«Βυρωνιώτισσα του Αιώνα» η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

«Βυρωνιώτισσα του Αιώνα» η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Αλέξης Σωτηρόπουλος επισκέφθηκε την  την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, στην οποία ανακοίνωσε  ότι οι πολίτες του Βύρωνα την ανακήρυξαν «Βυρωνιώτισσα του Αιώνα» μέσω σχετικής διαδικτυακής ψηφοφορίας. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων της πόλης του Βύρωνα και στο πλαίσιο των σχετικών εκδηλώσεων.

Στη συνάντηση αυτή, ο Δήμαρχος Βύρωνα απένειμε στην κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ αναμνηστική πλακέτα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής για την εξαιρετική προσφορά της στην πόλη του Βύρωνα, την Ελλάδα και τον κόσμο.
Ο κ. Σωτηρόπουλος εξήρε τη συμβολή της κορυφαίας βυζαντινολόγου, ιστορικού και ακαδημαϊκού, σημειώνοντας: «Η ζωή και το έργο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ αφήνουν ένα σημαντικό αποτύπωμα και αποτελούν φάρο έμπνευσης για τις νεότερες γενιές των Βυρωνιωτών. Αποτελεί ύψιστη τιμή για την πόλη μας η ανάδειξη μιας τόσο διακεκριμένης και παγκοσμίως αναγνωρίσιμης προσωπικότητας.»
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, εμφανώς συγκινημένη, παρέλαβε τα αναμνηστικά δώρα και ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο και τους πολίτες του Βύρωνα για την τιμή, τονίζοντας: «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη που είμαι Βυρωνιώτισσα. Αυτή η αναγνώριση με γεμίζει χαρά και συγκίνηση.»
Η κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ, πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας. Με το έργο της, έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χώρο και αποτελεί πηγή έμπνευσης για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ο Δήμος Βύρωνα θα διοργανώσει σύντομα εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της κορυφαίας αυτής προσωπικότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Νέα Ελβετία». Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς.
****************************************************
Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, γεννήθηκε το 1926. Το πατρικό της σπίτι ήταν στον Βύρωνα.Αποφοίτησε από το Δ΄ Γυμνάσιο Αθηνών και σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Κατοχή εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και ήταν η υπεύθυνη μαθητριών του Παγκρατίου.   Κατά τα Δεκεμβριανά, ακολούθησε τον ΕΛΑΣ Αθηνών, στην υποχώρηση του από την Αττική και επέστρεψε στον Βύρωνα μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι και ειδικεύτηκε στη μελέτη του κόσμου της χριστιανικής Ανατολής, και ειδικότερα του κράτους και της κοινωνίας του Βυζαντίου. Μια σειρά εργασίες της πάνω στο Βυζάντιο την έκαναν γνωστή. Αναφέρουμε εδώ μονάχα μερικές: “Έρευνες για τη διοίκηση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας τον ένατο – δέκατο αιώνα” (1960), “Το Βυζάντιο και η θάλασσα” (1966), “Μελέτες για τη διοικητική και κοινωνική διάρθρωση του Βυζαντίου” (1971), “Βυζάντιο, η χώρα και τα εδάφη” (1976), κ.λπ. Έλαβε μέρος σε διάφορα παγκόσμια συνέδρια ιστορίας και προσκλήθηκε για διαλέξεις στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ενώ έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις. Το 1967 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και το 1976 εκλέχτηκε Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (η πρώτη γυναίκα να τιμηθεί με μια τέτοια θέση στα 700 χρόνια παράδοσης του Πανεπιστημίου). Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Παρισίων και του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Ζωρζ Πομπιντού-Μπομπούρ.
Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και είναι επίτιμη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών. Θεωρείται μια απ’ τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές και πνευματικές προσωπικότητες του τόπου μας που τιμούν πραγματικά την πατρίδα μας στο εξωτερικό. Η εργογραφία της είναι ιδιαιτέρως σημαντική και παραμένει σημείο αναφοράς των μελετητών.

Share this post