Ο Πάπας λέει στους ηγέτες να προωθήσουν το κοινό καλό όλων των λαών και των εθνών
Από τη Linda Bordoni – Σιγκαπούρη*
Η επείγουσα έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου για τη δημιουργία των συνθηκών για έναν δίκαιο και αδελφικό κόσμο αντήχησε δυνατά, σε διαφορετικά πλαίσια, καθ ‘όλη τη διάρκεια του αποστολικού ταξιδιού του στην Ωκεανία και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Από το Dili στη Σιγκαπούρη. Τι πολιτισμικό σοκ. Τι οδυνηρή εμπειρία να αγγίζεις με το χέρι τα δύο πρόσωπα του ολοένα και πιο πολωμένου κόσμου μας, που χαρακτηρίζεται από αδικία και ανισότητα που, όπως ο Πάπας Φραγκίσκος δεν κουράζεται ποτέ να μας υπενθυμίζει, οδηγούν σε αναγκαστική μετανάστευση, εκμετάλλευση, μίσος, συγκρούσεις.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τη Σιγκαπούρη, έναν από τους πλουσιότερους εμπορικούς, οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κόμβους στον κόσμο, συναντηθήκαμε με τους Ινδονήσιους προσπαθώντας να διατηρήσουμε ενωμένο τον ευαίσθητο κοινωνικό ιστό ενός εξαιρετικά διαφορετικού έθνους· με τους ξεχασμένους λαούς σε απομακρυσμένες περιοχές της Παπούα Νέας Γουινέας, όπου πολλοί εξακολουθούν να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό· και με τον λαό του Ανατολικού Τιμόρ, που αγωνίζεται να ξεπεράσει δεκαετίες αποικιοκρατίας, εισβολής και φτώχειας.
Το δρομολόγιο του ταξιδιού έχει τονίσει έντονα τόσα πολλά από τα θέματα που ο Πάπας συνεχίζει να φέρνει στην προσοχή της διεθνούς σκηνής με την επείγουσα ανάγκη κάποιου που μπορεί να αισθάνεται ότι ο χρόνος τελειώνει.
Στην πλουραλιστική και ποικιλόμορφη Ινδονησία, υπογράμμισε την ανάγκη για μια σταθερή δέσμευση να συνεχίσει να προωθεί και να διατηρεί τον διαθρησκειακό διάλογο για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων και της διαίρεσης.
Στην απομακρυσμένη Παπούα Νέα Γουινέα, όπου η άνοδος του ωκεανού απειλεί όλο και περισσότερο τα σπίτια των αδελφών ιεραποστόλων, έκρουσε την επείγουσα έκκληση να ενωθούμε για να προστατεύσουμε το κοινό μας σπίτι.
Στο νεαρό κρατίδιο του Ανατολικού Τιμόρ, όπου το 60% του πληθυσμού είναι κάτω των 35 ετών, τόνισε την ανάγκη να ενδυναμωθούν οι νέοι και να τους δοθούν τα εργαλεία για να οικοδομήσουν ένα μέλλον ειρήνης.
Και τι γίνεται με τη Σιγκαπούρη; Λοιπόν, παρατήρησε ο Πάπας, το γεγονός ότι η Σιγκαπούρη έχει «πρόσβαση σε κεφάλαια, τεχνολογία και ταλέντα» που την τοποθετεί στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης ανάπτυξης και των καινοτόμων λύσεων, σημαίνει ότι έχει την ευθύνη να συνεχίσει να εργάζεται «υπέρ της ανθρωπότητας και του κοινού καλού όλων των λαών και όλων των εθνών».
Ωστόσο, προειδοποίησε, «με τρόπο που δεν αποκλείει άλλους ή περιορίζεται στα εθνικά συμφέροντα».
Ίσως αυτό να είναι το κλειδί καθώς προσπαθούμε να επεξεργαστούμε τα μυριάδες μηνύματα και εντυπώσεις του ταξιδιού που πρόκειται να τελειώσει: εκείνοι που έχουν τα μέσα, όπως η Σιγκαπούρη, «ένα λαμπρό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχει η ανθρωπότητα δουλεύοντας μαζί αρμονικά», καλούνται όλο και πιο επειγόντως να το πράξουν με ένα «πνεύμα ένταξης και αδελφοσύνης». Καθώς οι άνδρες και οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να «οικοδομήσουν έναν κόσμο στον οποίο το κοινό καλό χαίρει μεγάλης εκτίμησης» – πριν να είναι πολύ αργά.
ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟ: vaticannews.va