Εκοιμήθη ο Ρωμιός της Οικουμένης, Μ. Πρωτοπρεσβύτερος Γ. Τσέτσης

Εκοιμήθη ο Ρωμιός της Οικουμένης, Μ. Πρωτοπρεσβύτερος Γ. Τσέτσης

Σήμερα Δευτέρα (3 Ιουνίου 2024), ευρισκόμενος στην Πόλη, πληροφορήθηκα την εις Κύριον εκδημία του σεβάσμιου  Μεγάλου Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γεωργίου Τσέτση, ο οποίος πλήρης ημερών  έφυγε ειρηνικά χθες στην Γενεύη, όπου ζούσε. Τώρα θα διακονεί στην Θριαμβεύουσα Εκκλησία. 

Με μεγάλη προσφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και πολυγραφότατος έγραψε το τελευταίο του άρθρο στις 26 Μαΐου 2024.  https://ageliaforos.com/neofaneis-leitoyrgikes-paratypies/.  

Το ίδιο βράδυ επικοινώνησα τηλεφωνικώς μαζί και συνομιλήσαμε για αρκετή ώρα. Τίποτε δεν προμήνυε ότι θα “έφευγε” από την ζωή μέσα σε λίγες μέρες.  “Τα τέλη του υπήρξαν ειρηνικά και αναιπέσχηντα”. Την Άνοιξη του 2023 κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο “Σταχυολογήματα περί Πόλης και Φαναρίου”

Το “αντίδωρο” του π. Γεωργίου Τσέτση στην Πόλη και στο Φανάρι – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)

Ο μακαριστός απέδειξε με την βιωτή του ότι υπήρξε ένας πραγματικός Ρωμιός της Οικουμένης. Ο Θεός να τον αναπαύει εν ειρήνη.

Α. ΒΙΚ

Τρισάγιο στο Φανάρι

Δελτίο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείο αναφέρει: “Σήμερα, Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024, απουσιάζοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου στο εξωτερικό, η Αυτού Σεβασμιότης ο Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ τέλεσε τρισάγιο στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μεγάλου Πρωτοπρεσβυτέρου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Γεωργίου Τσέτση.

Ο αείμνηστος υπήρξε ένας από τους λογίους κληρικούς του Θρόνου και κατέλειπε πλούσιο συγγραφικό έργο. Πολυδιάστατη ήταν η προσφορά του προς την Μητέρα Εκκλησία και στο πεδίο των διαχριστιανικών διαλόγων, ιδίως μέσω της πολυετούς θητείας του στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, ως στελέχους και αργότερα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ως Μονίμου Αντιπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ, μεταξύ άλλων, υπήρξε και βαθύς γνώστης του λειτουργικού Τυπικού, της εκκλησιαστικής μουσικής, και ειδικότερα του “Πατριαρχικού ύφους” και της Φαναριώτικης ψαλτικής παραδόσεως. Είη η μνήμη αυτού αιωνία!”.

Share this post