Ένας δρόμος 6 χλμ. αποκαλύπτει τα σχέδια των Ισραηλινών για τη Γάζα

Ένας δρόμος 6 χλμ. αποκαλύπτει τα σχέδια των Ισραηλινών για τη Γάζα

Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν, έπειτα από επτά μήνες πολέμου, «χαράξει» έναν διάδρομο ο οποίος κόβει τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο, σημειώνει η Washington Post αναφερόμενη στον «διάδρομο Νετζαρίμ» (Netzarim Corridor) τον οποίο οι Ισραηλινοί παρουσιάζονται μάλιστα πλέον να οχυρώνουν «χτίζοντας εκεί βάσεις, καταλαμβάνοντας μη στρατιωτικές υποδομές και γκρεμίζοντας σπίτια».

Στρατιωτικοί αναλυτές και λοιποί Ισραηλινοί ειδικοί προσεγγίζουν τον εν λόγω διάδρομο ως κομμάτι ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ που στόχο έχει να αναδιαμορφώσει τη Λωρίδα της Γάζας εδραιώνοντας την ισραηλινή στρατιωτική παρουσία εκεί μεταπολεμικά.

«Ο διάδρομος Νετζαρίμ είναι ένας δρόμος μήκους περίπου 6,5 χλμ. που βρίσκεται νότια της πόλης της Γάζας και εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά, από τα σύνορα του Ισραήλ έως τη Μεσόγειο Θάλασσα», αναφέρει η Washington Post.

 

Προκειμένου να συναινέσει σε μια κατάπαυση του πυρός, η Χαμάς ζητεί επίμονα την προηγούμενη αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από την εν λόγω περιοχή.

Οι Ισραηλινοί δεν έχουν σταματήσει ωστόσο να θωρακίζουν τις εκεί θέσεις τους, στήνοντας νέες προκεχωρημένες βάσεις κατά μήκος του εν λόγω διαδρόμου, όπως προκύπτει μέσα από τις δορυφορικές εικόνες που ανέλυσαν οι συντάκτες της Washington Post.

Το Ισραήλ επιμένει ότι δεν σκοπεύει να ανακαταλάβει μόνιμα τη Γάζα, την οποία τα στρατεύματά του ήλεγχαν για 38 χρόνια έως την αποχώρησή τους από εκεί το 2005.

Η επόμενη μέρα

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αρχίσει, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες να κατασκευάζουν δρόμους και φυλάκια και να διαμορφώνουν ουδέτερες ζώνες στη Γάζα προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για όσα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μεταπολεμικά ως νέο καθεστώς στον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει αποκαλύψει, προς το παρόν, τα σχέδιά του για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, γεγονός το οποίο έχει αποτελέσει εστία έντασης στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Ο ίδιος έχει, κατ’ επανάληψη, διαμηνύσει ότι στόχος του είναι να διατηρήσουν οι Ισραηλινοί τον έλεγχο στην εν λόγω λωρίδα γης.

Τα στρατεύματα των Ισραηλινών θα μπορούσαν, προφανώς, μελλοντικά να πραγματοποιούν επιδρομές κατά στόχων στη Γάζα από τις δικές τους βάσεις στο Ισραήλ. Θα μπορούσαν όμως παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Νετανιάχου προ ημερών στο πλαίσιο συνέντευξής του, να βρίσκονται και μέσα στη Γάζα διασφαλίζοντας έτσι την αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς.

Ο έλεγχος του διαδρόμου Νετζαρίμ θα μπορούσε να δώσει στον ισραηλινό στρατό πολύτιμη ευελιξία, επιτρέποντας την ταχεία ανάπτυξη των στρατευμάτων του σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα. Θα επέτρεπε, επίσης, στους Ισραηλινούς να ελέγχουν κατά τρόπο αποτελεσματικότερο τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και τις ροές μετακίνησης των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, αποτρέποντας έτσι την ανασυγκρότηση των μαχητών της Χαμάς.

Περιοχές ελέγχου

Σημειώνεται ότι ο διάδρομος Νετζαρίμ ξεκινά από τα ισραηλινά σύνορα και καταλήγει στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου κοντά στην πλατφόρμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν στήσει οι Αμερικανοί και διαχειρίζεται ο ΟΗΕ.

Εκατέρωθεν του εν λόγω διαδρόμου οι δυνάμεις του Ισραήλ παρουσιάζονται να έχουν μέχρι στιγμής ισοπεδώσει πολλές εκατοντάδες κτήρια. Αναλυτές βλέπουν πίσω από αυτές τις κινήσεις την προσπάθεια δημιουργίας μιας ουδέτερης ζώνης πλάτους περίπου 500 μέτρων. Οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να χωρίσουν μεταπολεμικά τη Λωρίδα της Γάζας σε μια σειρά από πιο εύκολα ελεγχόμενες περιοχές. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι περίπου αυτό ήταν που είχε στο μυαλό ως σχέδιο για τη Γάζα και ο πάλαι ποτέ Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν.

Μέσα σε 7 λεπτά

«Ο άξονας Νετζαρίμ (Netzarim axis) ήταν έναν από τους πρώτους στόχους των ισραηλινών στρατευμάτων όταν εισέβαλαν στη Γάζα», σημειώνει η Washington Post.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), αυτός ο δρόμος θα επιτρέπει στα στρατιωτικά οχήματα να ταξιδεύουν από τη μια πλευρά της Λωρίδας στην άλλη μέσα σε μόλις επτά λεπτά, δίνοντας έτσι στους Ισραηλινούς στρατιώτες γρήγορη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στη βόρεια και στην κεντρική Γάζα.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, το πρόβλημα με τον εν λόγω διάδρομο είναι ότι θα αποτελούσε (και ήδη αποτελεί) στόχο παλαιστινιακών επιθέσεων. Ηδη, παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν επιχειρήσει να τον πλήξουν με οβίδες και ρουκέτες.

Πηγή: Kathimerini.gr, Washington Post

Share this post