Μεχμέτ Γιασίν: «Ήταν φορές που δεν ήξερα καν σε ποια γλώσσα να δακρύσω…”

Μεχμέτ Γιασίν: «Ήταν φορές που δεν ήξερα καν σε ποια γλώσσα να δακρύσω…”

Με τον ποιητή και συγγραφέα  , Μεχμέτ Γιασίν,  που σήμερα ζει στην Αθήνα, ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαββινίδης έκανε ένα οδοιπορικό στο τουρκοκυπριακό χωριό Λευκά. Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι το κείμενο του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” δεν είναι ένα ταξιδιωτικό κείμενο και η Λεύκα δεν είναι μια τυπική κατεχόμενη πόλη, αφού ήδη από τη δεκαετία του ’50 ήταν σχεδόν αμιγώς κατοικημένη από το τουρκόφωνο στοιχείο και οι μυλόπετρες της σύγχρονης ιστορίας αυτού του νησιού τη μετέτρεψαν σε σκληροπυρηνικό θύλακα, ένα απάγκιο αυτοεγκλωβισμού για τη μουσουλμανική μειονότητα πολύ πριν το βίαιο σχίσιμο του χάρτη. Ο Μεχμέτ Γιασίν ΦΩΤΟ:© Γιώργος Σαββινίδης) , εξάλλου, απεκδύθηκε εξαρχής την ιδιότητα του ξεναγού. Κι αυτό επειδή η Λεύκα, η πόλη που μεγάλωσε, όπως και η Νεάπολη Λευκωσίας, η πάλαι ποτέ κοσμπολίτικη συνοικία όπου γεννήθηκε, είναι τα δύο σημεία πάνω στον πλανήτη όπου ίσως αισθάνεται περισσότερο ξένος από οπουδήποτε αλλού”. 

Στην πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Φαντάρος νεκρός η αγάπη μου», που εκδόθηκε πριν από 40 χρόνια -επέτειος που αποτέλεσε φέτος αφορμή για σειρά πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε Κύπρο, Τουρκία, Ελλάδα και Αγγλία– υπάρχει ένα ποίημα που λέγεται «Η Ιθάκη δεν υπάρχει». Μια αίσθηση ξεριζώματος και αποξένωσης σε μέρη που θα έπρεπε να νιώθει οικεία, αλλά και μια ασφυκτικά στενή, λυρική σχέση με τον τόπο και την ιστορία του είναι διάχυτη στο έργο του, όπως και στην προσωπικότητά του.

Όπως γράφει ο Γ. Σαββινίδης στο ρεπορτάζ του “Οι ευχάριστες εκπλήξεις για τον Μεχμέτ δεν ήταν πολλές. Η Λεύκα ολοένα και μαραζώνει, αλλάζει, διαβρώνεται. Αλλά όχι με τον τρόπο που αυτό συμβαίνει στην Κερύνεια ή το Τρίκωμο, από τη βάναυση και επιθετική τουρκοποίηση και τουριστική ανάπτυξη, αλλά μάλλον το αντίθετο. Παρά την ιστορική της σημασία για την πορεία του τουρκοκυπριακού στοιχείου, η Λεύκα μαραίνεται λόγω της γεωγραφικής της απομόνωσης (καθώς βρίσκεται κοντά στη γραμμή αντιπαράταξης), της φθίνουσας πολιτικής της σημασίας για το καθεστώς, όσο και της αδιαφορίας. Έτσι, έχει μείνει να βράζει στο ζουμί της και να τρέφεται μόνο από τη συμβολική της αξία”.

*Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο. 

Μεχμέτ Γιασίν: Είμαι μια ενωμένη Κύπρος που δεν υπάρχει πια | Philenews

Share this post