν πρωτοβουλία επαγγελματικών φορέων ή του κοινοβουλίου, υποβάλλονται σε προηγούμενο έλεγχο αναλογικότητας. Επιπλέον, η Κύπρος εφάρμοσε εσφαλμένα διάφορα κριτήρια αξιολόγησης της αναλογικότητας που ορίζονται στην οδηγία και δεν διασφάλισε την κατάλληλη παροχή πληροφοριών και τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών.  

Ομοίως, η Βουλγαρία δεν διασφάλισε ότι οι κοινοβουλευτικές τροπολογίες υποβάλλονται σε προηγούμενη αξιολόγηση της αναλογικότητας. Επιπλέον, η Βουλγαρία δεν έχει εφαρμόσει μηχανισμό για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας των αξιολογήσεων αναλογικότητας που εκπονούνται από επαγγελματικές οργανώσεις, π.χ. μέσω ελέγχων των εν λόγω αξιολογήσεων αναλογικότητας από εποπτικούς ή ανεξάρτητους φορείς.   

Η Επιτροπή κίνησε τις εν λόγω διαδικασίες επί παραβάσει στο πλαίσιο ευρύτερης δέσμης παραβάσεων κατά των κρατών μελών που δεν μετέφεραν ορθά στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για τον έλεγχο αναλογικότητας. Στις 18 Οκτωβρίου 2023 εστάλη στη Βουλγαρία και στην Κύπρο αιτιολογημένη γνώμη, η οποία συμπληρώθηκε με πρόσθετη αιτιολογημένη γνώμη προς τη Βουλγαρία στις 25 Ιουλίου 2024. 

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι αρχές είναι ανεπαρκείς και, για τον λόγο αυτόν, παραπέμπει τη Βουλγαρία και την Κύπρο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ιστορικό  

Η οδηγία για τον έλεγχο αναλογικότητας [οδηγία (ΕΕ) 2018/958] είναι μία από τις τέσσερις πρωτοβουλίες που προτάθηκαν στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων του 2017 για τις υπηρεσίες. Εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2018 και θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τα κράτη μέλη έως τις 30 Ιουλίου 2020. Στόχος της οδηγίας είναι να συμβάλει στην καλύτερη εκ των προτέρων αξιολόγηση των περιοριστικών ρυθμίσεων, σύμφωνα με τον πυλώνα πρόληψης του σχεδίου δράσης για την επιβολή.  

Σύμφωνα με την οδηγία για τον έλεγχο αναλογικότητας, τα κράτη μέλη πρέπει να διενεργούν αξιολόγηση της αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης επαγγελμάτων. Η οδηγία παρέχει κατάλογο κριτηρίων τα οποία τα κράτη μέλη υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη για την αξιολόγηση αυτή. Επιπλέον, η οδηγία συμβάλλει στη διαφάνεια της διαδικασίας θέσπισης κανόνων, απαιτώντας οι σχετικές αξιολογήσεις να δημοσιοποιούνται και υποχρεώνοντας τα κράτη μέλη να ενημερώνουν δεόντως και να εμπλέκουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν την αναλογικότητα αυτών των νέων ή τροποποιημένων διατάξεων μετά τη θέσπισή τους και να εξετάζουν τυχόν σχετικές εξελίξεις, όπως η τεχνολογική καινοτομία.   

Η Επιτροπή καλεί την ΕΛΛΑΔΑ και την ΚΥΠΡΟ να βελτιώσουν την επεξεργασία των αποβλήτων τους

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα [INFR(2021)2166] και την Κύπρο [INFR(2021)2217] λόγω μη ορθής εφαρμογής της οδηγίας περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων (οδηγία 1999/31/ΕΚ) και της οδηγίας-πλαισίου για τα απόβλητα [οδηγία 2008/98/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία (ΕΕ) 2018/851]. Η οδηγία περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων θεσπίζει πρότυπα για τους χώρους υγειονομικής ταφής με σκοπό την αποφυγή των δυσμενών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, στο νερό, στο έδαφος και στον αέρα. Η οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα υποχρεώνει τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα ώστε να εξασφαλίσουν ότι σε χώρους υγειονομικής ταφής πραγματοποιείται διάθεση μόνο αποβλήτων που έχουν υποστεί επεξεργασία. Τα κράτη μέλη πρέπει να ανακτούν και να διαθέτουν τα απόβλητα κατά τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, απαγορεύοντας την εγκατάλειψη, την απόρριψη ή την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2021 σχετικά με ελλείψεις σε 84 χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά και σχετικά με τη μη δημιουργία ολοκληρωμένου και κατάλληλου δικτύου εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων που θα λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές. Τον Δεκέμβριο του 2021, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο, επειδή δεν διασφάλισε ότι τα απόβλητα υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία πριν από την υγειονομική ταφή τους και επειδή δεν δημιούργησε ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων που θα λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές. Οι ελλείψεις αφορούσαν τρεις χώρους υγειονομικής ταφής. Αφού αξιολόγησε την απάντηση που υπέβαλαν οι ελληνικές και κυπριακές αρχές, και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλοι οι χώροι υγειονομικής ταφής εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται. Επιπλέον, η ικανότητα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων πριν από την υγειονομική ταφή είναι και στις δύο χώρες ανεπαρκής για την επεξεργασία των μεικτών αστικών αποβλήτων. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή:

European Commission

Representation in Cyprus

 

Share this post