Κατηγορίες Τραμπ για ηλεκτρονική πειρατεία-Τι λέει ο ιστότοπος Politico

Κατηγορίες Τραμπ για ηλεκτρονική πειρατεία-Τι λέει ο ιστότοπος Politico

 Λαμβάναμε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν ανώνυμο λογαριασμό με έγγραφα από το εσωτερικό της επιχείρησης του Τραμπ.

Η ομάδα, που διεξάγει την εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε    πως υπέστη ηλεκτρονική πειρατεία και κατηγόρησε  παράγοντα «στο εξωτερικό» πως παρεισέφρησε στις εσωτερικές επικοινωνίες της και τις υπέκλεψε, όπως και φάκελο για τον Τζ. Ντ. Βανς, τον υποψήφιο της παράταξης για την αντιπροεδρία.

Η ομάδα του κ. Τραμ έκανε τον υπαινιγμό πως πίσω από την ηλεκτρονικη πειρατεία βρισκόταν το Ιράν.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico ανέφερε προηγουμένως πως έλαβε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ανώνυμο χρήστη, με συνημμένα εσωτερικά έγγραφα της εκστρατείας.

«Τα έγγραφα αυτά αποκτήθηκαν παράνομα από ξένες πηγές εχθρικές προς τις ΗΠΑ, με πρόθεση ανάμιξης στις εκλογές του 2024 και πρόκλησης χάους στην δημοκρατική διαδικασία μας», ανέφερε εκπρόσωπος της εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου, ο Στίβεν Τσανγκ.

Ο κ. Τσανγκ αναφέρθηκε σε έκθεση για το συμβάν που δημοσιοποιήθηκε από την Microsoft νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κι αναφέρει πως ιρανοί κυβερνοπειρατές «έστειλαν τον Ιούνιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιείχε ‘αγκίστρι’ σε ανώτερο στέλεχος ομάδας που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία υποψήφιου προέδρου».

Η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη αντέτεινε πως οι αρχές του Ιράν δεν έχουν «ουδεμία πρόθεση να αναμιχθούν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ», ούτε να προβούν σε κυβερνοεπιθέσεις.

Η σχέση του πρώην προέδρου με το Ιράν ήταν εξαιρετικα τεταμένη κατά τη διάρκεια της θητείας του. Επί των ημερών του, το 2020, σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης ο στρατηγός Κάσεμ Σουλεϊμάνι -ο επικεφαλής της δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης-, ενώ οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος επέζησε μόλις όταν έγινε απόπειρα δολοφονίας του τον Ιούλιο. Αν και δεν προέκυψε καμιά ένδειξη πως ο δράστης συνδεόταν με το Ιράν, το CNN ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες περί ιρανικού σχεδίου εναντίον του κ. Τραμπ. Η Τεχεράνη διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία.

Ανάμεσα στα έγγραφα που εστάλησαν στο Politico: φάκελλος έκτασης 271 σελίδων με δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για τον κ. Βανς, υποψήφιο αντιπρόεδρο του κ. Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Το 2016, χιλιάδες εσωτερικά μηνύματα εσωτερικού ταχυδρομείου των της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών είχαν επίσης αποκαλυφθεί έπειτα από πειρατεία, φέρνοντας στο φως επικοινωνίες τις Χίλαρι Κλίντον, τότε υποψήφιας της παράταξης και αντίπαλης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο θυελλώδης μεγιστάνας, ο οποίος είχε καταγάγει απρόσμενη νίκη στις εκλογές εκείνης της χρονιάς, επικρίθηκε έντονα επειδή ενθάρρυνε την υποκλοπή του υλικού των Δημοκρατικών, ενέργεια για την οποία κατηγορήθηκε η Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

—————————————————

Διαβάστε πιο κάτω το σημερινό δημοσίευμα του POLITICO

Alex Isenstadt*

   

 

Η αναγνώριση ήρθε, αφού το Politico άρχισε να λαμβάνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν ανώνυμο λογαριασμό με έγγραφα από το εσωτερικό της επιχείρησης του Τραμπ. Η εκστρατεία κατηγόρησε «ξένες πηγές εχθρικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», επικαλούμενη μια έκθεση της Microsoft την Παρασκευή ότι Ιρανοί χάκερ «έστειλαν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ηλεκτρονικού ψαρέματος τον Ιούνιο σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο σε μια προεδρική εκστρατεία». Η Microsoft δεν προσδιόρισε την εκστρατεία που στοχεύει το email και αρνήθηκε να σχολιάσει το Σάββατο. Το Politico δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα την ταυτότητα του χάκερ ή το κίνητρό του και ένας εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, ο Steven Cheung, αρνήθηκε να πει εάν είχε περισσότερες πληροφορίες που τεκμηριώνουν την πρόταση της εκστρατείας ότι ήταν στόχος του Ιράν.

 

«Αυτά τα έγγραφα αποκτήθηκαν παράνομα από ξένες πηγές εχθρικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό να παρέμβουν στις εκλογές του 2024 και να σπείρουν το χάος σε όλη τη διαδικασία των Δημοκρατικών», δήλωσε ο Cheung. Την Παρασκευή, μια νέα έκθεση από τη Microsoft διαπίστωσε ότι Ιρανοί χάκερ διέρρηξαν τον λογαριασμό ενός «υψηλόβαθμου αξιωματούχου» στην προεδρική εκστρατεία των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2024, η οποία συμπίπτει με τη στενή χρονική στιγμή της επιλογής ενός υποψηφίου αντιπροέδρου από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Cheung αρνήθηκε να πει εάν η εκστρατεία είχε έρθει σε επαφή με τη Microsoft ή τις αρχές επιβολής του νόμου σχετικά με την παραβίαση, λέγοντας ότι δεν θα συζητήσει τέτοιες συνομιλίες.

Στις 22 Ιουλίου, το POLITICO άρχισε να λαμβάνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν ανώνυμο λογαριασμό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, το άτομο – το οποίο χρησιμοποιούσε έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου AOL και αυτοπροσδιορίστηκε μόνο ως “Robert” – μετέδωσε αυτό που φαινόταν να είναι εσωτερικές επικοινωνίες από έναν ανώτερο αξιωματούχο της εκστρατείας του Trump. Ένας ερευνητικός φάκελος που είχε προφανώς κάνει η εκστρατεία για τον υποψήφιο του Τραμπ, τον γερουσιαστή του Οχάιο JD Vance, ο οποίος είχε ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, συμπεριλήφθηκε στα έγγραφα. Τα έγγραφα είναι αυθεντικά, σύμφωνα με δύο άτομα που τα γνωρίζουν και τους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να περιγράψουν εσωτερικές επικοινωνίες. Ένας από τους ανθρώπους περιέγραψε τον φάκελο ως προκαταρκτική έκδοση του φακέλου ελέγχου του Vance.

Ο φάκελος της έρευνας ήταν ένα έγγραφο 271 σελίδων βασισμένο σε δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν και τις δηλώσεις του Βανς, με ορισμένες – όπως οι προηγούμενες επικρίσεις του για τον Τραμπ – να προσδιορίζονται στο έγγραφο ως «πιθανές ευπάθειες». Το άτομο έστειλε επίσης μέρος ενός ερευνητικού εγγράφου σχετικά με τον γερουσιαστή της Φλόριντα Marco Rubio, ο οποίος ήταν επίσης φιναλίστ για το χρίσμα του αντιπροέδρου.

Το πρόσωπο είπε ότι είχαν μια «ποικιλία εγγράφων, από νομικά και δικαστικά έγγραφα [του Τραμπ] μέχρι εσωτερικές συζητήσεις της εκστρατείας».

Ερωτηθείς πώς απέκτησαν τα έγγραφα, το άτομο απάντησε: «Σας προτείνω να μην είστε περίεργοι από πού τα πήρα. Οποιαδήποτε απάντηση σε αυτή την ερώτηση, θα με θέσει σε κίνδυνο και επίσης θα σας περιορίσει νομικά από τη δημοσίευσή τους».

Το εύρος των πληροφοριών που έλαβε ο χάκερ είναι ασαφές. Αλλά αντιπροσωπεύει μια σημαντική παραβίαση ασφαλείας για την εκστρατεία του Τραμπ.

Τον περασμένο μήνα, προέκυψαν αναφορές ότι η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ έλαβε αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το Ιράν εργαζόταν σε σχέδια για τη δολοφονία του Τραμπ σε αντίποινα για την απόφασή του να διατάξει τη δολοφονία του Ιρανού στρατιωτικού αξιωματικού Κασέμ Σολεϊμανί το 2020. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο δράστης που στόχευσε τον Τραμπ σε μια συγκέντρωση τον περασμένο μήνα συνδεόταν με τη συνωμοσία.

Στη δήλωσή του το Σάββατο, ο Cheung επεσήμανε αυτές τις αναφορές, λέγοντας: «Οι Ιρανοί γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος Trump θα σταματήσει τη βασιλεία του τρόμου τους, όπως έκανε στα πρώτα τέσσερα χρόνια του στο Λευκό Οίκο».

Ιρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια.

Το 2016, κορυφαίοι αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος παραβιάστηκαν πριν από τις προεδρικές εκλογές. Η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή ενοχλητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τεκμηριώνουν την εσωτερική λειτουργία του κόμματος και την εκστρατεία της πρώην υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον. Αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας κατηγόρησαν αργότερα τη Ρωσία για την ενορχήστρωση της προσπάθειας πειρατείας. Πολλά από αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαδόθηκαν αργότερα στο WikiLeaks, έναν ιστότοπο που δημοσιεύει έγγραφα που διέρρευσαν, και δημοσιεύθηκαν πριν από την ημέρα των εκλογών με στόχο να φέρουν σε δύσκολη θέση την πολιτική λειτουργία της Κλίντον.

Το 2017, το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές και τον ρόλο που έπαιξαν οι συνεργάτες του Τραμπ στην προσπάθεια πειρατείας. Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι δεν διέθετε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του Τραμπ ή της εκστρατείας του για φερόμενη συνωμοσία με τους Ρώσους. Ωστόσο, περιέγραψε μια εκστρατεία του Τραμπ, που ενθάρρυνε το χακάρισμα και ήταν πρόθυμος να αξιοποιήσει το υλικό και περιέγραψε σημαντικές προσπάθειες από τον Τραμπ και ορισμένους συμμάχους που εμπόδισαν την ικανότητα των ερευνητών να αποκτήσουν βασικές επικοινωνίες και μαρτυρίες που θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στο θέμα.

*Ο Kyle Cheney συνέβαλε σε αυτή την έρευνα

Share this post