Καλλιέργεια κουλτούρας ειρήνης
Την σημασία της καλλιέργειας κουλτούρας ειρήνης στην Κύπρο ανέδειξαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε χαιρετισμό τους στο συνέδριο διευθυντριών και διευθυντών του προγράμματος ‘Imagine’, με τίτλο «Μετασχηματιστική ηγεσία για την ειρήνη» που διοργάνωσε η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση με την συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων διευθυντών σχολείων.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, πρέπει να αναλάβουν την τύχη της χώρας τους, δημιουργώντας τις συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, δημιουργίας και μέλλοντος.
Είπε ακόμη ότι η παρουσία του ιδίου, όσο και του Μουσταφά Ακιντζί στο συνέδριο «αποσκοπεί στο να μεταφέρουμε το μήνυμα πως στηρίζουμε ενεργά τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση».
Αναφερόμενος στο στάτους κβο στο νησί, τόνισε δεν ήταν επιλογή των Κυπρίων, είτε Ε/κ είτε Τ/κ». Σημείωσε σχετικά: «ο μόνος τρόπος να το επιτύχουμε αυτό είναι μέσω της δημιουργίας ενός βιώσιμου και λειτουργικού δικοινοτικού ομόσπονδου κράτους, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, διασφαλίζοντας το κοινό μας μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μακριά από τις εξαρτήσεις των όποιων τρίτων».
Απευθυνόμενος στους συνέδρους, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε: «αυτή η εικόνα που βλέπουμε σήμερα εδώ, είναι η εικόνα που οραματιζόμαστε για το μέλλον στον τόπο μας: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, χωρίς ιδεολογικούς φραγμούς, χωρίς εθνοτικούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς, να συζητούν για τον ρόλο του εκπαιδευτικού συστήματος σε μια επανενωμένη Κύπρο».
Επίσης, εξέφρασε στήριξη και στη νέα πρωτοβουλία της Τεχνικής Επιτροπής που σχετίζεται με την πιλοτική εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού για την Εκπαίδευση για την Ειρήνη, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εκπαιδευτικοί των δύο κοινοτήτων.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρθηκε στη σημασία της καλλιέργειας μια κουλτούρας ειρήνης στην Κύπρο, σημειώνοντας παράλληλα τη συμβολή της εκπαίδευσης σε αυτό.
Είπε επίσης ότι πρέπει να αναρωτηθούμε τί κοινωνία θέλουμε. “Αν η απάντηση είναι ειρήνη, ευημερία και συνύπαρξη, τότε πρέπει να μετασχηματίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα ανάλογα”, σημείωσε. “Μέσα από την επικοινωνία μεταξύ των κοινοτήτων και με την πολυπολιτισμικότητα μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα”, πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης.
Η Τεχνική Επιτροπή έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέσα από τη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς στις δύο πλευρές, είπε και αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και στην εισαγωγή της ελληνικής και τουρκικής γλώσσας στα σχολεία και στις δύο πλευρές του νησιού.