Το προεδρικό πλυντήριο και το ξέπλυμα της Μελόνι
Του Παύλου Ξανθούλη*
Είναι αλήθεια ότι ο μεγάλος πονοκέφαλος της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ήταν η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Πολλοί ηγέτες της Ε.Ε. εξέφραζαν προβληματισμό και ανησυχία, φοβούμενοι ότι η κα Μελόνι με τη συμπεριφορά της, θα επισκίαζε την έγκριση των ονομάτων, του Αντόνιο Κόστα, της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν και της Κάγια Κάλας, για τις τρεις βαριές καρέκλες της Ε.Ε. Αν και η έγκριση των «τριών» ήταν δεδομένη, καθώς είχε δρομολογηθεί μετά από συμφωνία Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων, οι οποίοι συγκροτούν, άνετα, την απαραίτητη «ειδική πλειοψηφία» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όμως, τα συνεργαζόμενα σχήματα επιθυμούσαν, κυρίως για λόγους δημόσιας εικόνας και ενόψει της ψηφοφορίας στην Ευρωβουλή, όπως η Τζόρτζια Μελόνι, που εκπροσωπεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ε.Ε., συναινέσει ή έστω ανεχθεί τη συμφωνία των «3». Το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε ακόμη περισσότερο, όταν η πρωθυπουργός της Ιταλίας χαρακτήρισε «λανθασμένη» τη συμφωνία, κάτι που δημιούργησε «ανάγκη κατευνασμού» της κας Μελόνι.
Και έτσι λοιπόν, άρχισαν τα τηλεφωνήματα. Από πολλούς ηγέτες κρατών-μελών. Όμως, η κα Μελόνι, όχι απλώς δεν απαντούσε το κινητό της τηλέφωνο, αλλά «πετούσε» στο φωνοκιβώτιο τις κλήσεις των ηγετών, περιλαμβανομένου και του τηλεφωνήματος που της έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (όπως πρώτο έγραψε το Politico). Κι έτσι, ο πρωθυπουργός τη Ελλάδας και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίοι ήταν οι «διαπραγματευτές» της συμφωνίας, εκ μέρους της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επιστράτευσαν δημόσιες δηλώσεις κατευνασμού της Τζόρτζια Μελόνι. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μας να αποκλείσουμε ή να προσβάλουμε οποιονδήποτε», προσθέτοντας ότι «προσωπικά σέβομαι πολύ την Τζόρτζια Μελόνι, την πρωθυπουργό της Ιταλίας. Είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας εκτίμηση στην κα Μελόνι και στη χώρα που εκπροσωπεί. «Κανείς δεν σέβεται την Ιταλία και την Τζόρτζια Μελόνι περισσότερο από μένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ, πλειοδοτώντας στον άτυπο διαγωνισμό πολιτικής γοητείας και κατευνασμού της πρωθυπουργού της Ιταλίας, που στήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής.
Όμως, η πλέον προχωρημένη δήλωση έγινε από το «δικό μας», τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ήταν ο μόνος ηγέτης κράτους-μέλους που αντάλλαξε μηνύματα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό και είχε και διμερή συνάντηση μαζί της. Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν εξέφρασε μόνο σεβασμό στη χώρα της κας Μελόνι και στην ιδιότητά της, ως πρωθυπουργού της Ιταλίας (όπως έκαναν Μητσοτάκης και Τουσκ), αλλά είπε κάτι πολύ διαφορετικό, μπαίνοντας στην ουσία των θέσεων της ακροδεξιάς Ιταλίδας αξιωματούχου: «Οφείλω να πω ότι σε κάποια των θεμάτων που μου ανέφερε, βλέπω και αντιλαμβάνομαι ότι έχει δίκιο», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, δικαιολογώντας και συνεπώς ξεπλένοντας τις ακροδεξιές θέσεις της κας Μελόνι –ή έστω ένα μέρος τους.
Θα ήταν καλό να μας πει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ποιες είναι αυτές οι θέσεις της ακροδεξιάς πρωθυπουργού της Ιταλίας που «βλέπει και αντιλαμβάνεται» ως δικαιολογημένες; Διότι δεν ακούσαμε κανένα στην πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία συμμετέχει ο πρόεδρός μας (δωρεά Αβέρωφ Νεοφύτου-Αννίτας Δημητρίου) να «βλέπει και να αντιλαμβάνεται» ότι η κα Μελόνι έχει δίκαιο, έστω σε κάποια από τα ζητήματα που θέτει, δεδομένης της ακροδεξιάς της ατζέντας. Κι αν ο πρόεδρός μας αισθάνεται τόσο άνετα να ξεπλύνει την ακροδεξιά Μελόνι και να λέει ότι έχει δίκαιο σε κάποια θέματα, μήπως να θεωρήσουμε ότι έχει ανάλογες τάσεις και στην περίπτωση του ΕΛΑΜ; Το οποίο ΕΛΑΜ συμμετέχει, ουδόλως συμπτωματικά, στην ίδια πολιτική ομάδα των Συντηρητικών-Μεταρρυθμιστών (ECR), με το κόμμα της κας Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας». Αν λοιπόν η κα Μελόνι και η συνομοταξία της έχουν δίκαιο και «το βλέπει και το αντιλαμβάνεται», πρώτος και μόνος ο πρόεδρός μας, πώς είναι δυνατόν το «αδελφό» ΕΛΑΜ να έχει άδικο; Μήπως λοιπόν ο πρόεδρός μας, που ώρες-ώρες δημιουργεί την εντύπωση ότι μιλά περισσότερο από όσο σκέφτεται, θα πρέπει να καλέσει το ΕΛΑΜ να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του; Τώρα που «έχει πιάσει το κολάι» του ξεπλύματος και απέκτησε την απαραίτητη εμπειρία.
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους/ Πηγή: kathimerini.com.cy