Ποιος ΣΥΡΙΖΑ θα βγει από την κάλπη
Γκλέτσος (1) και Φαραντούρης (2) εμφανίζονται να υπολείπονται στα προγνωστικά των Πολάκη (3) και Φάμελλου (4). Σε περίπτωση διεξαγωγής β΄ γύρου, αμφότεροι δεν έχουν κάποια οργανωμένη βάση για να την κατευθύνουν, συνεπώς τυχόν συμμαχίες κορυφής είναι άνευ εκλογικού αντικρίσματος.
Του Αντώνη Αντζολέτου*
Τίποτα δεν πήγε καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους 16 μήνες. Και οι πιο απαισιόδοξοι δεν θα περίμεναν ότι θα έχανε 18 βουλευτές, τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι δημοσκοπικά θα έπεφτε στην πέμπτη θέση. Με τις σημερινές κάλπες, το κόμμα δίνει έναν αγώνα επιβίωσης και τα πάντα για το μέλλον του θα εξαρτηθούν από το πώς έχει αποφασίσει να «στρίψει το τιμόνι» ο νέος πρόεδρος. Σωκράτης Φάμελλος ή Παύλος Πολάκης; Αυτό είναι το δίδυμο που έχει αναδειχθεί, και οτιδήποτε άλλο δείξει η κάλπη θα αποτελέσει έκπληξη.
Η περίοδος Κασσελάκη έφερε τα πάνω κάτω στην Κουμουνδούρου, η βάση άλλαξε και πλέον κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το κοινό που θα προσέλθει στις 400 κάλπες. Η συμμετοχή είναι το στοίχημα. 43.000 ψήφισαν για συνέδρους. Από αυτούς πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 15.000 «Κασσελίστας». Μια συμμετοχή περί τις 60.000 θα έφερνε χαμόγελα στην Κουμουνδούρου τη Δευτέρα. Ο Σωκράτης Φάμελλος απευθύνεται στον μέσο ψηφοφόρο του κόμματος, που είτε έκανε υπομονή το τελευταίο διάστημα μέχρι να περάσει η «καταιγίδα» Κασσελάκη είτε επιθυμεί να επαναπατριστεί και προσδοκά μέσα από εκείνον την επιστροφή σε μια «κανονικότητα». Αναπολώντας ενδεχομένως και την περίοδο Τσίπρα. Δεν είναι συγκρουσιακός, η εγγύηση της ενότητας και η επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο χωρίς κραυγές είναι το πεδίο στο οποίο μπορεί να λειτουργήσει.
Το παρασκήνιο στην Κουμουνδούρου είναι έντονο. Αρκετά στελέχη της πλειοψηφίας, βλέποντας ένα ρεύμα που έχει ο Παύλος Πολάκης, εδώ και ημέρες έχουν αρχίσει τα τηλέφωνα προκειμένου να κινητοποιήσουν τον κόσμο τους. «Δεν γίνεται να απαλλαγήκαμε από τον Κασσελάκη για να βρούμε μπροστά μας τον Πολάκη», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «Κ». Εχει μιλήσει προγραμματικά και προτάσσει ένα πλαίσιο που επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στη σύγκρουση με τη διαπλοκή. Αν υπάρχει έστω και μια πιθανότητα σε βάθος χρόνου τα στελέχη της Νέας Αριστεράς να επανέλθουν στην Κουμουνδούρου προκειμένου να επαναφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Παύλο Πολάκη πρόεδρο η στοιχηματική απόδοση να συμβεί κάτι τέτοιο ανεβαίνει κατακόρυφα. Παρά τα σενάρια, το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου του δεν φαίνεται διατεθειμένο να παρεκκλίνει από την αυτόνομη πορεία του.
Η περίοδος Κασσελάκη έφερε τα πάνω κάτω, η βάση άλλαξε και πλέον κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το κοινό που θα προσέλθει στις 400 κάλπες. Η συμμετοχή είναι το στοίχημα – 43.000 ψήφισαν για συνέδρους. Από αυτούς πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 15.000 «Κασσελίστας». Μια συμμετοχή περί τις 60.000 θα έφερνε χαμόγελα στην Κουμουνδούρου.
Φαίνεται να μην είναι πολύ πιθανό κάποιος από τους υποψήφιους προέδρους να κερδίσει τον 50%+1 των ψήφων και να εκλεγεί από σήμερα. Για τον δεύτερο γύρο, ο Παύλος Πολάκης φέρεται ότι μπορεί να υπολογίζει στον Απόστολο Γκλέτσο. Αρκετοί παρατήρησαν ότι στο ντιμπέιτ ο πρώην υπουργός έσπευσε να τον βοηθήσει όταν τα μπέρδεψε με τις ανεμογεννήτριες, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η «ερώτηση-πάσα» του Απόστολου Γκλέτσου προς αυτόν για τη δημόσια υγεία. Πιο πολύ στο προφίλ του Σωκράτη Φάμελλου φαίνεται να ταιριάζει ο Νικόλας Φαραντούρης, χωρίς όμως ο ευρωβουλευτής να έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Την Παρασκευή, εξαπέλυσε επίθεση και στους δυο, κάνοντας σαφές ότι θα δώσει μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα, καθώς εγγράφει κεφάλαιο για το μέλλον. Με δεδομένο πως κανείς από τους δύο που φέρεται να έπονται δεν έχει κάποια οργανωμένη βάση για να μπορέσει να την κατευθύνει, τυχόν συμμαχίες κορυφής δεν πρόκειται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.
Με τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, είναι σαφές πως διαφορετικά θα είναι τα πράγματα εάν εκλεγεί ο Σωκράτης Φάμελλος και άλλη αντιμετώπιση θα υπάρξει στην περίπτωση που πρόεδρος αναδειχθεί ο Παύλος Πολάκης.
Το νέο κόμμα
Το νέο κόμμα (σημ: “Κίνημα Δημοκρατίας”) του Στέφανου Κασσελάκη στην ιδρυτική του διακήρυξη αυτοπροσδιορίζεται ως πατριωτικό, στηρίζοντας την εθνική ανεξαρτησία και τη δημογραφική αναζωογόνηση της χώρας. Οπως αναφέρεται, «επιδιώκεται η επανεκκίνηση της δημοκρατίας μέσα από θεσμικές αλλαγές, όπως η χρήση αμεσοδημοκρατικών εργαλείων: ενεργοποίηση δημοψηφισμάτων και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών μέσω αποκέντρωσης». Στη διακήρυξη, το νέο κόμμα οραματίζεται να αποτελέσει έναν προοδευτικό πολιτικό φορέα που θα συνδυάζει παραδοσιακές αξίες με τις σύγχρονες προκλήσεις. Η κοινωνική δικαιοσύνη και η υποστήριξη του κοινωνικού κράτους είναι πρωταρχικός άξονας (καθολική πρόσβαση σε υγεία, παιδεία και βασικά αγαθά) όπως και η δημιουργία ενός σύγχρονου και ευέλικτου κράτους ευθύνης, αλλά και η ανάδειξη της ψηφιακής δημοκρατίας ως εργαλείου συμμετοχικής διακυβέρνησης.