Ünal Çeviköz: Ο Ερντογάν είναι από τους πιο ικανοποιημένους στον κόσμο για την νίκη Τραμπ.
Στη νέα θητεία Ντόναλντ Τραμπ οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας θα διαφοροποιηθούν, καθώς οι Πρόεδροι των δύο χωρών αντιμετωπίζουν με παρόμοιο τρόπο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος διαφέρει από εκείνον που εφάρμοζε η διοίκηση Μπάιντεν, εκτιμά ο Τούρκος αναλυτής, πρώην διπλωμάτης και πρώην Βουλευτής του CHP, Ünal Çeviköz (Ουνάλ Τσεβικόζ). Ο Ünal Çeviköz διετέλεσε αναπληρωτής υφυπουργός στο τουρκικό ΥΠΕΞ από το 2007 έως το 2010, υπηρέτησε ως Πρέσβης της Τουρκίας στο Λονδίνο – μεταξύ άλλων – κι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας για πολλά χρόνια με αποκορύφωμα την συμφωνία του 2009 στην Ζυρίχη.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ και στην δημοσιογράφο Ραλλύ Παπαγεωργίου ο Ünal Çeviköz , είπε ότι θεωρεί πως “από τους πιο ικανοποιημένους στον κόσμο από την νίκη Τραμπ είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, γιατί τα τελευταία 4 χρόνια δεν αναπτύχθηκε μια στενή σχέση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν”. Η Καμάλα Χάρις, μπορεί να ήταν η υποψήφια των Δημοκρατικών, πρόσθεσε, αλλά “ήταν ένα νέο πρόσωπο που πιθανόν να συνέχιζε την πολιτική Μπάϊντεν”.
Όμως με τον Ντόναλντ Τραμπ αυτό δεν συμβαίνει, σημείωσε ο Ünal Çeviköz. Ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης ανέφερε ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι αντιμετωπίζει τις «κρατικές υποθέσεις» όχι ως κρατικός αξιωματούχος, αλλά ως επιχειρηματίας και κυρίως δημιουργεί εμπορικές σχέσεις με τα άλλα κράτη διεθνώς, Θεωρεί δε ότι αυτή η αντίληψη στις διεθνείς και διακρατικές σχέσεις θα συνεχιστεί και στην νέα θητεία Τραμπ. Εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα προωθήσει τις «σχέσεις συναλλαγής» και αντί μιας περιεκτικής εξωτερικής πολιτικής και των διμερών σχέσεων, κυρίως θα εστιαστεί στην οικονομία, το εμπόριο, την ασφάλεια ως χωριστά θέματα/κεφάλαια. «Αυτός είναι και τρόπος λειτουργίας της εξουσίας που προτιμά και ο κ. Ερντογάν», επεσήμανε.
Για το Κυπριακό ο Ünal Çeviköz είπε:«Ως υποκείμενο και όχι ως αντικείμενα τρίτων» θα πρέπει Τουρκία και Ελλάδα, αλλά και οι πλευρές στην Κύπρου ν’ αντιμετωπίζουν και να συνομιλούν απευθείας για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Επίσης, εκτιμά ότι, εάν λεχθεί ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι ανοικτού τέλους, θα διαρκέσουν μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, μετά το τέλος οποίας μπορεί να αναζητηθούν άλλες λύσεις, τότε μπορεί και η Άγκυρα να συναινέσει σε μια διαδικασία”.