Για απόσπαση δήλωσης , μετά από πιέσεις, κάνουν λόγο ο Ηγούμενος και ο Αρχιμανδρίτης της Μονής Οσίου Αββακούμ
Πληροφορίες της ιστοσελίδας μας από έγκυρη πηγή αναφέρουν ότι ο Ηγούμενος της Μονής Οσίου Αββακκούμ , στο Φτερικούδι, και ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος δέχτηκαν πολύωρες πιέσεις για να υπογράψουν δήλωση παραδοχής διάπραξης κανονικών παραπτωμάτων και αποσχηματιμού τους, ώστε η Ιερά Σύνοδος στην αυριανή (8.3.2024) να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στην επιβολή της ποινής της καθαίρεσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες πρώτος φέρεται να υπέγραψε ο κ. Πορφύριος και στην συνέχεια κάτω από μεγαλύτερη πίεση ο Ηγούμενος Νεκτάριος. {ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Αρχιμ . Πορφύριος (α) , Ηγούμενος Νεκτάριος με την ράβδο (δ)}
Ωστόσο, φαίνεται ότι αναίρεσαν τις δηλώσεις , πράγμα που δημιούργησε πρόβλημα στον Μητροπολίτη Ταμμάσου και Ορεινής Ησαΐα και προβληματισμό σε μέλη της Ιεράς Συνόδου για τον χειρισμό της υπόθεσης.
Οι πληροορίες ενισχύονται και από ανακοινώσεις , τις οποίες έδωσαν σήμερα στον Τύπο οι δικηγόροι της Μονής Ανδριάνα Κλαϊδή και Νικόλαος Κουλούρης. Με τις ανακοινώσεις οι δικηγόροι διαψεύδουν κατηγορηματικά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο “για χαλκευμένα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν ενώπιον του Μητροπολίτη Ησαΐα”.
Εξάλλου, σημειώνουν ότι στην Μονή “δεν καταγράφεται καμία οικονομική κακοδιαχείριση και ουδέν σκάνδαλο χαρακτηρίζει τη λειτουργία της από το 2020 μέχρι και σήμερα”.
Από της ιδρύσεώς της η Ιερά Μονή, με μόνη οικονομική βοήθεια τις οικειοθελείς εισφορές των πιστών και με τις άοκνες δράσεις των μοναχών της, κατάφερε να εξωραϊσει και αναδείξει τον χώρο του τάφου του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι που ήταν ερειπωμένος και εγκαταλειμμένος, να ανακαινίσει τον ομώνυμο Ιερό Ναό, να κατασκευάσει Αρχονταρίκι, Αίθουσα Εκθέσεων, Γραφεία και κελιά Μοναχών, να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο με πλακοστρώσεις, χώρο στάθμευσης και δεντροφυτεύσεις και να δρομολογήσει την κατασκευή Ιερού Ναού προς τιμήν του Αγίου Πορφυρίου με ολοκλήρωση των αναγκαίων εκσκαφών και θεμελιώσεων. Όλα τα ανωτέρω είναι ορατά στους χιλιάδες επισκέπτες της Ιεράς Μονής. Η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ από της ιδρύσεώς της αποτελεί πνευματικό φάρο και τόπο γαλήνης και ψυχικής ανάτασης για τους ορθόδοξους Χριστιανούς της Κύπρου”.
Σε άλλη ανακοίνωση τους οι δύο δικηγόροι του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Γεωργίου και του Αρχιμανδρίτη Πορφύριου Ττόουλου σημειώνουν ότι οι δύο κληρικοί αρνούνται κατηγορηματικά τη διάπραξη οποιωνδήποτε εκκλησιαστικών και/ή ποινικών αδικημάτων και ζητούν την αναβολή της Ιεράς Συνόδου, προβάλλοντας τη θέση ότι «η καθαίρεσή τους χωρίς να προηγηθεί η δέουσα έρευνα και ακροαματική διαδικασία, αντιβαίνει τους Κανονισμούς και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου». Οι δύο αρχιμανδρίτες υπέβαλαν αίτημα να κλητευθούν σε ακρόαση και να εμφανιστούν αυτοπροσώπως σε ακροαματική διαδικασία.
Μετά την εξέλιξη αυτή η Σύνοδος θα είναι δύσκολο να προχωρήσει αύριο στην άμεση καθαίρεση τους και τα μέλη της φαίνεται να έχουν διαφορετικές απόψεις.
Για το θέμα της “παράνομης καταγραφής, επεξεργασίας και χρήσης οπτικοακουστικού υλικού έγκυρη πηγή διευκρίνησε ότι, σύμφωνα με την εκκλησιαστική δικονομία, αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό ιδαίτερα , όταν σχετιζεται με τα κωλύματα της ιεροσύνης , που προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης.
Ο Μητροπολίτης Ταμασού φέρεται να θέλει την “εδώ και τώρα” καθαίρεση των δύο και μάλιστα , χωρίς να έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τους ευατούς τους. Κάλλιστα μπορούν να τεθούν , αν δεν τέθηκαν ήδη σε αργία, μέχρι η υππόθεση να κριθεί από το Συνοδικό Δικαστήριο. Αλλά, οι Αρχιμανδρίτες, αν κριθούν ένοχοι , θα έχουν το δικαίωμα της έφεσης στην ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου. Η σπουδή του Μητροπολίτη Ησαΐα δημιουργεί ερωτητικά, όπως και το γεγονός ότι δεν έκανε καταγγελία στην Αστνομία για οικονομική κακοδειαχείρηση και σκάνδαλο.
Το βεβαίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας ,είναι ότι τις κάμερες στην Μονή δεν τις τοποθέτησε ο Μητροπολίτης Ησαΐας, αλλά ο Ηγούμενος Νεκτάριος για την ασφάλεια της. Όμως κάποιος είδε “πράγματα και θαύματα” και έστειλε, όπως λέγεται, αντίγραφο στον κ. Ησαΐα.
Α. Χ. Βικέτος