Σήμερα στο Βερολίνο και από τις 19/12 στην Αθήνα το ντοκιμαντέρ του Στ. Κούλογλου «142 Χρόνια».
Θα προβληθεί σήμερα, 14 Δεκεμβρίου στις 4 το απόγευμα(ώρα Γερμανίας) στο διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου( κινηματογράφος Kino & Bar in der Königsstadt ,Straßburger Straße 55, 10405 Berlin (Prenzelberg) Το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογου «142 Χρόνια».
Το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια» απέσπασε τον Οκτώβριο το βραβείο Edward Snowden (Έντουαρντ Σνόουντεν) στο διεθνές Φεστιβάλ Signes de Nuit στο Παρίσι.
ΟEdward Snowden είχε αποκαλύψει ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας είχε οργανώσει ένα τεράστιο δίκτυο παρακολουθήσεων για να γνωρίζει τα πάντα – κάθε κίνηση, αγορά, συνομιλία, μεταφορά, κάθε κίνηση κάθε πολίτη όταν πληκτρολογεί στον υπολογιστή του. Η υπόθεση του έγινε ντοκιμαντέρ(«Citizenfour») που βραβεύθηκε με όσκαρ και η ζωή του κινηματογραφική ταινία («Σνόουντεν») από τον Όλιβερ Στόουν.
Στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ, μετά την απονομή των βραβείων, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε:
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα αυτό το βραβείο, ιδίως επειδή φέρει το όνομα ενός μεγάλου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Με τη βοήθεια του ντοκιμαντέρ και μιας διεθνούς εκστρατείας, καταφέραμε να απελευθερώσουμε τρεις αθώους ανθρώπους. Αλλά την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η ταινία μου, 2000 μετανάστες και πρόσφυγες αργοπεθαίνουν στις ελληνικές φυλακές. Σας παρακαλώ να βοηθήσετε να διαδώσουμε το μήνυμα».
Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει μια άγνωστη πτυχή του προσφυγικού, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζονται σε βαριές ποινές φυλάκισης ως διακινητές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 2000 βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές – κάτι που τους καθιστά τη δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα κρατουμένων.
Η κάμερα ακολουθεί τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, γνωστό και βραβευμένο διεθνώς για το ανθρωπιστικό του έργο, ο οποίος συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να αθωωθούν τρεις πρόσφυγες και συγκεκριμένα, ο Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί (Σομαλία), ο Ακίφ Ραζούλι και ο Αμίρ Ζαχίρι (Αφγανιστάν).
Και οι τρεις βρέθηκαν καταδικασμένοι ως διακινητές, καθώς ενώ επέβαιναν σε πλοίο από την Τουρκία στην Ελλάδα, εξαναγκάστηκαν από τους αληθινούς διακινητές να πάρουν το πηδάλιο του πλοίου – μια πρακτική που είναι πάγια και γνωστή στην Ελληνική Ακτοφυλακή. Σύμφωνα με τον νόμο 4251/2014, όποιος συλληφθεί να κρατά το πηδάλιο του σκάφους καταδικάζεται ως διακινητής – πολύ συχνά όμως, όπως αποδεικνύεται, λανθασμένα, και ύστερα από συνοπτικές δίκες που κρατούν λίγα λεπτά και όπου οι κατηγορούμενοι δεν έχουν επαρκή διερμηνεία. Με αυτές τις τακτικές των ελληνικών δικαστηρίων, ο Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί βρέθηκε καταδικασμένος σε 142 χρόνια φυλακή. Ο Ακίφ Ραζούλι και ο Αμίρ Ζαχίρι, σε 50 χρόνια ο καθένας.
Το δικαστικό θρίλερ εκτυλίσσεται για πάνω από ένα χρόνο, καταγράφοντας δίκες, που αναβάλλονται πολλές φορές, και τις συναισθηματικές αντιδράσεις των καταδικασμένων και των συγγενών τους.
Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάζεται από την επόμενη Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου2024, κάθε μέρα στις 8 μμ. στον κινηματογράφο Studio στην Αθήνα( Σταυροπούλου 33 και Σπάρτης, Πλατεία Αμερικής). Μετά τις προβολές θα ακολουθήσουν συζητήσεις με τον σκηνοθέτη και τους Ιάσωνα Αποστολόπουλο, Γιώργο Αυγερόπουλο, Νίκο Καβουκίδη, Ευα Στεφανή, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Δείτε το trailer
Σκηνοθεσία:Στέλιος ΚούλογλουΣενάριο:Στέλιος ΚούλογλουΔιεύθυνση φωτογραφίας:Ξενοφώντας ΒαρδαρόςΜοντάζ:Γωγώ ΜπεμπέλουΉχος:Κωνσταντίνος ΛινοξυλάκηςΜουσική:Μίμης ΝικολόπουλοςΠαραγωγή:TVXSΠαραγωγοί:Στέλιος ΚούλογλουΦορμάτ:DCPΧρώμα:ΈγχρωμοΧώρα Παραγωγής:ΕλλάδαΈτος Παραγωγής:2024Διάρκεια:74′
Στέλιος Κούλογλου
Φιλμογραφία
2004 Whistleblowers – Οι σύγχρονοι ήρωες
2007 Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου
2011 Welcome to Europe
2012 Ολιγαρχία
2013 Νεοναζί- Το ολοκαύτωμα της Μνήμης
2014 Η Νονά
2016 Απόδραση από την Αμοργό
2017 Πεθαίνοντας στο γέλιο
2023 Το τελευταίο αετόπουλο (συν-σκηνοθεσία)
2024 142 χρόνια
Ο Στέλιος Κούλογλου γεννήθηκε στον Βύρωνα Αττικής και είναι ανηψιός της διακεκριμένης βυζαντινολόγου Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ. Είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπούδασε δημοσιογραφία στο Παρίσι, το Τόκιο και την Ινδία.
Ξεκίνησε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «Αντί» και διετέλεσε ανταποκριτής της «Αυγής» στο Παρίσι (1983-1984). Πολιτικός αναλυτής στο «Βήμα» και αργότερα ανταποκριτής της εφημερίδας, της ΕΡΤ και του ραδιοσταθμού Σκάι στη Μόσχα κατά την διάρκεια της «περεστρόικα» (1989-1993). Κάλυψε ως ειδικός απεσταλμένος τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία (1992-1995). Συνεργάτης της γαλλικής Le Monde Diplomatique και του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ΑRTE.
Το 2002 βραβεύτηκε ως ο συγγραφέας της χρονιάς για το best seller μυθιστόρημα «Μην πας ποτέ μόνος στο ταχυδρομείο». Είναι συγγραφέας εννέα λογοτεχνικών και ιστορικών βιβλίων.
Διετέλεσε αρχισυντάκτης και παρουσιαστής του «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» (1996- 2008 και 2010-2012), μιας τηλεοπτικής εκπομπής που βραβεύθηκε τέσσερις φορές ως η καλύτερη ελληνική ενημερωτική εκπομπή. Από το 2005 έως το 2008, επιμελείτο και παρουσίαζε το εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Θεματική Βραδιά». Το 2006 και το 2007 βραβεύτηκε ως ο δημοσιογράφος της χρονιάς. Έχει χαρακτηριστεί, από το παρατηρητήριο των διεθνών μέσων ενημέρωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ως «το σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα».
Το 2008 απολύθηκε από την ΕΡΤ, επειδή αρνήθηκε να λογοκρίνει το ντοκιμαντέρ «Η γενιά των 700 €» που ετοίμαζε. Την ίδια χρονιά ίδρυσε το Tvxs.gr («TV Χωρίς Σύνορα»), την πρώτη και σήμερα από τις πιο έγκυρες ενημερωτικές ηλεκτρονικές εφημερίδες στην Ελλάδα.
Παραγωγός και σκηνοθέτης πολυάριθμων ντοκιμαντέρ: «Whistleblowers» (2004), «Απολογία ενός Οικονομικού Δολοφόνου» (2008), «Oligarchy» (2012), «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης» (2013), H Νονά» (2014), «Απόδραση από την Αμοργό»(2015), «Πεθαίνοντας στο Γέλιο»(2017). Το 2000 και το 2002 του απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο EuroComenius, αντιστοίχως για τα ντοκιμαντέρ «Ο Ελληνικός Εμφύλιος» και «Ο Αγώνας του Θανάτου». Η «Απολογία ενός Οικονομικού Δολοφόνου» απέσπασε δύο διεθνή βραβεία (Ν. Κορέα, Ισπανία), προβλήθηκε σε δεκάδες χώρες και σε κινηματογράφους στη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες. Από το 2010 η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται να του χορηγήσει βίζα για τις ΗΠΑ, ακόμη και με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή.
Διακρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οργάνωση και παρουσίαση σειράς πρωτότυπων εκδηλώσεων για την ιστορία, τον πολιτισμό και τους νέους της Ελλάδας καθώς και εναντίον του πολέμου. Με δική του πρωτοβουλία καθιερώθηκε βραβείο για τους Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και την Ελευθερία της Πληροφόρησης, που απονέμεται κάθε χρόνο στο όνομα της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια. Για το έργο του κατά της διεθνούς διαφθοράς, ανακηρύχθηκε «Τρίτος δικαιότερος πολιτικός στην Ευρώπη».