Ιστορικά κέρδη για τη Μ. Λεπέν στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας
Η μεγάλη ήττα του Μακρόν και ο δεύτερος γύρος της ερχόμενης Κυριακής
Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν σημείωσε ιστορικά κέρδη και κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, όμως η τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης θα εξαρτηθεί από τις συμμαχίες που θα συναφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν από το δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή.
Ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του έλαβαν 33% των ψήφων και ακολουθούν ο αριστερός συνασπισμός με 28% και οι κεντρώοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με μόλις 20%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών.
Πρόκειται για μεγάλη ήττα του Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές αφού το ψηφοδέλτιό του στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα ηττήθηκε από αυτό του Εθνικού Συναγερμού.
Όμως το αν ο αντιμεταναστευτικός, ευρωσκεπτικιστικός RN θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί από τον αποφασιστικής σημασίας γύρο της επόμενης Κυριακής και από το κατά πόσο τα άλλα κόμματα θα καταφέρουν να εμποδίσουν την Λεπέν συνασπιζόμενα πίσω από αντιπάλους της υποψηφίους σε εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη Γαλλία.
Ηγέτες τόσο του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου όσο και της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν ξεκαθάρισαν χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι θα αποσύρουν τους δικούς τους υποψηφίους στις περιφέρειες που κάποιος άλλος υποψήφιος βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να νικήσει το RN την ερχόμενη Κυριακή στο δεύτερο γύρο.
Ο Εθνικός Συναγερμός, ένα κόμμα που ήταν για καιρό παρίας για πολλούς στη Γαλλία, βρίσκεται τώρα πιο κοντά απ’ ό,τι ήταν ποτέ στην εξουσία. Η Λεπέν επεδίωξε να καθαρίσει την εικόνα ενός κόμματος γνωστού για ρατσισμό και αντισημιτισμό, μια τακτική η οποία λειτούργησε καθώς οι ψηφοφόροι είναι οργισμένοι με τον Μακρόν και το υψηλό κόστος ζωής, ενώ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μετανάστευση.
Μια κυβέρνηση με επικεφαλης το RN θα δημιουργούσε μείζονα ζητήματα αναφορικά με την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένη την αντίθεσή του σε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ. Οικονομολόγοι έχουν επίσης αμφισβητήσει αν τα σχέδια του Εθνικού Συναγερμού για δαπάνες έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Το ευρώ κατέγραψε υψηλό επίπεδο δύο εβδομάδων στις σημερινές συναλλαγές στην Ασία, καθώς οι αγορές ανακουφίσθηκαν που ο RN δεν πήγε καλύτερα.
Βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού κάλεσαν σήμερα κεντροδεξιούς πολιτικούς του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), το οποιο έλαβε λιγότερο από 7% στον πρώτο γύρο, να αποσυρθούν από περιφέρειες όπου μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε υπέρ του RN.
«Αν ξέρουν πως δεν θα νικήσουν, τους καλώ να αποσυρθούν και να επιτρέψουν να νικήσει η εθνική πλευρά», δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL η βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού Λορ Λαβαλέτ.
Προς το παρόν, Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι είχαν διχαστεί πριν από τις εκλογές με μικρό αριθμό βουλευτών τους να συντάσσεται με τον Εθνικό Συναγερμό, δεν έχουν γνωστοποιήσει ποια στάση θα τηρήσουν.
Οι υποψήφιοι που πέρασαν τον πρώτο γύρο έχουν προθεσμία μέχρι αύριο, Τρίτη, το βράδυ για να επιβεβαιώσουν ότι θα συμμετάσχουν στο δεύτερο γύρο.
Διαβουλεύσεις για την συγκρότηση ρεπουμπλικανικού μετώπου που θα εμποδίσει την ακροδεξιά να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία
Μία ημέρα μετά την πρωτοφανή εκλογική επίδοση της γαλλικής ακροδεξιάς, η συγκρότηση ενός ρεπουμπλικανικού μετώπου που θα εμποδίσει τον Εθνικό Συναγερμό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι στο επίκεντρο εντατικών πολιτικών διεργασιών, κυρίως εντός του στρατοπέδου του προέδρου Μακρόν, όπου υπάρχει δυσκολία υιοθέτησης μίας ξεκάθαρης θέσης.
Ανάμεσα στην διατύπωση γραμμής ψήφου και την απόσυρση υποψηφίων, πληθύνονται οι ελιγμοί μετά τον πρώτο γύρο μίας ψηφοφορίας που παρακολουθείται στενά στο εξωτερικό και κατά την διάρκεια της οποίας οι Γάλλοι ψήφισαν μαζικά, αφού η συμμετοχή έφθασε στο 66,71%.
Τρεις εβδομάδες μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του εξασφαλίζουν το 33,14% των ψήφων (10,6 εκατομμύρια ψήφους).
Οι γαλλικές εκλογές προκαλούν ενδιαφέρον και προπάντων ανησυχία στην Ευρώπη, βασικό πυλώνα της οποίας αποτελεί η Γαλλία.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ κάνει λόγο για «μεγάλο κίνδυνο» για την Γαλλία και την Ευρώπη στο πλαίσιο μίας συγκυρίας ανόδου των ακροδεξιών παρατάξεων στην Ευρώπη και της ανησυχίας που προέρχεται από την αύξηση της ρωσικής επιρροής.
«Αρχίζει πραγματικά να μοιάζει με μεγάλο κίνδυνο. Οχι μόνο τα αποτελέσματα των πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, αλλά επίσης οι πληροφορίες για την ρωσική επιρροή, και για τις ρωσικές υπηρεσίες, σε πολλά ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη», δήλωσε τους δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τουσκ.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «από πολύ κοντά τις εκλογές στην Γαλλία».
Ο Εθνικός Συναγερμός εξασφάλισε την εκλογή 39 βουλευτών από τον πρώτο γύρο, αρχής γενομένης από την ίδια την Μαρίν Λεπέν. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (27,99%) εξέλεξε 32 βουλευτές.
Η προεδρική παράταξη στην τρίτη θέση με 20,04%, βρίσκεται επικεφαλής μόνο σε 65 εκλογικές περιφέρειες.
Αν ο Εθνικός Συναγερμός εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο, ο Ζορντάν Μπαρντελά θα γίνει ο πρόεδρος της πρώτης ακροδεξιάς κυβέρνησης της Γαλλίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το μη εκλεγμένο καθεστώς του Βισύ, συνεργάτη των ναζί.
Ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν, ο Ζαν-Μαρί, ίδρυσε το 1972 με δύο πρώην μέλη της Waffen-SS το Εθνικό Μέτωπο, που έγινε Εθνικός Συναγερμός το 2018. Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε επιλέξει το έμβλημα του ιταλικού νεοναζιστικού κόμματος: μία τρίχρωμη φλόγα.
Εμμονικός με την μετανάστευση και τους εβραίους, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε καταδικασθεί πολλές φορές για τις «παρεκτροπές» του.
Την ώρα που η συγκρότηση του παραδοσιακού «ρεπουμπλικανικού μετώπου» στην Γαλλία κατά του Εθνικού Συναγερμού (και πριν από αυτό κατά του Εθνικού Μετώπου) αυτήν την φορά μοιάζει λιγότερο συστηματική σε σχέση με το παρελθόν, το ακροδεξιό κόμμα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μία ισχυρή σχετική ή ασθενή απόλυτη πλειοψηφία που θα αναγκάσει τον Εμανουέλ Μακρόν σε μία πρωτοφανή και δύσκολη συγκατοίκηση.
Επίσης, το σενάριο μίας γαλλικής Εθνοσυνέλευσης χωρίς λειτουργικές πλειοψηφικές συμμαχίες ανάμεσα στα τρία μπλοκ παραμένει επίσης πιθανό.
«Εχουμε στην διάθεσή μας επτά ημέρες για να αποφύγουμε μία καταστροφή για την Γαλλία», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν, καλώντας όλους τους υποψήφιους που βρίσκονται στην τρίτη θέση να αποσυρθούν στον β’ γύρο.
Ομως, για την Ανυπότακτη Γαλλία και τον επικεφαλής της Ζαν-Λυλ Μελανσόν, αυτό θα πρέπει να ισχύσει εκεί όπου προηγείται ο Εθνικός Συναγερμός.
Η συμμαχία της αριστεράς καταγγέλλει την «κακοφωνία» στους κόλπους της προεδρικής πλειοψηφίας που πασχίζει να διαμορφώσει μία ενιαία γραμμή για τον δεύτερο γύρο.
Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ τάχθηκε επίσης υπέρ της απόσυρσης των υποψηφίων του προεδρικού στρατοπέδου που βρίσκονται στην τρίτη θέση, αλλά μόνο υπέρ «άλλου υποψηφίου που υπερασπίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας».
Ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε για την υπερψήφιση του «σοσιαλδημοκρατικού στρατοπέδου» που δεν περιλαμβάνει την Ανυπότακτη Γαλλία, που έχει γίνει αποκρουστική για ορισμένους ψηφοφόρους τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς.
Η απερχόμενη πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ καλεί στην συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού» που θα περιλαμβάνει και το κόμμα της παραδοσιακής δεξιάς, τους Ρεπουμπλικανούς.
Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προβλέπουν ευρεία σχετική πλειοψηφία τουλάχιστον 240 εδρών για τον Εθνικό Συναγερμό, έως οριακή απόλυτη πλειοψηφία έως 295 εδρών στην 577μελή Εθνοσυνέλευση.
Ομως οι προβλέψεις αυτές γίνονται πριν από την απόσυρση υποψηφίων, η προθεσμία για την οποία λήγει αύριο στις 18:00.
«Ακόμη και αν οι εκλογείς δεν ακολουθήσουν μηχανικά την γραμμή ψήφου που δίνουν οι πολιτικοί τους, θα υπάρξει μία επίδραση εις βάρος του Εθνικού Συναγερμού», σχολιάζει ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ipsos Brice Teinturier.
Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΕΚ
********************************************************************
Δεύτερο ηχηρό πλήγμα δέχθηκε μέσα σε ένα μήνα ο κεντρώος συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν. Στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών κατρακύλησε στην τρίτη θέση, πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Συμμαχία Αριστεράς – Πρασίνων).
Ο Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές στις 9 Ιουνίου, αφού η ακροδεξιά σάρωσε στις ευρωεκλογές, λαμβάνοντας υπερδιπλάσιο αριθμό ψήφων από τον κεντρώο συνασπισμό του.
Η απόφαση του γάλλου προέδρου να προκηρύξει εκλογές περιγράφηκε από τους σχολιαστές είτε ως ένα τέχνασμα που θα μπορούσε να του δώσει την απόλυτη πλειοψηφία που έχασε πριν από δύο χρόνια είτε ως ένα επικίνδυνο στοίχημα που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία για πρώτη φορά στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας. (ΦΩΤΟ: AP Photo/Thibault Camus)
Γαλλία: Ιστορικό αποτέλεσμα για την ακροδεξιά
Ο Εθνικός Συναγερμός, με επικεφαλής τον 28χρονο Ζόρνταν Μπαρντελά, αποτελεί πλέον ισχυρή πολιτική δύναμη αφού κατάφερε να εξασφαλίσει σε εθνικό επίπεδο ποσοστό 33%.
Εάν στο δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή, ο Εθνικός Συναγερμός έρθει πρώτος ξανά, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να κερδίσει από 230 έως 280 έδρες. Ωστόσο χρειάζεται ακόμη εννέα έδρες προκειμένου να κλειδώσει την πλειοψηφία και να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο Μπαρντελά δεσμεύτηκε την Κυριακή ότι θα είναι «ο πρωθυπουργός όλων των γάλλων, που θα σέβεται την αντιπολίτευση, θα είναι ανοιχτός στον διάλογο και θα ενδιαφέρεται συνεχώς για την ενότητα του λαού», ενώ παράλληλα άφησε αιχμές κατά της συμμαχίας του Μακρόν και του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Ο δεύτερος γύρος, πρόσθεσε, θα είναι «μία από τις πιο καθοριστικές (ψηφοφορίες) στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας».
Η νίκη της ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών θεωρείται ιστορική, αφού ποτέ στο παρελθόν, και δη από τότε που τελείωσε ο Β’ΠΠ, κάποιο ακροδεξιό κόμμα έχει φτάσει μια ανάσα από την εξουσία.
Το 2017, το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» κέρδισε το 13% των ψήφων στον πρώτο γύρο και το 2022 18%.
Η αναλύτρια Τάρα Βάρμα, η οποία συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Euronews ότι «αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι άνθρωποι δεν ντρέπονται πλέον να ψηφίσουν τον Εθνικό Συναγερμό».
«Όχι μόνο δεν ντρέπονται πλέον να το κάνουν, αλλά δεν ντρέπονται και να το πουν», είπε.
Η έμπειρη αναλύτρια αναφέρει ότι αν και θεωρείται δύσκολο η ακροδεξιά να καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία στην γαλλική εθνοσυνέλευση, τονίζει ότι δεν θα πρέπει να το αποκλειστεί και ως ενδεχόμενο.
Τρεις εβδομάδες μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές, ο κεντρώος συνασπισμός του Μακρόν, «Η Αναγέννηση», υπέστη ένα ακόμη καταστροφικό πλήγμα, καθώς ήρθε τρίτος με μόλις 21% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο.
Δηλαδή δώδεκα μονάδες πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό και επτά από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Περίπου 300 από τους υποψηφίους της «Αναγέννησης» εξακολουθούν να διεκδικούν μια έδρα στο Σώμα των 577 εδρών. Όμως αν την επόμενη Κυριακή η ακροδεξιά κερδίσει, τότε ο κεντρώος συνασπισμός κινδυνεύει να χάσει έως και 180 έδρες, κάτι που σημαίνει ότι ο Μακρόν θα έχει στην Εθνοσυνέλευση από 70 έως 100 βουλευτές.
Σε περίπτωση που καμία από τις δύο πρώτες παρατάξεις δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία την Κυριακή, τότε ο Μακρόν θα μπορούσε να επιχειρήσει ως τρίτη δύναμη να σχηματίσει κυβέρνηση, όμως αυτή η αποστολή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.
Το προεδρικό στρατόπεδο έχει επανειλημμένα απορρίψει κάθε ιδέα συνεργασίας με το αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), με τον ίδιο τον Μακρόν να λέει ότι αν ο Εθνικός Συναγερμός ή το LFI έρθουν στην εξουσία, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εμφύλιο πόλεμο».
Τα κόμματα που ο Μακρόν θα μπορούσε επομένως να προσπαθήσει να συσπειρώσει για έναν πιο «μετριοπαθή» συνασπισμό περιλαμβάνουν τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους από την αριστερά και τους Ρεπουμπλικάνους από τη δεξιά.
«Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο » κατά της ακροδεξιάς
Μέσα σε λίγα λεπτά από το exit poll που έδειχνε τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό να προηγείται σε μεγάλο βαθμό, οι πολιτικοί ηγέτες της αριστεράς άρχισαν να ζητούν ένα λεγόμενο «ρεπουμπλικανικό μέτωπο».
Δεσμεύτηκαν να αποσύρουν τους υποψηφίους που κατέλαβαν την τρίτη θέση και προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τον Εθνικό Συναγερμό από το να κερδίσει έδρες.
«Καμία ψήφος δεν πρέπει να καταλήξει στον Εθνικό Συναγερμό» δήλωσε χθες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.
Άλλα μέλη που συμμετέχουν στον συνασπισμό του γάλλου προέδρου κάλεσαν επίσης τους ψηφοφόρους τους να μην υποστηρίξουν τα μέλη του LFI, λέγοντας ότι ούτε ο Εθνικός Συναγερμός ούτε το κόμμα του Μελανσόν, πρέπει να πάρουν ψήφο.
Ο Ματίας Μπερνάντ, ειδικός στη γαλλική πολιτική ιστορία του Πανεπιστημίου του Clermont Auvergne, το «κλειδί» των εκλογών θα είναι οι υποχωρήσεις.
«Αν τα τρία κόμματα κατέβουν ξεχωριστά, τότε θα είναι πιο εύκολο για τον Εθνικό Συναγερμό να κερδίσει την πλειοψηφία. Αν όμως συγκροτηθεί το ¨Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο” τότε θα είναι πιο δύσκολο» ανέφερε στο euronews.
«Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό το “Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο” θα μπορέσει να συγκροτηθεί», είπε, κατονομάζοντας το Ensemble και τους Ρεπουμπλικάνους ως τα δύο κόμματα στα οποία οι υποψήφιοι που κατέλαβαν την τρίτη θέση θα μπορούσαν να φέρουν τις περισσότερες αντιρρήσεις αν τους ζητηθεί να αποσυρθούν.
Σε αυτές τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν μεγάλο.
Η συμμετοχή, η οποία συχνά είναι χαμηλή στη Γαλλία, αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών.
Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2017 και του 2022, το ποσοστό συμμετοχής δεν έφτασε το 50%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Στον πρώτο γύρο αυτής της ψηφοφορίας η συμμετοχή αυξήθηκε στο 66,7%.
«Η υψηλή συμμετοχή και οι λιγότεροι υποψήφιοι οδήγησαν σε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό τριπλών αναμετρήσεων στον δεύτερο γύρο», σύμφωνα με την Σίλια Μπελίν, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στο Παρίσι.
Η Μανό Άμπρι, βουλευτής της αριστεράς, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι συνάντησε πολλούς νέους ψηφοφόρους που ψήφισαν για πρώτη φορά όταν πήγε να ψηφίσει στο Παρίσι.
Αυτή η κινητοποίηση, ιδίως στις μικρές γειτονιές, θα πρέπει να χαιρετιστεί και να ενισχυθεί, είπε.
Την ίδια ώρα, στους δρόμους της Γαλλίας, υπήρξαν μεγάλες διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς.
Πηγή : gr.euronews.com