«Τα πάντα ρει»

«Τα πάντα ρει»

Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους*

Όλα ρέουν, βρίσκονται σε αδιάκοπη κίνηση.

Η ρήση αυτή είναι του Ηράκλειτου 544-484π.χ. Μια ρήση η οποία ειπώθηκε δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν και η οποία μας κατατρέχει, μας διδάσκει και την διδάσκουμε μέχρι σήμερα.

Ο Ηράκλειτος είχε παρατηρήσει την αδιάκοπη αλλαγή και κίνηση που παρουσιάζουν όλα τα πράγματα στο πλανήτη. Όλα αλλάζουν, τίποτε δεν μένει σταθερό, ακίνητο. Είναι αδύνατον, έλεγε, να μπεις στον ίδιο ποταμό δύο φορές.

Με την ανωτέρω φράση εκφράζουμε την αστάθεια και την συνεχή αλλαγή των ανθρωπίνων πραγμάτων. Ο Ηράκλειτος ήταν βαθυστόχαστος φιλόσοφος, πρόδρομος των σύγχρονων φυσικών επιστημών, διακήρυξε επίσης την αιώνια μεταβολή των όντων.

Στις 8 Ιουνίου ο καύσωνας του Σαββάτου είχε συνέχεια και δεν γνωρίζω πού και πότε θα σταματήσει. Ο εκλογικός καύσωνας της 9ης Ιουνίου είχε και θα συνεχίσει να έχει παρενέργειες. Η πρώτη παρενέργεια ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Φειδίας στο χωριό Μένοικο.

Η εκλογική μάχη της 9ης Ιουνίου δεν ήταν κάτι λιγότερο από την Μάχη του Βατερλώ ή την Πύρρειο ή Καδμεία νίκη.

Με αναίδεια χιλίων πιθήκων οι πολιτικοί αυτού του τόπου φάγανε την γη με το κουτάλι και για τρείς μήνες τουλάχιστο δεν έλειπαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Και όλα αυτά δήθεν για να λύσουν προβλήματα του κόσμου. Ο κόσμος βρέθηκε μπροστά σε μια αναιμική πολιτική και τσαρλατάνους πολιτικούς. Μας θύμισαν πολιτικές του 1960, όπου κυριαρχούσε το θα, το εγώ, τα μαϊμουνίκια και ανάλογα με το ακροατήριο η ανάλογη κονσέρβα.

Κάποτε το ηφαίστειο θα εκραγόταν και πολύ περισσότερο όταν το προκαλείς. Οι πολιτικοί μας δεν μπήκαν στο ποταμό δύο φορές αλλά δέκα. Δεν περιήλθε σε γνώση τους η ρήση του Ηράκλειτου «Τα Πάντα ρεί».

Ένας αγνός νέος είκοσι τεσσάρων χρόνων, με την ελάχιστη πείρα στα κοινά σε μια πολύ τρυφερή ηλικία αντελήφθη το χάος που υπάρχει μεταξύ πολιτικών και πολιτών μεταξύ πολιτικής και πολιτισμού.

Ένας λαός με σωρεία προβλημάτων και με κύρια και καίρια προβλήματα την εθνική επιβίωση, το μεταναστευτικό, την οικονομία αρνήθηκε το ένα δεύτερο του λαού να προσέλθει για να ψηφίσει.

Για τους ψηφοφόρους αυτούς ήταν πιο ορθή  η απόφαση να μην ψηφίσουν παρά να ψηφίσουν. Θεώρησαν τις κάλπες ως ποντικοπαγίδες και τις απέφυγαν.

Ακόμα και αυτοί που ψήφισαν, αντί να ψηφίσουν κόμματα και πολιτικούς, ένοιωσαν μεγάλη ικανοποίηση ψηφίζοντας τον αγνό Φειδία ο οποίος μόνο κακό δεν πρόκειται να κάνει.

Τα έγκυρα ψηφοδέλτια στις πρόσφατες εκλογές ήσαν 368.455 ενώ εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήσαν 683.432. Παρά την μεγάλη αποχή ψήφισαν τον άγνωστο των αγνώστων Φειδία 79.163 άτομα. Αυτό από μόνο του δείχνει την εμπιστοσύνη του λαού προς τους σημερινούς πολιτικούς και την σημερινή πολιτική.

Όλοι οι πολιτικοί μας αντιμετώπισαν το αποτέλεσμα με τον ίδιον τρόπο που αντιμετώπιζαν και πρίν τον λαουτζίκκο. Επαναλήφθη το Βατερλώ και η Πύρρειος Νίκη με πολιτικό κυπριακό χρώμα.

Θυμίζω τι κόστισε το Βατερλώ. Έχασαν την ζωή τους 48.000 άτομα, και στις 19 Ιουνίου του 1815 οι νικητές παρέλασαν προς το Παρίσι. Η μάχη του Βατερλώ ήταν κάτι παραπάνω από μία αποφασιστική μάχη, αφού τερμάτισε οριστικά σειρά πολέμων που ταλαιπωρούσαν την Ευρώπη από το 1792, μετά την έκρηξη της Γαλλικής Επανάστασης.

Η πρώτη Γαλλική Αυτοκρατορία καταστράφηκε, μαζί με την πολιτική και την στρατιωτική καριέρα του Ναπολέοντα. Αντιλήφθηκαν οι πολιτικοί μας το Βατερλώ της 9ης Ιουνίου; Αντιλήφθηκαν τα κόμματα την Πύρρειο Νίκη της 9ης Ιουνίου και προσπαθούν να δικαιολογηθούν με ηλίθιες δικαιολογίες;

Πύρρειος ή Καδμεία νίκη ονομάζεται μεταφορικά το αποτέλεσμα μιας μάχης κατά την οποία ο ήρωας αναδεικνύεται μεν νικητής, όμως έχει υποστεί τόσο βαριές απώλειες, που μελλοντικά θα του είναι δύσκολο ή αδύνατο να συνεχίσει να αγωνίζεται για την επίτευξη των στόχων του.

Όταν ένας στρατιώτης πλησίασε τον Πύρρο να τον συγχαρεί, αυτός του απάντησε αυτοσαρκαστικά: «Μια ακόμα τέτοια νίκη επί των Ρωμαίων και θα χαθούμε εντελώς».

Το χειρότερον όλων είναι το κατάντημα των κομμάτων που στήριξαν το Νίκο Χριστοδουλίδη και στηρίζουν μέχρι σήμερα μια κυβέρνηση που είναι για γέλια σ’ όλους τους τομείς.

Τα κόμματα αυτά είναι το ΔΗΚΟ που το ψήφισε το 9.7% των ψηφισάντων, η ΕΔΕΚ που τη ψήφισε το 5,1% και η ΔΗΠΑ που το ψήφισαν το 2.2%. Δηλαδή τα κόμματα που μας κυβερνούν και θα λύσουν τα προβλήματα μας έχουν άθροισμα 17%, ενώ το ηφαίστειο Φειδίας συγκέντρωσε ποσοστό 19.3%.

Κι’ όμως ο Πρόεδρος μας το πέρασε απαρατήρητο. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι στις 9 Ιουνίου μίλησε η Δημοκρατία. Βεβαίως και μίλησε η Δημοκρατία. Ο λαός όμως αποφάσισε ότι μας κυβερνάτε με το 17% των ψηφοφόρων. Αφήστε την καλαθόσφαιρα, τον εθισμό σας στην παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων, την περιποίηση της αραχνοΰφαντης γενειάδας σας και ασχοληθείτε, με το αν μπορείτε να κυβερνάτε και αν πρέπει.

Είναι δραματικό να υιοθετούμεν την κυπριακή παροιμία «να φάμεν εν είχαμε τζαι θέλαμε ρεπάνι για όρεξη».

Αγαπητέ Νίκο, σου υπενθυμίζω την ρήση του φιλόσοφου Ηράκλειτου: «Τα πάντα ρει». Όλα ρέουν, βρίσκονται σε αδιάκοπη κίνηση.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους/ ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης-ΓΤΠ

 

Share this post