Ένας Πόντιος κρατούμενος των Ναζί στο Νταχάου – Ανατριχιαστικό ντοκουμέντο

Ένας Πόντιος κρατούμενος των Ναζί στο Νταχάου – Ανατριχιαστικό ντοκουμέντο

Το έγγραφο θα αποσταλεί στο Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης

Το χαρτί είναι ταλαιπωρημένο από το χρόνο, σκισμένο. Οι συνδετήρες έχουν αφήσει ίχνος σκουριάς πάνω στη φωτογραφία ενός άνδρα που κοιτά το φακό λίγο πλάγια. Το πανωφόρι και το καπέλο με τον αριθμό (εδώ το 40780) δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, έχουν φορεθεί από πολλούς κρατούμενους των Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο άνδρας με το λεπτό μουστάκι είναι Πόντιος, και ονομαζόταν Κωνσταντινίδης. (Πηγή: Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Οι Ρίζες» / Νίκος Καραμπουρνιώτης)

Το έγγραφο αυτό –ένα σπάνιο ντοκουμέντο λόγω του κατόχου του, που θα γίνει δωρεά στο Ιστορικό Μουσείο Βουδαπέστης από το Σύνδεσ «Οι Ρίζες»–, εκδόθηκε στην Ουγγαρία.

Όπως  ενημερώνει ο πρόεδρος του σωματείου Νίκος Καραμπουρνιώτης, ο οποίος ξεκίνησε τη διαδικασία της δωρεάς, ο Κωνσταντινίδης από το 1942 έως το 1945 ήταν αιχμάλωτος στο Νταχάου, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας που δημιούργησε η Γκεστάπο κοντά στο Μόναχο μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933.

Δεν είναι γνωστό πόσοι ποντιακής καταγωγής Έλληνες βρέθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ούτε αν ο Νικολαΐδης ήταν ο μοναδικός. Απελευθερώθηκε από τους Αγγλογάλλους και πέρασε από τέσσερις χώρες για να επιστρέψει.

(Πηγή: Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Οι Ρίζες» / Νίκος Καραμπουρνιώτης)

Το μονό τρίγωνο που ήταν ραμμένο στο ρούχο του υποδηλώνει ότι δεν ήταν εβραίος, αλλά μιας κα δεν διακρίνεται το χρώμα του δεν είναι σαφές για ποιον λόγο είχε φυλακιστεί. Μεταξύ άλλων, το μαύρο ήταν για τους άστεγους, το πράσινο για τους κοινούς εγκληματίες, το ροζ για τους ομοφυλόφιλους, το μοβ για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και το κόκκινο για τους κομμουνιστές.

Πηγή: pontosnews.gr

 

Share this post