Ο Μακρόν επισκέφθηκε την ανακαινισμένη Παναγία των Παρισίων

Ο Μακρόν επισκέφθηκε την ανακαινισμένη Παναγία των Παρισίων

 Ο ιστορικός ναός ξανανοίγει τις πύλες του, μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2019, στις επτά Δεκεμβρίου 2024

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έπλεξε σήμερα (29.11.2024) το εγκώμιο των πάνω από 1.000 τεχνιτών που βοήθησαν να ανοικοδομηθεί ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων σε αυτό που αποκάλεσε «το πρότζεκτ του αιώνα», πεντέμισι χρόνια μετά τη φωτιά που κατέστρεψε το γοτθικό αρχιτεκτονικό έργο τέχνης.

Ο καθεδρικός ναός του 19ου αιώνα, ένα από τα γαλλικά μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, θα ξανανοίξει τις πόρτες του την ερχόμενη εβδομάδα για τους τουρίστες και τους πιστούς καθολικούς.

«Ποτέ πριν δεν έχουμε δει ένα τέτοιο εργοτάξιο. Όλοι είχατε τη συμβολή σας στο πρότζεκτ του αιώνα», δήλωσε ο Μακρόν σε μια συνάθροιση που περιελάμβανε ξυλουργούς, λιθοδόμους, συντηρητές τέχνης, πυροσβέστες και δωρητές.

«Η φωτιά στη Νοτρ Νταμ ήταν μια εθνική πληγή και εσείς εδώ ήσασταν η γιατρειά της, (αποκαθιστώντας την) με αποφασιστικότητα, σκληρή δουλειά και αφοσίωση»,τόνισε.

Οι εργάτες, μεταξύ των οποίων μέλη της μακραίωνης συντεχνίας μαστόρων “Compagnons du Devoir” που θεωρείται η καλύτερη στη Γαλλία, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα χαράς όταν ο Μακρόν τελείωσε την ομιλία του λέγοντας «σας ευχαριστώ».

Οι εργασίες αποκατέστησαν τον πυργίσκο του καθεδρικού, τους θόλους των υποστηριγμάτων, τις επίστεγες αντηρίδες, τα βιτρό και τις ανάγλυφες πέτρινες τερατόμορφες υδρορροές, με τη λευκή πέτρα και τον χρυσό διάκοσμο να λάμπουν πιο πολύ από ποτέ.

Μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το δειλινό της 15ης Απριλίου 2019, όταν οι τηλεθεατές στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν με τρόμο την οροφή και το βέλος του ναού να τυλίγονται στις φλόγες και να καταρρέουν μέσα στο μένος της φωτιάς που απείλησε επίσης τα δύο κωδωνοστάσια, το βόρειο και το νότιο, που γλίτωσαν παρά λίγο από την καταστροφή.

Κατά την επίσκεψή του στον χώρο, ο Μακρόν έδειχνε βαθιά εντυπωσιασμένος καθώς το φως διαχεόταν στο κεντρικό κλίτος μέσα από τα ανακαινισμένα παράθυρα.

«Είναι καταπληκτικό», είπε καθώς περιηγείτο στον ναό μαζί με τη σύζυγό του Μπριζίτ, τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

«Ήταν ένα εξαιρετικό σχέδιο ανακαίνισης», δήλωσε ο λιθοξόος Σαμίρ Αμπάς, 38 ετών, ανακουφισμένος που τελείωσε την εργασία του σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Η τελετή για την επαναλειτουργία του καθεδρικού –στην οποία έχουν προσκληθεί διασημότητες και αρχηγοί κρατών– σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσουν ειδικές λειτουργίες για να εορταστεί η επαναλειτουργία του ναού και για τις ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν να διασωθεί και να ανοικοδομηθεί.

Τόσα πολλά χρήματα έχουν συγκεντρωθεί για την ανακαίνιση από όλο τον κόσμο –περισσότερα από 840 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το γραφείο του Μακρόν– ώστε μένουν ακόμη αρκετά χρήματα για περαιτέρω επένδυση στο κτήριο.

Η Καθολική Εκκλησία αναμένει τώρα ότι ο καθεδρικός ναός θα υποδέχεται κάπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.

«Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε όλο τον κόσμο κάτω από τη στέγη του καθεδρικού μας», ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Λοράν Ουλρίκ σε μήνυμα στον ιστότοπο του καθεδρικού, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας σε όλους όσοι βοήθησαν ώστε να σωθεί.

«Τη νύχτα της 15ης Απριλίου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεσμεύθηκαν σε αυτό που φαινόταν τότε ένα αδύνατο στοίχημα: να αποκαταστήσουν τον καθεδρικό και να του ξαναδώσουν την ομορφιά του μέσα στη χωρίς προηγούμενο προθεσμία των πέντε ετών».

Ο κατάλογος των προσκεκλημένων στην τελετή για την επαναλειτουργία του ναού δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, όμως πηγή που γνωρίζει σχετικά με τον σχεδιασμό δήλωσε πως θα έρθει η σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν Τζιλ ενώ ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τη συμμετοχή του.

Παριζιάνοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και την ανακούφισή τους με την προοπτική της επαναλειτουργίας του ναού.

«Είμαι τόσο χαρούμενος», δήλωσε ο 50χρονος αρχιτέκτονας Σεμπαστιάν Τρισό, που μένει εκεί κοντά. «Είτε κάποιος πιστεύει στον Θεό είτε όχι, η Νοτρ Νταμ είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο και είναι καταπληκτικό να την έχουμε πάλι και να την ανακαλύπτουμε ξανά».

Ο Αλμπέρ Αμπίντ, ένας πωλητής βιβλίων που στήνει τον πάγκο του εκεί κοντά, είχε συγκλονιστεί βλέποντάς την να καίγεται πριν από πέντε χρόνια. «Είναι μια ανακούφιση. Η Νοτρ Νταμ αποκαταστάθηκε», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Lifo.gr

Share this post