Για πρώτη φορά από τον 16ο αιώνα στην Κύπρο χειροτονία Λατίνου Καθολικού Επισκόπου.
Ο Αρμόδιος επί των Εξωτερικών σχέσεων του Βατικανού επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Ιστορική μέρα θα είναι 16η Μαρτίου 2024 για την θρησκευτική ομάδα των Λατίνων της Κύπρου , αλλά και για τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ιδιαίτερα δε με την Αγία Έδρα.
Το Σάββατο , 16 Μαρτίου( 16:30), θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Filoxenia, στη Λευκωσία, η εις Επίσκοπον χειροτονία του Bruno Varriano. Πρόκειται για γεγονός, που έχει να συμβεί εδώ και 400 χρόνια!
Ως γνωστόν , με το Σύνταγμα του 1960, οι θρησκευτικές ομάδες των Λατίνων και των Μαρωνίτων αποφάσισαν αυτοβούλως να ενταχθούν στην Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, γι΄αυτό, όπως και οι Αρμένιοι, έχουν εκπρόσωπο στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στον μέχρι τώρα εφημέριο στην Κύπρο Bruno Varriano, ο Πάπας Φραγκίσκος του έδωσε, με την εκλογή του, τον τίτλο τιτουλάριου Επισκόπου Αστίγης. Ο Monsignor Bruno Varriano γεννήθηκε στην Ανάπολη (Βραζιλία) και χειροτονήθηκε ιερέας της Αρχιεπισκοπής του Campobasso (Ιταλία) στις 30 Αυγούστου 1997. Έχοντας εισέλθει στην Επιμέλεια των Αγίων Τόπων των Ανηλίκων Φραγκισκανών το 2003. Απέκτησε διδακτορικό στην Ψυχολογία από το Pontifical Salesian University και πτυχίο στην Πνευματική Θεολογία από το Pontifical Antonianum University της Ρώμης.
Ως κλινικός ψυχολόγος εργάστηκε στο γαλλικό νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ. Κατείχε διάφορες θέσεις στη Φύλαξη των Αγίων Τόπων, συμπεριλαμβανομένου του Φύλακα της Μονής της Ναζαρέτ, του Μέλους του Discretorium και της Επιτροπής για συνεχή συγκρότηση. Τον Αύγουστο του 2022 διορίστηκε Βικάριος (εφημέριος) του Λατίνου Πατριάρχη Ιεροσολύμων για την Κύπρο.
Ο νέος Επίσκοπος, Bruno Varriano, ο οποίος θα διαμένει στην Κύπρο, έχει συγγράψει τα ακόλουθα βιβλία:
*Na Escola de Nazaré, Tornando Sagrada a minha familia, Cancao Nova, Σάο Πάολο, 2015.
*O bom Mestre de Nazaré, Com coração humano nos amou, Canção Nova, Σάο Πάολο, 2016.
*Maria mãe da humanidade, Canção Nova, Σάο Πάολο, 2018.
*Τεχνίτης της ανθρωπότητας (με τον Frederic Manns), ETS, Μιλάνο, 2021
*José, Artesão de humanidade, Ed.CNBB, Μπραζίλια, 2021
Η Λατινοκαθολική παρουσία στην Κύπρο είναι αδιάκοπη από το 1192. Η οθωμανική εισβολή το 1571 οδήγησε στην επίσημη διάλυση της Εκκλησίας, παρόλο που πιστοί και μέλη του κλήρου μπόρεσαν να παραμείνουν στο νησί. Το 1593, οι Φραγκισκανοί των Αγίων Τόπων απέκτησαν το δικαίωμα επιστροφής στην Κύπρο από τον Σουλτάνο της Υψηλής Πύλης. Από το 1847, με την αποκατάσταση του Λατινικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ένας Πατριαρχικός Βικάρος είναι παρών στην Κύπρο. Το Vicariate αποτελείται από τέσσερις ενορίες – στη Λευκωσία, την Πάφο, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, τις οποίες υπηρετούν έντεκα ιερείς και δύο καθολικά σχολεία.
Οι Φραγκισκανοί στην Κύπρο
Οι Φραγκισκανοί βρίσκονται στην Κύπρο από την αρχή του Τάγματος τους. Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης (1182-1226), ο ιδρυτής τους, πέρασε από την Κύπρο στο ταξίδι του προς τους Αγίους Τόπους. Στις 24 Ιουνίου 1219, ο Φραγκίσκος απέπλευσε από την Ανκόνα της Ιταλίας και ταξίδεψε μέχρι τον Άγιο Ιωάννη της Άκρας (σήμερα, Άκκο), βόρεια πόλη της Παλαιστίνης και στη συνέχεια στη Νταμιέτα της Αιγύπτου. Εκείνη την εποχή, τα πλοία ήταν κυρίως ακτοπλοϊκά. Από την Ανκόνα τότε, για να φτάσει στις ακτές της Παλαιστίνης, ένα πλοίο θα άγγιζε λιμάνια κατά μήκος των ακτών της Ιταλίας, της Ελλάδας, γύρω από τη χερσόνησο της Πελοποννήσου, την Κρήτη, τα νησιά των Κυκλάδων, τις ακτές της Ανατολίας, ίσως το νησί της Ρόδου, την Κύπρο . Πιστεύεται ότι ο Άγιος Φραγκίσκος σταμάτησε για λίγο στην Κύπρο και είδε το όμορφο νησί. Στην Λατινική Εκκλησία στην Κερύνεια υπάρχει ένα μικρό λαξευμένο μάρμαρο. που αναπαριστά τον Άγιο Φραγκίσκο και μερικούς από τους αδελφούς του να αποβιβάζονται στο λιμάνι. Ένα είναι σίγουρο, ότι οι Φραγκισκανοί βρίσκονταν στην Κύπρο όταν ο Φραγκίσκος ζούσε ακόμη. Κατά την περίοδο των Λουζινιανών και της Ενετοκρατίας, οι Φραγκισκανοί, μαζί με τους Φτωχούς Clares, το Δεύτερο Τάγμα που ίδρυσε ο Άγιος Φραγκίσκος, ίδρυσαν πολλές μοναστήριες και εκκλησίες, μέχρι το έτος 1571, όταν το νησί έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Εκείνη τη χρονιά ξάπλωσαν μαζί με όλα τα άλλα Τάγματα (Δομινικανοί, Αυγουστινιανοί, Κιστερκιανοί, κ.λπ.) Το έτος 1593, οι Φραγκισκανοί επέστρεψαν στην Κύπρο καιτο 1642 έχτισαν τον πρώτο ναό αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό, που λειτούργησε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.
Ο Mauro Lalli
Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε τον Monsignor Mauro Lalli, μέχρι τώρα Επιτετραμμένο στξ Nunciature της Αγίας Έδρας στην Κύπρο, Αρχιεπίσκοπο Παυσούλας και Αποστολικό Νούντσιο στην Παπούα Νέα Γουινέα. Ο Monsignor Mauro Lalli γεννήθηκε στο Vasto της Ιταλίας στις 17 Σεπτεμβρίου 1965. Απέκτησε το πτυχίο Φιλοσοφίας και Θεολογίας στο Ποντιφικό Περιφερειακό Σεμινάριο του Abbruzzi. Χειροτονήθηκε ιερέας της Αρχιεπισκοπής Chieti-Vast στις 14 Ιουλίου 1990. Από το 1990 έως το 1995 διορίστηκε ιερέας της ενορίας και επίκουρος καθηγητής θρησκείας του περιφερειακού υπουργείου νεολαίας. Το 1995 στάλθηκε στην Ποντιφική Εκκλησιαστική Ακαδημία ως προετοιμασία για διπλωματική θητεία. Το 1999 απέκτησε διδακτορικό στο Αστικό Δίκαιο και το Κανονικό Δίκαιο στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Λατερανού. Στη διπλωματική του θητεία για την Αγία Έδρα υπηρέτησε τις Αποστολικές Μοναχές της Γουατεμάλας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Μοζαμβίκης, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Ινδίας, της Ιορδανίας και στην Κύπρο.
********************************************************
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Paul Richard Gallagher, Αρμόδιος για τις σχέσεις του Βατικανού με τα κράτη (Secretary for Relations with States), ο οποίος έγινε θερμά δεκτός από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Ο Paul Richard Gallagher δεύτερος από αριστερά. ( ΦΩΤΟ: Νίκος Παπαχρήστου)
Στη συνάντηση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Marek Solczynski, Νούντσιος του Βατικανού στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.