Ο Παναθηναϊκός στον τελικό του φάιναλ φορ της Euroleague
Ο Ολυμπικακός ηττήθηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης. -Αύριο Κυριακή (26/5, 21:00) ο μεγάλος τελικός στην Uber Arena του Βερολίνου.
Της Ασπασίας Βελονάκη*
Ο Ολυμπιακός έκανε… ό,τι όλη τη σεζόν, έδειξε δηλαδή δύο «πρόσωπα» απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπως συνήθιζε στην πλειονότητα των αγώνων του στην κανονική περίοδο… αλλά σε έναν ημιτελικό φάιναλ φορ και με αντίπαλο την κάτοχο του τίτλου και «βασίλισσα» της Euroleague με 11 τρόπαια… αυτό δεν συγχωρείται. Ηττήθηκε με 87-76 και δεν θα είναι παρών σε έναν 10ο τελικό της Ιστορίας του, δεν θα είναι η μία από τις δύο φιναλίστ στον τελικό της Κυριακής (26/5) στην Uber Arena του Βερολίνου. Η προσπάθεια για ανατροπή στο β΄ μέρος δεν ολοκληρώθηκε, με τους Ισπανούς να έχουν… αμέτρητα «όπλα» και απαντήσεις, για να προκριθούν στον 21ο τελικό της Ιστορίας τους, με στόχο να κατακτήσουν, απέναντι στον Παναθηναϊκό το 12ο τρόπαιο και “ back to back” τίτλους, για 3η φορά στην Ιστορία τους (1964, 1965 και 1967 και 1968).
Τα τρία διαδοχικά τρίποντα του Μάριο Χεζόνια με την έναρξη της 1ης περιόδου… έφεραν νωρίς σε δύσκολη θέση τον Ολυμπιακό που βρέθηκε να χάνει ακόμη και με -23 πόντους 47-24. Οι Πειραιώτες μείωσαν στο -9 (76-67), χάρη στο τρίο των Άλεκ Πίτερς (23π.), Σακίελ ΜακΚίσικ (17π.) και Ουίλιαμς-Γκος (15π.)… για να τους πει «όχι» ο κορυφαίος παίκτης της Ρεάλ, Ντζάναν Μούσα (20π.). Οι Έντι Ταβάρες (9π.) και Βενσάν Πουαριέ (11π.) είχαν κάνει τη δουλειά που ήθελε η «βασίλισσα» στη ρακέτα σε όλο το ματς. Ο Γιαμπουσέλε πέτυχε 11 πόντους, ενώ 12 πρόσθεσε για τους «μερένγκες» ο Μάριο Χεζόνια. Γιουλ και Ροντρίγκεθ πρόσθεσαν από 9 και 8 αντίστοιχα, την ώρα που ο Φακούντο Καμπάτσο μοίρασε 9 ασίστ.
Σε μία ομάδα που ήταν φαβορί για “ back to back” τίτλους φέτος… ήδη από τον Σεπτέμβριο, ο Ολυμπιακός είδε πολλούς από τους παίκτες του να μένουν μακριά από τον καλό εαυτό τους, στον πιο κρίσιμο αγώνα της σεζόν… και το «πλήρωσε». Ο Ουόκαπ είχε 4 πόντους με 0/6 τρίποντα, ο Παπανικολάου 3 πόντους με 0/3 τρίποντα, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έμεινε στο μηδέν σε πόντους και ριμπάουντ στα 10 λεπτά που αγωνίστηκε, ενώ ο Φαλ είχε 2 πόντους και 6 ριμπάουντ.
Τα δεκάλεπτα: 28-10, 56-37, 71-58, 87-76
Με τους Ουόκαπ, Κέιναν, Παπανικολάου, Πίτερς και Φαλ ξεκίνησε το ματς ο Ολυμπιακός, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης μπήκε στο παρκέ με τους Καμπάτσο, Μούσα, Εντιαγέ, Χεζόνια και Ταβάρες. Αν και ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα με δύο διαδοχικά τρίποντα από Κέινααν (2-3) και Πίτερς (5-6)… είδε τον Μάριο Χεζόνια να ευστοχεί σε τρία διαδοχικά τρίποντα, για το +8 της κατόχου του τίτλου (14-6). Και όπως φάνηκε στη συνέχεια… ο Ολυμπιακός δεν θα συνερχόταν… Mε τον Καμπάτσο να οργανώνει, να μετρά 6 ασίστ και 4 ριμπάουντ στα πρώτα 10 λεπτά και τους Μούσα, Γιαμπουσέλε, Ταβάρες να «τρυπούν» την «ερυθρόλευκη» άμυνα, η πολυνίκης της Euroleague έγινε νωρίς το «αφεντικό» του δεύτερου χρονικά ημιτελικού. Οι Πειραιώτες ήταν άστοχοι για να βρεθούν στο -11 (19-8 και 21-10). Ο Μπαρτζώκας έριξε τους Πετρούσεβ και Μιλουτίνοφ μαζί στο παρκέ, στις θέσεις των Πίτερς και Φαλ. Όμως ακολούθησε σερί 7-0 της ομάδας του Τσους Ματέο, που είχε 6/8 τρίποντα έναντι 2/8 του Ολυμπιακού στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά και 10 ριμπάουντ έναντι 5 της ομάδας του Πειραιά. Το 28-10 ήταν το σκορ της 1ης περιόδου και… η συνέχεια δεν ήταν ενθαρρυντική για τον Ολυμπιακό.
Ο Μπαρτζώκας επέλεξε τους Ουόκαπ, και Ουίλιαμς-Γκος, μαζί με τους ΜακΚίσικ, Πετρούσεφ και Μιλουτίνοφ στην πεντάδα με την έναρξη της 2ης περιόδους για να έχει δύο χειριστές. Οι πέντε σερί πόντοι του Φιλίπ Πετρούσεφ ήταν μια… κάποια… ακτίδα φωτός για τον Ολυμπιακό (28-15). Το τρίποντο του Φαμπιάν Κοζέρ, όμως… ξύπνησε απότομα από το όνειρο τους «ερυθρόλευκους» και ο Βενσάν Πουαριέ «έγραψε» το 33-15. Ο Κέινααν απάντησε με τρίποντο 33-18, αλλά όπως αποδείχτηκε η «μάχη» ήταν άνιση. Η Ρεάλ κυριαρχούσε και στα δύο μισά του παρκέ, έπαιζε «μαγικό» μπάσκετ και έριξε νωρίς τον Ολυμπιακό στο… καναβάτσο. Τίποτα δεν θύμιζε τον τελικό ανάμεσα στις δύο ομάδες, έναν χρόνο πριν, στο Κάουνας. Ούτε η τεχνική ποινή στον τεχνικό της «βασίλισσας» Τσους Ματέο δεν θ’ άλλαζε την προδιαγεγραμμένη από νωρίς… μοίρα του Ολυμπιακού, με το σκορ στο 42-21. Και το +23 (47-24) δεν ήταν διαφορά που θα μπορούσε να καλύψει η ομάδα του Πειραιά. Κάθε απόπειρα από πλευράς Ολυμπιακού να επιστρέψει, κυρίως με τον Σακίελ ΜακΚίσικ που σημείωσε 13 πόντους στη 2η περίοδο, έβρισκε απάντηση από την πρώτη στην κανονική περίοδο, Ρεάλ Μαδρίτης. Με τον Πουαριέ να σημειώνει 9 πόντους στο 2ο δεκάλεπτο και τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ 6. Το επιμέρους σκορ 28-27… δεν επαρκούσε για να καλύψει το -18 της 1ης περιόδου ο Ολυμπιακός που πήγε στ’ αποδυτήρια στο -19 (56-37) και με τη στατιστική να απεικονίζει τη διαφορά των δύο ομάδων στο παρκέ: 12/16 δίποντα η Ρεάλ και 6/14 ο Ολυμπιακός. Η «βασίλισσα» μάζεψε 19 ριμπάουντ στο α΄ μέρος και μόνο 6 (!) ο Ολυμπιακός. Οι Ισπανοί είχαν 13 ασίστ, αλλά μόνο 6 ο Ολυμπιακός.
Οι Πίτερς, Ουόκαπ, Κέινααν, Παπανικολάου, Πίτερς και Φαλ ξεκίνησαν στην 3η περίοδο για τον Ολυμπιακό που έδειξε πως είχε… διάθεση να γυρίσει το ματς. Το σερί 6-0 των «ερυθρόλευκων» (4 πόντους ο Πίτερς, 2 ο Ουόκαπ) ήταν ένα… φως στο βάθος του τούνελ (56-43). Με τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος να είναι αυτός που έδωσε λύσεις στην επίθεση εν συνεχεία, αρχικά για 60-48 με τρίποντο. Ο Ντζάναν Μούσα είπε «στοπ» στον Ολυμπιακό με δικές του «απαντήσεις (63-48). Ο ίδιος απάντησε με τρίποντο και στο τρίποντο του Άλεκ Πίτερς (66-51). Ο Πίτερς πήρε το 3ο φάουλ του Έντι Ταβάρες, πέτυχε 2/2 βολές και έβαλε και το τρίποντο αμέσως μετά για να πλησιάσει στο -10 (66-56) η ομάδα του Πειραιά, 1:35΄΄ πριν ολοκληρωθεί η 3η περίοδος. Ο «δήμιος» του Ολυμπιακό στον τελικό του Κάουνας, Σέρχιο Γιουλ, ήταν ο παίκτης που θα ανέκοπτε την αντεπίθεση των παικτών του Μπαρτζώκα με τρίποντο (69-56). Κι όταν ο Πίτερς έδειξε πως παρέμενε συνδεδεμένος με το καλάθι (69-58), το φάουλ του Κώστα Παπανικολάου έστειλε τον Πουαριέ στη γραμμή των βολών γράφοντας το 71-58 (σκορ 3ης περιόδου).
«Καυτός» παρέμεινε ο Πίτερς για το -10 (71-61) με δικό του τρίποντο, με την έναρξη της 4ης περιόδου. Η Ρεάλ είχε πολλά επιθετικά «όπλα», όπως φάνηκε από το τρίποντο του Γιαμπουσέλε που έμεινε αμαρκάριστος κι ενώ ο Ουόκαπ είχε δώσε τη θέση του στον Ουίλιαμς-Γκος (ο Ολυμπιακός είχε μπει στο 4ο δεκάλεπτο με Μιλουτίνοφ αντί Φαλ στο “ 5” και με ΜακΚίσικ αντί Γκος). Ο Γκος πέτυχε ένα ακόμη τρίποντο (74-64). Ο Γιουλ απάντησε (76-64). Ο ΜακΚίσικ έκλεψε, πήρε και το φάουλ από τον Χεζόνια (απόφαση που δεν άλλαξε μετά το challenge του Ματέο). Γκος και Ροντρίγκεθ ήταν άστοχοι (ο πρώτος για τρεις), αλλά ο Ουίλιαμς-Γκος πήρε ξανά προσπάθεια για τρεις και αυτή τη φορά ήταν εύστοχος (76-67). Ο Μπαρτζώκας απέσυρε τον Μιλουτίνοφ και έριξε τον Φαλ στο παρκέ, με τον Γάλλο σέντερ να κάνει αμέσως φάουλ στον Γιουλ. Ο Ισπανός είχε 1/2 βολές και η διαφορά έγινε και πάλι διψήφια (77-67). Ο Γκος το είχε πάρει προσωπικά (77-69). Κι όταν οι διαιτητές «σφύριξαν» φάουλ του Πίτερς (4ο) στον Ταβάρες, οι διαμαρτυρία του Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με τεχνική ποινή ο προπονητής του Ολυμπιακού. Ο Ταβάρες ήταν… αλάνθαστος, για το 79-69, 5:17’’ πριν τη λήξη. ΜακΚίσικ και Πίτερς ήταν άστοχοι (το αμυντικό ριμπάουντ είχε πάρει ενδιάμεσα ο Φαλ), για να τιμωρήσει ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ τον Ολυμπιακό (81-69). Ο ΜακΚίσικ σηκώθηκε για το τρίποντο και το έβαλε (81-72). Ο Ταβάρες πήρε το 4ο φάουλ του Ουόκαπ (83-72) και ο ΜακΚίσικ το 4ο του Γιαμπουσέλε, αλλά με 1/2 βολές (83-73) και μόλις 2:58΄΄ ν’ απομένουν η Ρεάλ Μαδρίτης… όδευε πλέον προς τον 21ο τελικό της Ιστορίας της στη διοργάνωση. Και όταν ο Κέινααν αποδείχτηκε άστοχος σε τρίποντο και ο Φαλ δεν έβαλε δύο βολές αφού πρώτα είχε πάρει το 5ο φάουλ του Ταβάρες… η κλεψύδρα είχε αδειάσει… επικίνδυνα για τον Ολυμπιακό, αφού απέμεναν 2:28΄΄. Το καλάθι του Μούσα (85-73) , 1:34΄΄ πριν το τέλος ήταν το… κερασάκι στην «τούρτα» για τη «βασίλισσα», με τον ίδιο να κάνει και το 87-73. Στα 27΄΄, ο Άλεκ Πίτερς ευστόχησε σε τρίποντο (87-76), αλλά ο Ολυμπιακός δεν θα προκρινόταν στον 10ο τελικό της Ιστορίας του στη Euroleague.
Διαιτητές: Ράντοβιτς (Κροατία), Γιαβόρ (Σλοβενία), Μόγκουλκοτς (Τουρκία)
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Τσους Ματέο): Κοζέρ 4 (1), Φερνάντεθ, Αμπάλντε, Καμπάτσο 3, Χεζόνια 12 (3), Ροντρίγκεθ 8 (2), Πουαριέ 11, Ταβάρες 9, Γιουλ 9 (1), Γιαμπουσέλε 11 (2), Εντιαγέ, Μούσα 20 (3)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 4, Ουίλιαμς-Γκος 15 (3), Ράιτ, Κέινααν 7 (2), Φαλ 2, Παπανικολάου 3, Πίτερς 23 (5), Πετρούσεφ 5 (1), Μιλουτίνοφ, ΜακΚίσικ 17 (3)
Του Θοδωρή Ψωμά*
Ο «πράσινος αυτοκράτορας» όχι μόνο επέστρεψε, αλλά πήρε πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του φάιναλ φορ της Euroleague στο Βερολίνο, κλείνοντας θέση στην καταληκτική μάχη της διοργάνωσης για όγδοη φορά στην Ιστορία του (μαζί με τη μία συμμετοχή του στη Σουπερλίγκα)! Ο Παναθηναϊκός(ΠΑΟ) επικράτησε με 73-57 της Φενερμπαχτσέ στον ημιτελικό της Uber Arena και την Κυριακή (26/5), απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, θα διεκδικήσει το έβδομο του τρόπαιο στο θεσμό, έχοντας μάλιστα την προϊστορία με το μέρος του, καθώς και τις έξι φορές που έχει φτάσει σε τελικό Euroleague το έχει σηκώσει!
Η αμυντική προσήλωση της ομάδας του Εργκίν Αταμάν από το πρώτο τζάμπολ, της χάρισε ένα κομβικό 12-0 σερί στην εκκίνηση της αναμέτρησης, ενώ την κράτησε όρθια όταν η Φενέρ επιχείρησε την ανατροπή στη δεύτερη και την τρίτη περίοδο. Στον… επίλογο του αγώνα και με τον Γκούντουριτς να υποπίπτει στο ένα λάθος μετά το άλλο, το «τριφύλλι» άρχισε να «αγκαλιάζει» την πρόκριση και με τους Παπαπέτρου και Ναν να το έχουν πάρει… προσωπικά, ο στόχος επετεύχθη εν μέσω αποθέωσης από τον διψασμένο κόσμο του τριφυλλιού.
Όλα αυτά μάλιστα σε μία βραδιά που ο Κώστας Σλούκας έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό (4π.) και ο Κέντρικ Ναν έμεινε άποντος στην τρίτη περίοδο, αλλά αφυπνίστηκε στην τέταρτη περίοδο. Στον αντίποδα, με χαμένη τη μάχη των ριμπάουντ (29 έναντι 37), απογοητευτικά ποσοστά ευστοχίας από τα 6,75 (9/35 τρίποντα) και 15 λάθη, η Φενέρ δεν είχε δικαίωμα στο όνειρο.
Πρώτος σκόρερ ο ακούραστος… εργάτης της φροντ λάιν του Παναθηναϊκού, Ματίας Λεσόρ, των 32 λεπτών συμμετοχής, σημειώνοντας σε αυτό το διάστημα νταμπλ νταμπλ σε πόντους (17) και ριμπάουντ (10), ενώ 14 πόντους πρόσθεσε ο Κέντρικ Ναν και 13 ο Τζέριαν Γκραντ, που έκλεισε και τον κύκλο των… διψήφιων.
Καταλυτική η προσφορά του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη με 5 πόντους και ίσως το κρισιμότερο τρίποντο του αγώνα στο φινάλε της τρίτης περιόδου, ενώ οι 9 πόντοι και τα 3 ριμπάουντ του Ιωάννη Παπαπέτρου δεν αντικατροπτίζουν τη δουλειά που έκανε στο παρκέ, ειδικά όταν… χάλασε το μυαλό του Καλάθη στο τέταρτο δεκάλεπτο, αποσπώντας από τον γκαρντ της Φενέρ αντιαθλητικό φάουλ στο κρισιμότερο σημείο.
Από την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ξεχώρισε ο Νάιτζερ Χέις-Ντέιβις με 14 πόντους, ενώ ο Μάρκο Γκούντουριτς τελείωσε τον αγώνα με 10 πόντους, αλλά και 3 λάθη.
Τα δεκάλεπτα: 22-13, 38-36, 56-50, 73-57
Η άμυνα του Παναθηναϊκού ενεργοποιήθηκε από το τζάμπολ της αναμέτρησης και «κλείδωσε» τη Φενερμπαχτσέ, τη στιγμή που οι Ναν, Γκραντ βρήκαν ρυθμό από τα 6,75 και οι Παπαπέτρου, Μήτογλου χτύπησαν στην αντίπαλη ρακέτα, τρέχοντας σερί 12-0 για τους «πράσινους» μέχρι το 4΄!
Ο Χέις-Ντέιβις έσπασε το… ρόδι για τη Φενέρ στο 5΄, αλλά με 1/7 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο, η τουρκική ομάδα δεν είχε ελπίδες ανατροπής. Οι παίκτες του Γιασικεβίτσιους προσπάθησαν να… συνέλθουν από το αρχικό… σοκ, έβγαλαν κάποιους αιφνιδιασμούς, αλλά έχοντας συμπληρώσει 5 λάθη δεν κατάφεραν κάτι καλύτερο από το -9 και το 22-13 στο 10΄.
Η Φενέρ άρχισε από τα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου να βγάζει αντίδραση και με επιμέρους σκορ 2-7 μείωσε σε 24-20. Ωστόσο, Ναν και Ερνανγκόμεθ είχαν τις απαντήσεις από τα 6,75 για το 32-23 στο 15΄. Η είσοδος του Αντετοκούνμπο στο παρκέ, προκειμένου να δώσει ανάσες στον Λεσόρ, έφερε αποτέλεσμα στην «πράσινη» άμυνα, όχι όμως και στη συγκέντρωση της ομάδας.
Ο Έλληνας διεθνής σέντερ υπέπεσε σε διαδοχικά λάθη, αστόχησε από τη γραμμή των ελευθέρων βολών και η Φενέρ παρέμεινε σε απειλητική θέση. Μετά μάλιστα από αλλαγές επί αλλαγών από τον Γιασικεβίτσιους, ο Χεις-Ντέιβις ήταν αυτός που έφερε την αναστάτωση στον Παναθηναϊκό. Με τον Αμερικανό να χτυπάει από μέση και μακρινή απόσταση, η τουρκική ομάδα άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά, γράφοντας στο τέλος του ημιχρόνου το 38-36.
Με τον Παπαπέτρου να βρίσκει στόχο από τα 6,75, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε στο 22΄ ένα επιμέρους σκορ 7-2 για το 45-38. Ωστόσο, οι «πράσινοι» έχασαν τον αμυντικό προσανατολισμό τους, ο Καλάθης έδωσε ρεσιτάλ σε εκτέλεση και δημιουργία και η Φενέρ βρέθηκε στο 23΄ στο -2 (45-43).
Με τον Ναν άποντο στην τρίτη περίοδο και τον Σλούκα εκτός κλίματος, ο Λεσόρ κράτησε το ισχνό προβάδισμα του Παναθηναϊκού, ενώ τα σερί λάθη του Γκούντουριτς στέρησαν από την Φενέρ το προβάδισμα, τη στιγμή που μείωσε σε 51-50 (26′), μετά από σερί τρίποντα των Σέστινα και Ντόρσεϊ.
Ο Λεσόρ συνέχισε να παλεύει μόνος (53-50 με 2/2 βολές στο 28΄), ενώ Καλαϊτζάκης που μόλις είχε πατήσει παρκέ πέτυχε το ίσως κομβικότερο τρίποντο του αγώνα λίγο πριν την εκπνοή της τρίτης περιόδου (56-50).
Με τον Έλληνα γκαρντ να επαναφέρει την τάξη και τη διψήφια διαφορά από τη γραμμή των ελευθέρων βολών (60-50 στο 31΄) και τον Παπαπέτρου να τη διατηρεί (62-52 στο 33΄), ο Γκούντουριτς άρχισε τα… δώρα στον Παναθηναϊκό και με διαδοχικά λάθη του, έβαλε πρόωρα τους «πράσινους» σε τροχιά πρόκρισης.
Μετά από κλέψιμο του Ναν στον Γκούντουριτς και γκολ φάουλ του Αμερικανού στον αιφνιδιασμό, το «τριφύλλι» άρχισε να μην ανησυχεί (65-52 στο 35΄). Ο Ναν συνέχισε να διακρίνεται σε άμυνα, εκτέλεση και δημιουργία και (65-55 στο 36΄), ενώ το αντιαθλητικό του Καλάθη στον Παπαπέτρου έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού (67-55 στα 2:49΄ για τη λήξη), με τον «πράσινο» φόργουορντ να πανηγυρίζει και να προτρέπει την κερκίδα να αρχίσει το ξέφρενο πάρτι της πρόκρισης!
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπελόσεβιτς – Περούγκα – Ντιφάλα.
Οι συνθέσεις:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Εργκίν Αταμάν): Καλαϊτζάκης 5 (1), Σλούκας 4, Παπαπέτρου 9 (1), Γκραντ 13 (1), Ναν 14 (3), Λεσόρ 17, Αντετοκούνμπο, Γκριγκόνις 6, Χουάντσο 3 (1), Μήτογλου 2.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους): Μότλι, Ουίλμπεκιν 2, Σανλί 7 (1), Παπαγιάννης 3 (1), Χέις-Ντέιβις 14 (2), Μπιμπέροβιτς 4, Πιερ, Γκούντουριτς 10 (2), Ντόρσεϊ 2, Καλάθης 5 (1), Σέστινα 10 (2).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ