Αρχιεπίσκοπος της Χομς : – “Είμαστε πραγματικά κουρασμένοι., εξαντλημένοι, και είμαστε επίσης τελειωμένοι
Του Gianni Valente*
Χομς (Agenzia Fides) – “Είμαστε πραγματικά κουρασμένοι. Είμαστε πραγματικά εξαντλημένοι, και είμαστε επίσης τελειωμένοι, από κάθε άποψη». Τα λόγια του πατέρα Jacques, όπως πάντα, απηχούν την πίστη και την ιστορία του. Ο Jacques Mourad, μοναχός της μοναστικής κοινότητας του Deir Mar Musa, είναι ο Σύριος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος της Χομς από τις 3 Μαρτίου 2023, της πόλης όπου συνεχίζουν να φτάνουν πρόσφυγες από το Χαλέπι, το οποίο έπεσε για άλλη μια φορά στα χέρια ένοπλων τζιχαντιστικών «ομάδων ανταρτών». Γεννήθηκε στο Χαλέπι, όπου έχει μερικές από τις καλύτερες αναμνήσεις και αγαπημένους συντρόφους του.
Ο πνευματικός γιος του πατέρα Paolo Dall’Oglio (Ρωμαίος Ιησουίτης, ιδρυτής της μοναστικής κοινότητας του Deir Mar Musa, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 29 Ιουλίου 2013 στη Raqqa, τη συριακή πρωτεύουσα του ISIS εκείνη την εποχή), απήχθη από έναν τζιχαντιστή κομάντο τον Μάιο του 2015 και πέρασε πολλούς μήνες όμηρος, πρώτα σε απομόνωση και στη συνέχεια μαζί με περισσότερους από 150 χριστιανούς από το Quaryatayn.
Επίσης κρατήθηκε όμηρος στα εδάφη που κατακτήθηκαν από το ISIS εκείνη την εποχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πατήρ Jacques ξέρει για τι πράγμα μιλάει όταν επαναλαμβάνει ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε όλα τα βάσανα των ανθρώπων που φτάνουν εδώ εξαντλημένοι μετά από 25 ώρες ταξιδιού. Διψούν, πεινούν, κρυώνουν και δεν τους έχει μείνει τίποτα». Οι λέξεις που επιλέγει στη συνέντευξή του στο Fides είναι, όπως πάντα, μια μαρτυρία πίστης.
Μια πίστη που ρωτά επίσης: «γιατί όλα αυτά, γιατί πρέπει να υπομείνουμε αυτά τα βάσανα;» και που, εν τω μεταξύ, ανησυχεί με ζήλο για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν το Χαλέπι, το οποίο πολιορκείται ξανά. «Η κατάσταση στη Χομς είναι επικίνδυνη», λέει ο πατέρας Jacques, «πολλοί πρόσφυγες από το Χαλέπι, συμπεριλαμβανομένων χριστιανών, ήρθαν σε μας μέσω του παλιού δρόμου τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση των ένοπλων ομάδων. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό, οπότε πραγματοποιήσαμε αμέσως μια συνάντηση με τους επισκόπους και δημιουργήσαμε δύο κέντρα υποδοχής με τη βοήθεια των Ιησουιτών και την υποστήριξη του «Œuvre d’Orient» και του «Aid to the Church in Need».
Για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, χρειαζόμαστε τρόφιμα, στρώματα, κουβέρτες και ντίζελ». Η ενεργός φιλανθρωπία συμβαδίζει με πολλά ερωτήματα. «Ο πόνος είναι ανυπολόγιστος, οι Σύριοι είναι σοκαρισμένοι από αυτό που συνέβη. Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν μια ένοπλη ομάδα εισβάλλει σε μια χώρα και η κυβέρνηση και οι Ρώσοι αντιδρούν αμέσως βομβαρδίζοντας τις κατεχόμενες πόλεις και χωριά… Γιατί βασανίζεται τόσο πολύ το Χαλέπι; Γιατί θέλουν να καταστρέψουν αυτή την ιστορική, συμβολική και σημαντική πόλη για ολόκληρο τον κόσμο; Γιατί, μετά από 14 χρόνια ταλαιπωρίας, δυστυχίας και θανάτου, ο συριακός λαός πρέπει ακόμα να πληρώσει γι’ αυτό; Γιατί είμαστε τόσο εγκαταλελειμμένοι σε αυτόν τον κόσμο, σε αυτή την αφόρητη αδικία;»
Ο Σύριος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος της Χομς τονίζει επίσης «την ευθύνη των ξένων δυνάμεων, της Αμερικής, της Ρωσίας, της Ευρώπης…» «Όλοι φέρουν άμεση ευθύνη για ό,τι συνέβη στο Χαλέπι», τονίζει. Ένα «έγκλημα», συνεχίζει ο πατέρας Jacques, «που αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή, για τη Χάμας , για την περιοχή της Τζαζίρα» και για το οποίο «η άμεση ευθύνη δεν βαρύνει μόνο το καθεστώς ή τις ένοπλες ομάδες ανταρτών, αλλά και τη διεθνή κοινότητα» και τα «πολιτικά παιχνίδια που παίζουν όλοι σε αυτή την περιοχή». Ο πατέρας Jacques, ο οποίος έχει ξεκινήσει μαθήματα κατήχησης για παιδιά και νέους στην επισκοπή του ως πραγματικό σημείο εκκίνησης για τις χριστιανικές κοινότητες μετά τα οδυνηρά χρόνια του πολέμου, γνωρίζει τα συναισθήματα που τώρα ανεβαίνουν στις καρδιές τόσων πολλών αδελφών στην πίστη: «Μετά τη δράση αυτών των ένοπλων ομάδων», Λέει στο Fides, «οι Χριστιανοί του Χαλεπίου θα πειστούν ότι δεν μπορούν να μείνουν στο Χαλέπι. Ότι τελείωσε γι’ αυτούς. Ότι δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να μείνουν. Στο Χαλέπι προσπαθούν να φέρουν το τέλος της πλούσιας, μεγαλειώδους και μοναδικής ιστορίας των χριστιανών του Χαλεπίου», καταλήγει.
Πηγή: fides.org