Φιντάν: Το θέμα του Αιγαίου, η υφαλοκρηπίδα και η αποστρατικοποίηση των νησιών βρίσκονται στο τραπέζι

Φιντάν: Το θέμα του Αιγαίου, η υφαλοκρηπίδα και η αποστρατικοποίηση των νησιών βρίσκονται στο τραπέζι

Η Τουρκία αμφισβητεί τους χάρτες της ΕΕ για Αιγαίο και Μεσόγειο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών , Χακάν Φιντάν, παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο φιλοκυβερνητικό κανάλι A Haber. Σύμφωνα με την Deutsche Welle ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Ελλάδα. Είπε ότι υπάρχει ένα κοινό σχέδιο με την Ελλάδα. Και δήλωσε  ανοικτά ότι το θέμα του Αιγαίου, η υφαλοκρηπίδα και η αποστρατικοποίηση των νησιών βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ αναφέρθηκε στα “υφιστάμενα περίπλοκα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, “και εκείνα που κληροδοτήθηκαν από τις προηγούμενες γενιές”. Yπάρχει πίεση από την εσωτερική πολιτική και στις δύο χώρες και αναζητούνται τρόποι για να επιτευχθεί μια λύση, όπου και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν, είπε ο Φιντάν και επιβεβαίωσε ότι πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2025.

Σχετικά με το Κυπριακό επανέλαβε ότι η Άγκυρα επιμένει στη λύση δυο κρατών. Για την ενίσχυση δε των ΗΠΑ προς την Κύπρο είπε ότι “η Κύπρος είναι κοντά μας, οι δυνατότητες κινητοποίησής μας είναι πολύ υψηλές και παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις αλλαγής ισορροπιών που σχετίζονται με την ασφάλεια. Γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο”.

Ο κ. Φιντάν αναφέρθηκε στο καινούργιο τοπίο στην εξωτερική πολιτική όπως διαμορφώνεται με την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και τη θέση της Τουρκίας απέναντι στο Ουκρανικό, το Παλαιστινιακό, την τρομοκρατία, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. “Το πρόβλημά μας με τις ΗΠΑ είναι η τρομοκρατική οργάνωση του PKK και η φιλοξενία της ηγεσίας της οργάνωσης FETO (στις ΗΠΑ)”, είπε και τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα “μέχρι την εξάλειψη της απειλής εναντίον της”, σημείωσε δε επίσης ότι πέρυσι, οι ΗΠΑ συμμετείχαν σε ανοιχτές συζητήσεις σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για το YPG, το παρακλάδι του PKK στη Συρία και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη θέση της Τουρκίας. “Βλέπουν ότι δεν υπάρχει λογική εξήγηση για την προτίμηση άλλου παράγοντα εκτός της Τουρκίας στην περιοχή”, είπε.

Οι χάρτες της Ε.Ε

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι είναι άκυροι για την Τουρκία οι χάρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

Προστίθεται μάλιστα ότι η ΕΕ δεν είναι αρμόδια να μιλάει για το Αιγαίο.

 Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

“Η χώρα μας ακολουθεί στενά τις Μελέτες Χωροταξικού Θαλάσσιου Σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Προβαίνει στις απαραίτητες προειδοποιήσεις στα αρμόδια μέρη και λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Οι χάρτες που χρησιμοποιούνται για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε αυτή τη μελέτη είναι άκυροι για την Τουρκία και δεν έχουν καμία de facto ή νομική συνέπεια.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι δεν θα επιτρέψουμε το έργο να παραβιάσει τα δικαιώματα της χώρας μας.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ δεν έχει την αρμοδιότητα να εκφράσει γνώμη για διαφορές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ κυρίαρχων χωρών. Το γεγονός ότι η ΕΕ εμπλέκεται μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών δυσχεραίνει τη λύση των προβλημάτων.

ΦΩΤΟ:@turkdegs

Δεν είναι δυνατή η αποδοχή μονομερών διατάξεων σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Τέτοιες προσπάθειες θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στα διασυνδεδεμένα προβλήματα του Αιγαίου.

Πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, της φιλίας και της καλής γειτονίας”.

Σε πρωτοσέλιδο θέμα της αντιπολιτευόμενης εθνικιστικής εφημερίδας Aydinlik αναφέρεται ότι “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το Αιγαίο στους Έλληνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπόνησε χάρτες των θαλάσσιων περιοχών των κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Στους χάρτες που υπάρχουν στον επίσημο ιστότοπο, η Τουρκία αποκλείεται εντελώς από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Άφησαν την Τουρκία χωρίς έξοδο από τον Μαρμαρά.

Στον χάρτη της Ελλάδας φαίνεται τα χωρικά ύδατα να χαράσσονται με βάση τα 12 ναυτικά μίλια, παραχωρούνται μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις στα απέναντι νησιά, η μέση γραμμή προσδιορίζεται λαμβάνοντας ως σημείο αναφοράς τα νησιά και όχι την ηπειρωτική χώρα, τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα εμφανίζονται στην κυριαρχία της Αθήνας, και στο Καστελλόριζο παραχωρούνται πάνω από 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης, ενώ συνθήκες που να καθορίζουν αυτά τα σύνορα δεν υπογράφηκαν ποτέ”.

 

Το θέμα εισήγαγε στη δημόσια σφαίρα ο γνωστός ως εισηγητής του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου Cihat Yayci μέσω ανάρτησης στο Χ, σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων ελληνικού Τύπου, που προ ημερών αναφέρθηκαν επίσης επικριτικά στο θέμα του Maritime Spatial Planning της ΕΕ αναδεικνύοντας  τον εν λόγω χάρτη.

Share this post