ΑΚΕΛ για τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης: Τι έχουν να κρύψουν από τους πολίτες;
Φιλίππα Καρσερά: Ουδέποτε βρέθηκε κάτι μεμπτό στους ελέγχους
Το ΑΚΕΛ καλεί τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη να μην κρύβεται πίσω από τη Νομική Υπηρεσία και τη γνωμάτευσή της για τον Φορέα, διότι γνωρίζει ότι δεν είναι δεσμευτικές για τον Πρόεδρο.
“Τα πράγματα είναι απλά. Ο κ. Χριστοδουλίδης εξελέγη Πρόεδρος με λάβαρο τη διαφάνεια και τη σχέση του με τους πολίτες. Αλλά τώρα δεν θέλει να γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι χρηματοδοτούν τον Φορέα όπου προεδρεύει η σύζυγός του.
Το ερώτημα είναι ένα και παραμένει αναπάντητο. Αφού όλα είναι νόμιμα, ελεγμένα και άμεμπτα, τι έχουν να κρύψουν από τους πολίτες;”, αναφέρει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.
Εξάλλου, ο βουλευτής του κόμματος Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε σήμερα στην Βουλή: “Από τον περασμένο Μάιο, είχα υποβάλει μια σειρά από συγκεκριμένες καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, του οποίου προεδρεύει η πρώτη κυρία. Σε αυτές τις καταγγελίες, από τον Μάιο, περιλαμβανόταν και η αναφορά στο γεγονός ότι αυτός ο Φορέας, από το 2016 και μετά, δεν ενημέρωνε όπως η νομοθεσία και οι κανονισμοί προβλέπουν τη Βουλή για τις οικονομικές του καταστάσεις, τις παροχές, καθώς και τα βοηθήματα που δίδονταν. Έχω επικοινωνήσει πρόσφατα με τον νέο Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι γνωρίζει την ύπαρξη αυτών των καταγγελιών, η διερεύνηση των οποίων προχωρά.
Θεωρούμε ότι η διαφάνεια, που γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί με τη νομοθεσία, την οποία η Βουλή ψήφισε σχεδόν ομόφωνα (με μία μόνο διαφωνία), αποτελεί βούληση όλων των πολιτικών δυνάμεων και σχεδόν της ολότητας των πολιτών, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Προεδρικό αντιδρούν με τέτοια σφοδρότητα και φανατισμό για να γίνεται το αυτονόητο: να γνωρίζει ο Κύπριος πολίτης στο κατεξοχήν κέντρο της εκτελεστικής εξουσίας όπου λαμβάνονται πολύ σημαντικές αποφάσεις ποιοι δίνουν και πόσα δίνουν ως εισφορές.
Είναι πολύ απλό το ζήτημα και πραγματικά είναι απορίας άξιο γιατί υπάρχει αυτή η αντίδραση, η οποία το μόνο που πετυχαίνει είναι να εμπεδώνει την αντίληψη στον μέσο πολίτη ότι, προφανώς, ο Πρόεδρος και το Προεδρικό έχουν κάτι να κρύψουν”.
Ερώτηση δημοσιογράφου:
Με την ίδια λογική, θα μπορούσε να σας πει κάποιος: αφού υπήρχε αυτή η αναφορά στο Ανώτατο, γιατί να δημοσιοποιούν τα κόμματα τις εισφορές που λαμβάνουν από τους ιδιώτες; Ίσως ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου;
Απάντηση:
“Εμείς λέμε ότι πολύ σωστά υποχρεώνονται τα κόμματα να δημοσιοποιούν τις εισφορές, τις οποίες ούτως ή άλλως ελέγχει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Αλλά να σας πω με παράδειγμα τι συμβαίνει: Το γεγονός ότι οι εισφορές ήταν εκεί, με βοήθησε τότε να κάνω έναν έλεγχο για το ποιοι είχαν πάρει «χρυσά» διαβατήρια από αυτούς που είχαν εισφέρει στο κυβερνών κόμμα, και να υποβάλω τις γνωστές καταγγελίες για εκείνους που έκαναν περιέργως εισφορές μόλις έπαιρναν διαβατήριο ή λίγο πριν το πάρουν. Άρα, η διαφάνεια φέρνει αποτέλεσμα και έχουμε παραδείγματα. Ο Γενικός Ελεγκτής δεν μπορεί να ελέγχει τις διασυνδέσεις του οποιουδήποτε με τον οποιονδήποτε. Βλέπει αν έγιναν οι εισφορές νομότυπα. Από εκεί και πέρα, η διαφάνεια εξυπηρετεί ευρύτερα τους σκοπούς της ορθολογιστικής και δημοκρατικής λειτουργίας του συστήματος”.
Δήλωση συζύγου προέδρου Χριστοδουλίδη
Η Πρώτη Κυρία δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της κατά τη διάρκεια δημόσιας τοποθέτησής της στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», αναφορικά με το ζήτημα της διαφάνειας στο Ταμείο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, το οποίο διαχειρίζεται. Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις μετά από την αναφορά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για γνωμάτευση του τροποποιητικού νόμου από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με σκοπό να κριθεί η συνταγματικότητα της δημοσιοποίησης των δωρητών που καταβάλλουν χορηγίες άνω των 5,000 ευρώ.
Η Φιλίππα Καρσερά δήλωσε πως η διαδικασία είναι απόλυτα διαφανής και γίνεται κάτω από τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας και του Γενικού Ελεγκτή, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
«Εγώ προσπαθώ ως Πρόεδρος του φορέα να ενισχύσω με την δουλειά μου όσο περισσότερο μπορώ το ταμείο του. Ξέρω ότι είναι απόλυτα διαφανής η διαδικασία βάσει του νόμου και δεν θα έμπλεκα ποτέ και δεν θα προσπαθούσα αν δεν ήταν διαφανής και απόλυτα νόμιμη».