Πέθανε ο Νομπελίστας Πίτερ Χιγκς, που είχε εξαιρετική συνεισφορά στη σωματιδιακή φυσική

Πέθανε ο Νομπελίστας Πίτερ Χιγκς, που είχε εξαιρετική συνεισφορά στη σωματιδιακή φυσική

Ο Βρετανός φυσικός,  Πίτερ Χιγκς, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 2013 για το «Σωματίδιο Χιγκς», που θεωρείται το θεμελιώδες στοιχείο της θεμελιώδους δομής της ύλης, πέθανε , σε ηλικία 94 ετών, μετά από σύντομη ασθένεια».

Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), που επιβεβαίωσε με τα πειράματά του την ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς το 2012, αποχαιρετά τον νομπελίστα φυσικό, Πίτερ Χιγκς.

«Εκτός από την εξαιρετική συνεισφορά του στη σωματιδιακή φυσική, ο Πίτερ ήταν ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος, μια απίστευτα εμπνευσμένη φιγούρα για τους φυσικούς σε όλο τον κόσμο, ένας άνθρωπος με σπάνια σεμνότητα, ένας σπουδαίος δάσκαλος και κάποιος που εξήγησε τη Φυσική με έναν πολύ απλό και συνάμα βαθύ τρόπο. Ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και των επιτευγμάτων του CERN συνδέεται με αυτόν. Είμαι πολύ λυπημένη και θα μου λείψει πολύ», σημειώνει  η γενική διευθύντρια του CERN, Φαμπιόλα Τζιανότι.

Ο 94χρονος Χιγκς, ο οποίος είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2013 για εργασίες που είχε εκπονήσει πριν από δεκαετίες, πέθανε στο σπίτι του στο Εδιμβούργο.

Σε δύο εργασίες του, που είχε δημοσιεύσει το 1964 στο περιοδικό Physical Rev. Letters, πρότεινε μία θεωρία για τον τρόπο που θα μπορούσαν να αποκτούν μάζα τα σωματίδια. Ο μηχανισμός που είχε παρουσιάσει, προϋπέθετε την ύπαρξη ενός σωματιδίου, του οποίου οι διακυμάνσεις θα μπορούσαν να «γεννούν» τη μάζα όσων σωματιδίων συνδέονται με αυτό.

Μετά από μια σειρά πειραμάτων , που ξεκίνησαν το 2008, η θεωρία του επιβεβαιώθηκε από φυσικούς που εργάζονταν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο Cern της Ελβετίας το 2012.

Το βραβείο Νόμπελ το μοιράστηκε με τον Φρανσουά Ανγκλέρ, έναν Βέλγο θεωρητικό φυσικό, του οποίου η εργασία το 1964 επίσης συνέβαλε στην ανακάλυψη.


Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, ο Χιγκς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου ιδρύθηκε το κέντρο θεωρητικής φυσικής Χιγκς προς τιμήν του το 2012.

Ο καθηγητής Πίτερ Μάθισον, πρύτανης του πανεπιστημίου, χαρακτήρισε τον Χιγκς έναν πραγματικά χαρισματικό επιστήμονα, «του οποίου το όραμα και η φαντασία εμπλούτισαν τις γνώσεις μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει».

«Το πρωτοποριακό του έργο έχει παρακινήσει χιλιάδες επιστήμονες και η κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει πολλούς άλλους για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε ο Μάθισον.

Ο Τζον Μπάτεργουορθ, μέλος της σύμπραξης Atlas είπε ότι ο Χιγκς ήταν «ένας ήρωας για την κοινότητα της σωματιδιακής φυσικής»: «Παρόλο που δεν το απολάμβανε ιδιαίτερα, ένιωθε την ευθύνη να χρησιμοποιήσει το δημόσιο βήμα που του είχαν εξασφαλίσει τα επιτεύγματά του για το καλό της επιστήμης, και το έκανε πολλές φορές. Το σωματίδιο που φέρει το όνομά του είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα του πώς φαινομενικά αφηρημένες μαθηματικές ιδέες μπορούν να κάνουν προβλέψεις που αποδεικνύεται ότι έχουν τεράστιες φυσικές συνέπειες».

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανέφερε τότε ότι το καθιερωμένο μοντέλο της φυσικής για την επιστημονική κατανόηση του σύμπαντος «στηρίζεται» στην ύπαρξη του σωματιδίου Χιγκς. «Το σωματίδιο αυτό προέρχεται από ένα αόρατο πεδίο που γεμίζει όλο το χώρο».

«Ακόμη και όταν το Σύμπαν φαίνεται άδειο, αυτό το πεδίο είναι εκεί. Χωρίς αυτό, δεν θα υπήρχαμε, διότι τα σωματίδια αποκτούν μάζα από την επαφή τους με το πεδίο. Η θεωρία που πρότειναν οι Ανγκλέρ και Χιγκς περιγράφει αυτή τη διαδικασία».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  kathimerini.gr (Guardian)

Share this post