Που οδηγούμαστε
Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους*
Καθημερινά είμαστε μάρτυρες το τι γίνεται στο πλανήτη γή και τι δεν γίνεται. Τι διδαχτήκαμε, σε τι πιστεύουμε και στο τέλος τι πράττουμε;
Αυτός ο κόσμος γέννησε θεότητες, προφήτες, φιλόσοφους, πνεύματα, δόγματα και θρησκείες οι οποίες μας καθοδηγούν πώς θα ζούμε ως άνθρωποι σ’ αυτό το πλανήτη.
Ο Χριστιανισμός είναι μονοθεϊστική θρησκεία η οποία βασίζεται στη ζωή και τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού και συγκαταλέγεται στις αβρααμικές θρησκείες, οι οποίες έλκουν την καταγωγή τους από τη μήτρα του ιουδαϊκού μονοθεϊσμού. Είναι η μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο αποτελώντας την πλειοψηφούσα πίστη στο μεγαλύτερο μέρος στην Υποσαχάρια Αφρική, τη Νότια και την Κεντρική Αμερική, την Καραϊβική, τις Φιλιππίνες, την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Βόρεια Αμερική, τον Καύκασο και σημαντικό κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, με περισσότερους από 2,6 δισεκατομμύρια πιστούς, δηλαδή το ένα τρίτο της ανθρωπότητας. Η Χριστιανική πίστη βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο Ιησούς είναι ο υιός του Θεού και ο σωτήρας της ανθρωπότητας, ο οποίος ήρθε στη Γη ως Μεσσίας (Χριστός) όπως προφητεύονταν στην Παλαιά Διαθήκη, δίδαξε και μετά τον μαρτυρικό του θάνατο, αναστήθηκε.
Διδάσκει μεταξύ άλλων να αγαπάς το πλησίον σου όπως τον εαυτόν σου, αν έχεις δύο χιτώνες να δίδεις τον ένα, όποιος σε κτυπήσει στην δεξιά παρία να του στρέψεις και την αριστερά και χίλια άλλα τόσα.
Βούδας: (Γεννήθηκε γύρω στο 565π.χ.). Ίδρυσε στην Ινδία τον Βουδισμό, ο οποίος επεκτάθηκε και στην Κίνα, και έκτοτε εξακολουθεί να είναι μία από τις τρεις σπουδαιότερες θρησκείες στον κόσμο.
Αργότερα ο βουδισμός αποκτά την τριπλή του όψη, δηλαδή την οντολογική, τη μεταφυσική και την ηθική, την οποία ολοκληρώνει με τη λύτρωση, που αποτελεί και τον βασικό στόχο.
Ο δρόμος της λύτρωσης περιλαμβάνει: την επιστήμη που δείχνει τη ματαιότητα του εξωτερικού κόσμου, την τήρηση των πέντε απαγορεύσεων (ου φονεύσεις, ου κλέψεις, ου μοιχεύσεις, ου ψευσθείς, ου μεθυσθείς), την αποχή από τις δέκα αμαρτίες (φόνο, κλοπή, μοιχεία, ψευτιά, συκοφαντία, βρισιά, κακολογία, φθόνο, μίσος, δογματική πλάνη) και την άσκηση των έξι υπερβατικών αρετών (ελεημοσύνης, τέλειας ηθικής, υπομονής, δραστηριότητας, αγαθότητας και αγάπης για τον άνθρωπο).
Σίβα: Θεότητα Ινδουιστών: Ο Ινδουισμός θεωρείται η παλαιότερη θρησκεία στον κόσμο. Βάση του είναι η πίστη στην ενότητα όλων. Ο σκοπός της ζωής είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ένα με τον Θεό, και έτσι να μπορούμε ν’ αφήσουμε τα παρόντα πεδία της ύπαρξής μας για να επανασυνδεθούμε μαζί του. Αυτή η φώτιση μπορεί μόνο να επιτευχθεί με το πέρασμα από τους κύκλους της γέννησης, της ζωής και του θανάτου.
Η πρόοδος του ανθρώπου προς τη φώτιση εξαρτάται από το «Κάρμα», δηλ. τη συσσώρευση όλων των καλών και κακών πράξεων, που καθορίζουν την επόμενη ενσάρκωσή του. Οι ανιδιοτελείς πράξεις και σκέψεις καθώς και η αφοσίωση στον Θεό βοηθούν τον άνθρωπο να ξαναγεννηθεί σε υψηλότερο (εξελικτικά) πεδίο, ενώ οι κακές πράξεις και σκέψεις θα προκαλέσουν τη γέννησή του σε χαμηλότερα πεδία ως ατόμου ή ακόμα και ως ζώου.
Μωυσής: Τα βασικότερα σημεία της θρησκείας των Ιουδαίων: α) Ο Θεός είναι δημιουργός του κόσμου και φροντίζει γι’ αυτόν, β) Είναι ένας και μοναδικός. Γ) Είναι πνεύμα και είναι αδύνατο να τον αναπαραστήσουν οι άνθρωποι, δ) Είναι αιώνιος, ε) Σε αυτόν πρέπει να απευθύνονται οι προσευχές των πιστών, στ) Όλα τα λόγια των προφητών είναι αληθινά, ζ) Ο Μωυσής είναι ο μεγαλύτερος προφήτης, η) Οι νόμοι των Ιουδαίων δόθηκαν από τον Θεό στον Μωυσή, και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τους τροποποιήσει, θ) Ο Θεός είναι παντογνώστης γνωρίζει όλες τις σκέψεις και τις πράξεις των ανθρώπων, ι) Ο Θεός αμείβει όσους τηρούν τις εντολές του και τιμωρεί όσους τις παραβαίνουν, ια) Θα στείλει τον Μεσσία, όπως προείπαν οι προφήτες, και ιβ) Θα αναστήσει όσους πέθαναν.
Επομένως οι Ιουδαίοι παραδέχονται τον Έναν Θεό, δίκαιο, αγαθό, γεμάτο αγάπη. Πιστεύουν στην αδελφότητα των ανθρώπων. Η ψυχή είναι αθάνατη και οι άνθρωποι θα ζήσουν αγαπημένοι όταν έλθει ο Μεσσίας. Καθήκοντα τους είναι η εφαρμογή των Δέκα Εντολών και η αγάπη προς τον Θεό. Απέναντι στους ανθρώπους οφείλουν αγάπη, φιλανθρωπία και αλληλοβοήθεια.
Ο Μωάμεθ: Προφήτης και ιδρυτής του Ισλαμισμού (570-632μ.χ.).
Η διδασκαλία του Ισλαμισμού περιέχεται στο Κοράνιο και περιλαμβάνει στοιχεία από τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και την αραβική θρησκευτική παράδοση. Στον Χριστιανισμό αναγνωρίζει το ηθικό μεγαλείο του Χριστού και θεωρεί το Ευαγγέλιο ως Άγιες Γραφές. Δέχεται την υπερφυσική γέννηση, τα θαύματα, την Ανάληψη και τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού. Ακόμα δέχεται την ανάσταση των νεκρών, τη μέλλουσα κρίση, την τιμωρία των αμαρτωλών και την ανταμοιβή των δικαίων, αλλ’ αρνείται το δόγμα της Αγίας Τριάδας και τη θεότητα, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού.
Οι οπαδοί του οφείλουν να αγαπούν τους μικρούς και φτωχούς, να προσεύχονται, να ελεούν, να νηστεύουν, να προσκυνούν στη Μέκκα και να συμμετέχουν στον Ιερό πόλεμο με σκοπό τη διάδοση της θρησκείας τους σε όλη την ανθρωπότητα. Οι πράξεις που προκαλούν ανησυχία στην ψυχή είναι αμαρτίες, ενώ αυτές που προκαλούν ηρεμία είναι αρετές.
«Ανήρ δίκαιος εστιν, ουχ ο μη αδικών, αλλά όστις αδικείν δυνάμενος, μη βούλεται». Δίκαιος άνθρωπος είναι όχι εκείνος που δεν αδικεί, αλλ’ εκείνος που, ενώ μπορεί να αδικεί δεν θέλει, κατά τον αρχαίο ποιητή Φιλήμονα.
«Αν έπρεπε να επιλέξω μεταξύ του «αδικείν» και του «αδικήσθαι», θα προτιμούσε το δεύτερο, κατά τον φιλόσοφο Σωκράτη.
Αγαπητοί φίλοι τα λόγια είναι περιττά.
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους/ ΦΩΤΟ : Ο κόσμος του σήμερα αποτυπωμένος μέσα από τα μάτια των εφήβων -Λεβέντειο Πινακοθήκη.