Στην Λευκωσία ο ασύρματος του Γιάσερ Αραφάτ
Έχω επισκεφτεί αρκετές φορές την Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Λευκωσία, αλλά σήμερα (4.2.2024) ο φίλος και συναγωνιστής του Γιασέρ Αραφάτ, Salah Al-Mousa μου έδειξε ένα κειμήλιο της Παλαιστινιακής Επανάστασης. Μέσα σε μια προθήκη φυλάσσεται ο ασύρματος, με τον οποίο γινόταν η επικοινωνία ανάμεσα στον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ή Αμπού Αμάρ (24 Αυγούστου 1929 – 11 Νοεμβρίου 2004), ο οποίος πρωταγωνίστησε στην PLO ( Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) και διετέλεσε πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και του Κράτους της Παλαιστίνης με έδρα την Ραμάλα στην Δυτική Όχθη. Το 1994 ο Αραφάτ , επέστρεψε στην Παλαιστίνη, εγκαταστάθηκε αρχικά στην πόλη της Γάζας και προώθουσε την αυτοδιοίκηση για τα παλαιστινιακά εδάφη. Το 2000 τον συνάντησα δύο φορές μία στην Βηθλεέμ και την άλλη στην Ραμάλα, όπου είχε εγκατασταθεί. Πέθανε σε νοσοκομείο το Παρισιού τον Νοέμβριο του 2004. Σύμφωνα με ορισμένους ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα δηλητηρίασης με ραδιενεργό πολώνιο.
O Salah Al-Mousa(α) με τον Παλαιστίνιο πρέσβη Abdala Attari (δ) έξω από την πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Λευκωσία. Η πινακίδα γράφει: ” STATE OF PALESTINE Jerusalem 420Km”
Όπως μου είπε ο Salah ,ο οποίος, με εντολή του Αραφάτ, ήρθε για πρώτη φορά στην Κύπρο το 1972, ο ασύρματος ήταν εγκαταστημένος στον 7ο όροφο της πολυκατοικίας Λυσσαρίδη, στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (Λευκωσία). Με τον ασύρματο αυτό επικοινωνούσε ο Αραφάτ με τον ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη. Επίσης , με τον ίδιο ασύρματο επικοινωνούσαν ανώτατα στελέχη της PLO και της ΕΔΕΚ.
Τον Ιούνιο του 1982, οι Ισραηλινοί στην προσπάθεια τους να καταστρέψουν την PLO, που δρούσε από το γειτονικό Λίβανο, ξεκίνησαν μια σαρωτική εισβολή, που εξελίχτηκε σε πραγματικό πόλεμο. Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλες σφαγές αμάχων στα στρατόπεδα προσφύγων Σάμπρα και Σατίλα , στον Λίβανο. Τότε εργαζόμουν ως δημοσιογράφος στην κυπριακή εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. Κάθε βράδυ έφταναν στον αρχισυντάκτη μας, μακαρίτη σήμερα Τάκη Κουνναφή , πληροφορίες για το σχετικό ρεπορτάζ , που σίγουρα στέλνονταν από τον ασύρματο.
Η πρώτη φορά , που είδα τον Αραφάτ, ήταν αρχές φθινοπώρου του 1982 σε δημοσιογραφική αποστολή στην Αθήνα. Εκεί γνώρισα και τον Salah. Μετά την τραγωδία στην Σάμπρα και Σατίλα ο Αραφάτ και ηγεσία της PLO υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και πήγαν στην Τυνησία. Ο Αραφάτ , η ηγεσία της PLO και οι Παλαιστίνιοι μαχητές έφυγαν από τον Λίβανο με τις στρατιωτικές στολές και τον προσωπικό τους οπλισμό και χωρίς να υψώσουν “λευκή σημαία”. Στην Αθήνα ο Αραφάτ είχε συνομιλίες με τους Ανδρέα Παπανδρέου και Φρανσουά Μιτεράν. Επίσης συναντήθηκε με τον Βάσο Λυσσαρίδη.
Στην πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης υπάρχουν ακόμη δύο ενθύμια: Φωτογραφία του Αραφάτ, που μιλά από τον Λίβανο στην Λευκωσία, μέσω του ασυρμάτου, και μια πινακίδα με το τελευταίο του μήνυμα από την Βηρυτό το 1982.
* Aύριο το απόγευμα γύρω στις 15:45 ο Salah Al-Mousa θα έναι φιοξενούμενος του Σωτήρη Παρούτη στην εκπομπή “Αιχμές” στο omegatv. Μεθαύριο , Τετάρτη θα φιλοξενηθεί στο ραδιόφωνο του ASTRA στην εκπομή “Αναδράσεις” με τον Νίκο Τριμικλινιώτη, στις 17:00