Πάπας Φραγίσκος: Αναγκαία η ποιμαντική φροντίδα για τον αθλητισμό και την εκπαίδευση

Πάπας Φραγίσκος: Αναγκαία η ποιμαντική φροντίδα για τον αθλητισμό και την εκπαίδευση

Μήνυμα χαιρετισμού και ενθάρρυνσης έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος στους συμμετέχοντες στη Διεθνή Διάσκεψη για τον Αθλητισμό και την Πνευματικότητα, που λήγει αύριο, 18 Μαΐου,  στη Ρώμη. Η εκδήλωση διοργανώνεται και προωθείται από την Πολιτιστική Διεύθυνση του Βατικανού και τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αγία Έδρα στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.

Ο Πάπας Φραγκίσκος  επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι το «ερασιτεχνικό» πνεύμα δεν πρέπει ποτέ να λείπει από τον αθλητισμό, καθώς διατηρεί τις γνήσιες αξίες του ανταγωνισμού.  

 Αναλογιζόμενος το γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο, όπου ο αθλητισμός διαδραματίζει ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο στην κοινωνία, ο Πάπας σημειώνει ότι «Η πειθαρχία και η εγκράτεια των αθλητών, καθώς και ο υγιής ανταγωνισμός, έχουν συχνά εκτιμηθεί ως μεταφορές για την ενάρετη χριστιανική ζωή». Ακόμη και σήμερα, συνεχίζει, «αυτή η μεταφορά μπορεί να είναι αποτελεσματική για όλους εκείνους που, με κάποιο τρόπο, επιθυμούν και αγωνίζονται να ευχαριστήσουν τον Θεό και να είναι φίλοι Του». Πράγματι, προσθέτει, παραθέτοντας τον απόστολο Παύλο που έχει συγκρίνει την πνευματική ζωή με την αθλητική δραστηριότητα περισσότερες από μία φορές, ο αθλητισμός μπορεί να ασκηθεί όχι απλώς ως χόμπι αλλά ως όχημα προσωπικής ανάπτυξης και κοινοτικής συνοχής.

«Ο αθλητισμός (…) είναι ένας τρόπος για να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο που προκαλεί ενδιαφέροντα και ευκαιρίες για συναντήσεις, φέρνει τους ανθρώπους κοντά, δημιουργεί κοινότητες, δίνει ενέργεια στη ζωή με τακτοποιημένο τρόπο και προωθεί τα όνειρα, ειδικά στις νεότερες γενιές», είπε.

Διατήρηση του «ερασιτεχνικού πνεύματος»

Ο Πάπας αναλογίζεται πώς είναι κρίσιμο να διατηρηθεί το «ερασιτεχνικό» πνεύμα στον αθλητισμό, ανεξάρτητα από τα επίπεδα αγώνων, ένα πνεύμα που χαρακτηρίζεται από την αγνότητα και την αυθεντικότητά του. Μόνο έτσι, λέει, είναι δυνατό να διαφυλαχθεί η ουσία του αθλητικού πνεύματος. «Στον αθλητισμό, σε όλα τα επίπεδα, δεν πρέπει ποτέ να λείπει το «ερασιτεχνικό» πνεύμα, καθώς διατηρεί τη γνησιότητά του», λέει. Ο εναγκαλισμός αυτού του πνεύματος, εξηγεί, απαιτεί μια ενσωμάτωση της αθλητικής δύναμης και των πνευματικών αξιών, για να εξασφαλιστεί η αληθινή νίκη που δεν έγκειται μόνο στη νίκη αλλά και στο ταξίδι της αυτοανακάλυψης και της ανάπτυξης.

Ιησούς: Ο αληθινός αθλητής του Θεού

Ο Πάπας Φραγκίσκος εστιάζει επίσης στο γεγονός ότι, εκτός από την ανάγκη για ποιμαντική φροντίδα για τον αθλητισμό και την εκπαίδευση, είναι σημαντικό η Εκκλησία να αναλογιστεί την αθλητική εμπειρία και να την αξιοποιήσει επαρκώς στην ευαγγελική της δράση. Υπενθυμίζοντας το κήρυγμα του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β’ στο Ιωβηλαίο των Αθλητισμού το 2000, σημείωσε  «Όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την υπηρεσία καλούνται να ενεργήσουν με τρόπο που να παρουσιάζει τον Ιησού ως «τον αληθινό αθλητή του Θεού». Προσθέτει ότι οι πρόσφατες παπικές ανακοινώσεις έχουν εμπλουτίσει τον προβληματισμό της Εκκλησίας για τον αθλητισμό, τοποθετώντας τον στον ανθρώπινο της ορίζοντα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους απανθρωποποίησης και διαφθοράς και προβάλλοντάς τον ως προνομιακό σημείο συνάντησης ανθρώπων και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών.

Ευθύνη απέναντι στους νέους

Ο Πάπας επεσήμανε ότι το συνέδριο υπογραμμίζει την ευθύνη των ενηλίκων – διευθυντών, προπονητών, τεχνικών και αθλητών – να τηρούν τα ηθικά πρότυπα και να καλλιεργούν περιβάλλοντα που ευνοούν την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών και των νέων. «Η συνείδησή τους που διαμορφώνεται στις ανθρώπινες αξίες είναι καθοριστική για τη δημιουργία υγιών και διαμορφωτικών αθλητικών περιβαλλόντων, αποτρέποντας κάθε αντιεκπαιδευτική στάση και κάθε μορφή κακοποίησης, ειδικά κατά των ανηλίκων και των πιο ευάλωτων», λέει. Τέλος, καλεί τους συμμετέχοντες να υπερβούν τα όρια του αθλητισμού και να αναλογιστούν τα «αθλήματα πέρα ​​από τον αθλητισμό», δίνοντας αξία στις ηθικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, πολιτικές και πνευματικές διαστάσεις του αθλητισμού και αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές του ως κινητήρια δύναμη για θετική κοινωνία. αλλαγή.

Πηγή:Vatican News

Share this post