Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην Λευκωσία
Τα εγκαίνια του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή τέλεσε ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζη, με πολλούς φίλους της χαρακτικής και του Χαμπή να θαυμάζουν εξαιρετικά έργα από τον 16ο αιώνα μέχρι το 1993.
Τα εγκαίνια του Μουσείου ήταν μια σημαντική στιγμή για τη Λευκωσία και αυτό φάνηκε από τον μεγάλο αριθμό του κοινού και των επισήμων. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτίσμα, που άλλοτε λειτουργούσε ως φούρνος, επί της οδού Αμμοχώστου, στην παλιά Λευκωσία έναντι της Πύλης Αμμοχώστου.
Το Μουσείο ξεκινά την προσφορά του με την έκθεση «Από τον Dürer στον Κάνθο». Η έκθεση δείχνει το ευρύ χρονικό φάσμα της χαρακτικής. Εκτίθενται έργα από την αυγή του 16ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1980. Είναι σαν μια παγκόσμια περιοδεία στην χαρακτική, αφού η έκθεση μας παίρνει από τη Γερμανία της Αναγέννησης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στη Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, στην Αμερική, πριν μας φέρει πίσω στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ένα μεγάλο ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο της χαρακτικής, μέσα σε ένα ωραίο κτήριο, το ίδιο φορτισμένο με ιστορία.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λευκωσίας Γιωρκάτζης ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα: «Θα μπορούσατε να φανταστείτε έναν κόσμο δίχως εικόνες; Καμιά φορά ξεχνάμε πως η τέχνη της χαρακτικής ήταν αυτή που επέτρεψε για πρώτη φορά τη μαζική αναπαραγωγή μιας σκηνής, μιας παράστασης, ενός τοπίου, μιας ιδέας. Κάθε χαρακτικό είναι ένα τυπωμένο έργο τέχνης που σχεδιάζεται από τον καλλιτέχνη με αποκλειστικό σκοπό να αναπαραχθεί σε πολλαπλά αντίτυπα. Με αφετηρία τη φαντασία του δημιουργού, και μέσο μια μεταλλική, ξύλινη ή και λίθινη πλάκα, και να εκτυπωθεί απ’ τον ίδιο ή υπό την επίβλεψή του, ώστε το θέμα της να μπορούν να το απολαμβάνουν οι πολλοί.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που το νέο αυτό μουσείο θα συμβάλλει στα πολιτιστικά δρώμενα της Λευκωσίας. Είναι ένα Μουσείο που έρχεται να προστεθεί σε εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν, δημιουργούν και καθορίζουν τη Λευκωσία ως πρωτεύουσα πολιτισμού για την Κύπρο και για την ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια ακτίνα ενός χιλιομέτρου από εδώ που στεκόμαστε σήμερα, βρίσκονται μοναδικοί μουσειακοί χώροι (το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, το Εικαστικό Κέντρο Τεχνών, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, το πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, η Λεβέντειος Πινακοθήκη είναι μόνο μερικά. Όλα μαζί προσφέρουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει τον τόπο μας και την ιστορία του, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις διαδράσεις του με τη δική μας παράδοση. Ίσως το πιο σημαντικό από όλα να αναγνωρίζει κανείς, μέσα από αυτήν την πολυπολυτισμικότητα, τη δική μας ιδιαίτερη ταυτότητα.»
Ο Χαμπής Τσαγγάρης στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι: «Η συλλογή της Εταιρείας Σχολή-Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή εν παραπάνω που τέσσερις σ̆ιλλιάες έργα χαρακτικής που ούλλον τον κόσμον. Στο Δημοτικόν Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στην Λευκωσίαν θα εκτεθούν έργα των πκιό φημισμένων καλλιτεχνών. Χαράκτες που Ανατολήν ως Δύσην τζ̆αι που Βορράν ως Νότον. Θα παρελάσουν ξεναγήσεις, διαλέξεις, η ιστορία της χαρακτικής, τεχνικές με τες μεθόδους τους, ανταλλαγές καλλιτεχνών τζ̆ι εκθέσεων με κέντρα χαρακτικής που τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Μιτσίν το Μουσείον μας, αλλά μιάλη η σημασία του.
Που τον Μάην του 2020, το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην Λευκωσίαν μπαίνει στην κανονικήν του προγραμματισμένην λειτουργίαν. Εκπαιδευτικός ο στόχος μας, με μόνιμες ετήσιες εκθέσεις, εναλασσόμενες θεματικές εκθέσεις, τιμητικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα τζ̆ι εργαστήρια χαρακτικής για μιτσ̆ούς τζ̆αι μιάλους.
Ελπίζουμεν ότι ως τότε, εννά ’βρουμεν την απαραίτητην χρηματοδότησην, για να στήσουμεν τζ̆αι να εξοπλίσουμεν το εργαστήριν. Πολλά λείπουν που το Μουσείον, αλλά είμαστιν σίουροι ότι, με τον τζ̆αιρόν, ούλλα εννά μπουν στην θέσην τους.
Εμείς δϊούμεν ό,τι έχουμεν τζ̆ι ό,τι ξέρουμεν, για να μορφώσουμεν τον κόσμον, για να του δώκουμεν χαρές τζ̆αι για να ομορφίσουμεν την ζωήν του τζ̆αι το μέλλον τούντου τόπου! Μόνιμος στόχος μας να πάρουμεν την Τέχνην στον Λαόν. Έναν λαόν που καταλάβει τζ̆ι εκτιμά, τζ̆ι ανταπόδωσεν μας το με τον καλλύττερον τρόπον, χτίζοντας τούντο Μουσείον. Η ομάδα μας τζ̆αι οι αμέτρητοι φίλοι μας, με τούντο Μουσείον κάμνουμεν έναν δώρον στην Χώραν.»
Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν επίσης τη μοναδική φωνή του Μιχάλη Ττερλικκά και τη μελωδική μουσική του Ευαγόρα Καραγιώργη.
*Το Μουσείο είναι ανοικτό από Τρίτη μέχρι Κυριακή από τις 10:00π.μ. μέχρι τις 4:00μ.μ.