Στην σύζυγο του Alexei Navalny το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας

Στην σύζυγο του Alexei Navalny το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μαζί με τον Δρ. Αντώνιο Ι. Λυμπεράκη, Εθνικό Διοικητή των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου (AEP), απένειμαν για το 2024 το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» στη Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του μαρτυρικού Ρώσου ήρωα Alexei Navalny (Αλεξέι Ναβάλνι) και νυν ηγέτιδα της ρωσικής αντιπολίτευσης. Το βραβείο απονεμήθηκε στο ετήσιο συμπόσιο Athenagoras Human Rights Award της AEP, μια εκδήλωση στο ξενοδοχείο Hilton Midtown της Νέας Υόρκης , με πάνω από 600 Άρχοντες και καλεσμένους.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, σε μήνυμά του για τον εορτασμό της επετείου, αποκάλεσε την κ. Navalnaya «μια αξιοσημείωτη γυναίκα με θάρρος, αξιοπρέπεια και ανυποχώρητη δέσμευση στην υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ήταν και ο εκλιπών  σύζυγός σας, Alexei Navalny. Με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας, δίνετε φωνή σε όσους δεν μπορούν να μιλήσουν για τον εαυτό τους, στέκεστε αλληλέγγυοι με όλους όσους υποφέρουν για χάρη της αλήθειας και της ελευθερίας και επιβεβαιώνετε το ιερό καθήκον που όλοι μοιραζόμαστε για την υπεράσπιση της ιερότητας κάθε ανθρώπινου προσώπου».

Σε δικό του μήνυμα πριν από την απονομή των βραβείων ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δήλωσε ότι «τιμώντας τη Γιούλια Ναβάλναγια και τον εκλιπόντα σύζυγό της, Αλεξέι Ναβάλνι, το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα θυμάται “την οδό της αλήθειας και της αγάπης”». Ο Δρ Λυμπεράκης παρατήρησε σε γραπτό αφιέρωμα στην κ. Navalnaya ότι «με προφητική φωνή, κάλεσε την οικουμένη να δείξει την ανυποχώρητη δέσμευσή της στην ελευθερία,  την ειρήνη και την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής, όπως η ίδια και ο μαρτυρικός σύζυγός της Αλεξέι έχουν δείξει στον κόσμο».

 

Στην Τελετή Απονομής, ο Άρχων Μιχαήλ Γ. Ψαρός αποκάλυψε ότι το Συμπόσιο συγκέντρωσε 700.000 δολάρια για την υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για την πίστη και τη φιλανθρωπία τους. Αφού ο Άρχων Ψαρός παρουσίασε τους προσκεκλημένους, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προσέφερε την Επίκληση. Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Παππάς τραγούδησε τον Ελληνικό και Αμερικανικό Εθνικό Ύμνο.

Θεόδωρος Μποζονέλης, Εθνικός Υποδιοικητής της AEP, ενεργώντας ως Τελετάρχης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και σημείωσε ότι η Yulia Navalnaya έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης, ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκπροσωπεί, είπε, το δικαίωμα να ζει κανείς με ελευθερία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια χωρίς καταπίεση.

Serge Schmemann

Ο Serge Schmemann, βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος των New York Times και γιος του διάσημου ορθόδοξου ιερέα π. Alexander Schmemann ανακοίνωσε ότι σύντομα θα εκδοθεί ένα βιβλίο της κ. Navalnaya και ότι ήταν βέβαιο ότι θα ήταν κλασικό στη λογοτεχνία της αναζήτησης της ελευθερίας. Μίλησε στην κ. Navalnaya στα ρωσικά, λέγοντας ότι για έναν Αμερικανό με ρωσικές ρίζες, ήταν μεγάλο προνόμιο για αυτόν να έχει την ευκαιρία να τιμήσει εκείνη και τον σύζυγό της. Ο μεγάλος αγώνας που διεξήγε, είπε ο κ. Schemann, ήταν ο αγώνας του καλού εναντίον του κακού. Μίλησε για τις ελπίδες του πατέρα του ότι κάποια μέρα μια ελεύθερη Ρωσία θα αναδυθεί από τον σοβιετικό ζυγό, αλλά πρόσθεσε ότι κανείς που έτρεφε τέτοιες ελπίδες δεν πίστευε ότι η Ρωσία θα επέστρεφε σε ένα καθεστώς τυραννίας και ψεμάτων.

Ο κ. Schmemann δήλωσε ότι αυτό που ήταν ιδιαίτερα τραγικό για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ήταν ο ρόλος του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στην υποστήριξη της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Είπε ότι μετά τη βίαιη καταστολή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό τον κομμουνισμό, ήταν οδυνηρό να βλέπουμε τον κλήρο της να αγκαλιάζει μια νέα τυραννία. «Πώς θα μπορούσε οποιοσδήποτε πνευματικός ηγέτης», ρώτησε ο κ. Σμέμαν, «να ισχυριστεί ότι αυτή είναι μια δίκαιη και δίκαιη επιδίωξη;» Η Ουκρανία, είπε ο κ. Schmemann, θα επικρατήσει και θα πάρει τη θέση που της αξίζει στον ελεύθερο κόσμο. Εξέφρασε, ωστόσο, αμφιβολίες για το αν η Ρωσία θα το πράξει. Υπενθύμισε ότι η κ. Ναβάλναγια είχε πει στους συμπατριώτες της: «Σας καλώ να μην φοβάστε». Ο κ. Σμέμαν δήλωσε: «Το παράδειγμά σας σήμερα θα φέρει τη φλόγα της αξιοπρέπειας και της ελπίδας και τελικά θα οδηγήσει τη Ρωσία πίσω στη λογική».

Μετά από μουσικό ιντερλούδιο από το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και δείπνο, ο Άρχων Κωνσταντίνος Καράς, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων για τους Νέους Άρχοντες, παρουσίασε τους «28 άξιους κυρίους» της Τάξης των Αρχόντων του 2024.

Ο Εθνικός Διοικητής Δρ Anthony J. Limberakis εμφανίζει ένα μήνυμα από το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς της Yulia Navalnaya, “Не бойтесь. Не молчите.” που μεταφράζεται σε “Μην φοβάσαι. Μην σιωπάς».

Στη συνέχεια, ο Δρ Λυμπεράκης απέτισε συγκινητικό φόρο τιμής στην κ. Navalnaya, δηλώνοντας: «Εξαιρετικό θάρρος προκύπτει ως απάντηση στο εξωφρενικό κακό. Υπό αυτή την έννοια, η Γιούλια και ο Αλεξέι, μαζί για πάντα, θα μείνουν στην ιστορία επειδή διακινδύνευσαν τα πάντα για να κάνουν τη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, τη Ρωσία, ένα ελεύθερο έθνος, με ανοιχτές και δημοκρατικές εκλογές και μια κυβέρνηση απαλλαγμένη από διαφθορά και αυταρχισμό. Τι τραγωδία είναι ότι η ισχυρή Ρωσία, σε αντίθεση με τη δική μας Πατρίδα Ελλάδα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας και του Δυτικού Πολιτισμού, είχε καθοδηγηθεί από ανθρώπους όπως ο Ιβάν ο Τρομερός, ο Ιωσήφ Στάλιν και τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο για τον απρόκλητο ιμπεριαλιστικό πόλεμό του στην Ουκρανία, αλλά και για τη δολοφονική και σαδιστική μεθοδολογία του να φιμώνει για πάντα τη διαφωνία στη χώρα του».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ο Δρ Λυμπεράκης, «έγινε ο σημαντικότερος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ατομικής ελευθερίας της Ρωσίας, δίπλα στη Γιούλια».

Ο Δρ Λυμπεράκης είπε επίσης ότι, όταν ο Πούτιν δηλητηρίασε τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο Αλεξέι μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία. “Μόλις ανέκαμψε επαρκώς, θα μπορούσαν να είχαν πάει οπουδήποτε στον κόσμο, όσο το δυνατόν πιο μακριά από το κακό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα μπορούσαν να είχαν παραμείνει σιωπηλοί για τη διαφθορά και την απανθρωπιά της κυβέρνησης της Ρωσίας. Αντ ‘αυτού, αυτός και η Γιούλια έκαναν ένα μοιραίο βήμα: επέστρεψαν στη Ρωσία και ανέλαβαν ξανά τον αγώνα, όπου ο Αλεξέι συνελήφθη αμέσως και φυλακίστηκε, σε αυτό που επρόκειτο να είναι η τελική φυλάκισή του. Ο Αλεξέι Ναβάλνι είπε ακόμη ότι αν ο Πούτιν κατάφερε να τον δολοφονήσει, ο ρωσικός λαός δεν πρέπει να παραιτηθεί, γιατί το κακό θριάμβευσε αν οι καλοί άνθρωποι δεν έκαναν τίποτα”, είπε.

«Και οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου υιοθετούν την ίδια θέση», πρόσθεσε ο Δρ Λυμπεράκης, «καθώς η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεχίζει να αρνείται βασικά θεσμικά ανθρώπινα δικαιώματα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο … και οι Άρχοντες θα εργάζονται αδιάκοπα μέχρι να χτυπήσουν οι καμπάνες της Ελευθερίας από τον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι!»

Τώρα, ο Δρ Λυμπεράκης είπε ότι η Γιούλια Ναβάλναγια, «με τεράστιο προσωπικό κίνδυνο, με ενεργό ένταλμα σύλληψης στη Ρωσία έχει γίνει η ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, και κάτι μεγαλύτερο από αυτό: δεν είναι τίποτα λιγότερο από τη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας. Με προφητική φωνή, κάλεσε την οικουμένη να δείξει τη δέσμευσή της στην ελευθερία, τα δημοκρατικά ιδεώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναλάβει αποφασιστική δράση κατά του εγκληματικού αστυνομικού κράτους στη Μόσχα». Για αυτόν τον λόγο και για πολλούς άλλους, είπε, οι Άρχοντες είχαν την τιμή να απονείμουν το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας 2024 στη Γιούλια Ναβάλναγια.

 

 Ακολούθησε ένα συγκινητικό βίντεο αφιέρωμα στον Αλεξέι Ναβάλνι, δείχνοντας τον εξαιρετικό ηρωισμό του κάτω από συντριπτική πίεση.

Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στον Αλεξέι Ναβάλνι


Yulia Navalnaya

Στην ομιλία της  η κα Navalnaya ευχαρίστησε την AEP για τη μεγάλη τιμή που της έκανε και πρόσθεσε: «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φανώ αντάξια αυτής της εμπιστοσύνης». Σε αρκετές πρόσφατες τελετές απονομής, είπε ότι ευχόταν ο Αλεξέι να ήταν εκεί στη θέση της.

Η κ. Navalnaya πρόσθεσε ότι η πίστη και οι ηθικές αρχές του συζύγου της επηρέασαν κάθε απόφαση που πήρε. Η αντίθεσή του στον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήταν μόνο πολιτική, είπε. Ήταν ηθικό. Ο Αλεξέι Ναβάλνι είδε τα ρωσικά του Πούτιν ως βαθιά ανήθικα: «αν το Κρεμλίνο σου πει να κλέψεις, κλέβεις. Αν το Κρεμλίνο σου λέει να πεις ψέματα, λες ψέματα». Ο Αλεξέι, αντίθετα, σύμφωνα με την κ. Ναβάλναγια, επέμεινε ότι δεν μπορεί κανείς να αποκαλέσει το μαύρο άσπρο. Υποστήριξε τις παραδοσιακές ηθικές αρχές: μην σκοτώνεις, μην λες ψέματα, μην κλέβεις. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο, είπε η κ. Navalnaya, το ρωσικό καθεστώς τον μισούσε ακόμη περισσότερο.

Η κ. Navalnaya αφηγήθηκε ότι κάποια στιγμή, ενώ ήταν φυλακισμένος, ο Alexei Navalny ξεκίνησε απεργία πείνας. Υπέφερε κάτω από αφάνταστα απάνθρωπες συνθήκες: ήταν είτε σε απομόνωση είτε, αν ανήκε στον γενικό πληθυσμό των φυλακών, απαγορευόταν στους άλλους κρατούμενους να μιλήσουν μαζί του ή ακόμα και να τον κοιτάξουν. Παρ ‘όλα αυτά, την όγδοη ημέρα της απεργίας πείνας του Αλεξέι, ένας από τους άλλους κρατούμενους έσπασε τον κανόνα και του έδωσε μια μικρή εικόνα, λέγοντας: «Αυτό θα σας δώσει δύναμη».

Αυτό το περιστατικό έδειξε, είπε η κ. Navalnaya, ότι τα τυραννικά καθεστώτα δεν ήταν τόσο ισχυρά όσο φαινόταν. Ο Πούτιν ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι ολόκληρη η χώρα τον υποστήριζε, αλλά αυτό ήταν μόνο μέρος της αυτοκρατορίας των ψεμάτων του. Ο Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε η κ. Ναβάλναγια, γοητεύτηκε από τα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της ηθικής στη δημόσια ζωή και πώς η ηθική και η εμπιστοσύνη στην Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσαν να αποκατασταθούν στη ρωσική δημόσια ζωή. Από τη στιγμή που ο Πούτιν δολοφόνησε τον Αλεξέι, συνέχισε, ήταν στο χέρι μας να αναζητήσουμε απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα. Η Ρωσία, είπε, αξίζει μια κυβέρνηση που δεν βασίζεται σε ψέματα και βία.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος, στην Αρχιεπισκοπική Προτροπή του, δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος από την ομιλία της. Τόσο συχνά στις τελετές απονομής, πρόσθεσε, ακούμε πόσο τιμή είναι ο αποδέκτης του βραβείου να το παραλάβει, αλλά σε αυτή την περίπτωση, η Γιούλια Ναβάλναγια μας τίμησε αποδεχόμενη το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας. «Μας τιμάτε», είπε ο Σεβασμιώτατος στην κ. Navalnaya, «με την άσβεστη δίψα σας για δικαιοσύνη», καθώς και με την αφοσίωσή της στη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε επικριτικά για τους Ρώσους ιεράρχες που ενέκριναν τον παράλογο πόλεμο κατά της Ουκρανίας και ανέφερε ότι ο Γκάντι είπε ότι σε όλη την ιστορία, ο δρόμος της αλήθειας και της αγάπης πάντα κέρδιζε. «Πρέπει να κάνουμε αυτό που φοβούνται», είπε ο Σεβασμιώτατος. «Φοβούνται την αλήθεια», γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια και να κρατάμε γερά το αήττητο τρόπαιο που είναι ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Διαβεβαίωσε την κ. Navalnaya για τις προσευχές του και υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι «Αυτός που είναι μαζί μας θα είναι πάντα μεγαλύτερος από εκείνους που είναι αυτού του κόσμου».

Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας, που θεσπίστηκε το 1986, απονέμεται προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος υπηρέτησε ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για 18 χρόνια πριν εκλεγεί Οικουμενικός Πατριάρχης το 1948. Αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως οραματιστής ηγέτης και εργάστηκε για την ειρήνη μεταξύ των Εκκλησιών και του λαού καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του. Στους προηγούμενους αποδέκτες περιλαμβάνονται ο Μακαριώτατος Θεόδωρος Β’, Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, Πρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν (όταν ήταν αντιπρόεδρος). πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ· ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και η πρώτη κυρία Μπάρμπαρα Μπους· Βραβευμένος με Νόμπελ και πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Elie Wiesel. Μητέρα Τερέζα της Καλκούτας. και τους επιστήμονες που ανέπτυξαν εμβόλια και θεραπείες COVID. Προβάλετε μια λίστα προηγούμενων παραληπτών.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟ: The Archons of the Ecumenical Patriarchate 

Share this post