ΕΣΚ: Ο Γενικός Εισαγγελέας απειλεί τους δημοσιογράφους

ΕΣΚ: Ο Γενικός Εισαγγελέας απειλεί τους δημοσιογράφους

 

Ως “άμεση απειλή” κατά της δημοσιογραφικής κοινότητας του τόπου χαρακτηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) την προειδοποίηση, που απηύθυνε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, ότι η διαρροή απόρρητων διαβαθμισμένων εγγράφων είναι ποινικό αδίκημα, που τιμωρείται με επτά χρόνια φυλάκιση.

Η τοποθέτηση του γενικού Εισαγγελέα  χθεσινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθέρου». Η Ένωση Συντακτών τονίζει ότι οι θεσμοί εντέλλονται να προστατεύουν και όχι να απειλούν. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας η ανακοίνωση και η δήλωση Σαββίδη έχει σταλεί σε όλες τις διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις για ενημέρωση τους. 
Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της ΕΣΚ:

“Εάν οι θεσμοί επιτελούσαν το έργο και την αποστολή τους με την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα επάρκεια και πληρότητα, δεν θα χρειαζόταν να επισείουν ως Δαμόκλειο Σπάθη επί των κεφαλών των δημοσιογράφων την απειλή των ποινικών διώξεων. Το Διοικητικό  Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου θεωρεί την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης, ότι η διαρροή απόρρητων διαβαθμισμένων εγγράφων είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με επτά χρόνια φυλάκιση, ως μια άμεση απειλή κατά της δημοσιογραφικής κοινότητας του τόπου. Οι θεσμοί εντέλλονται να προστατεύουν και όχι να απειλούν.

Η διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων και μη είναι μέρος της δημοσιογραφικής αποστολής και συστατικό στοιχείο της ελευθεροτυπίας. Το πνεύμα της άγαρμπης προειδοποίησης του Γ. Εισαγγελέα προς τους δημοσιογράφους δεν συνάδει με το πνεύμα όλων των συναφών εναρμονιστικών νομοθεσιών που ψήφισε η Κυπριακή Δημοκρατία προς ενίσχυση της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας έκφρασης και του πλουραλισμού των απόψεων. Δεν είναι νοητό από τη μια οι δημοσιογράφοι να θωρακίζονται και από την άλλη, να απειλούνται.

Το θέμα που ανέδειξε ο συνάδελφος στην εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» είναι καίριας σημασίας, άπτεται του δημοσίου συμφέροντος στον μέγιστο δυνατό βαθμό και από τα συμφραζόμενα του είναι πρόδηλο ότι υπήρξε εσφαλμένη διαχείριση που θα κοστίσει στα δημόσια ταμεία πολλά εκατομμύρια. Η δημοσιογραφική κοινότητα δεν μπορεί να παραμένει απαθής, διαχέοντας μόνο τα όσα εκφράζονται επισήμως και δημοσίως.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θεσμοί επιχείρησαν να χειραγωγήσουν ή να περιορίσουν το δημοσιογραφικό έργο. Όποτε το πράττουν θα μας βρίσκουν απέναντι τους”.

Η δήλωση Σαββίδη, όπως δόθηκε από την Νομική Υπηρεσία

“Το δικαίωμα χαρακτηρισμού ενός εγγράφου ως διαβαθμισμένο ή αποχαρακτηρισμού ενός εγγράφου που έχει τύχει διαβάθμισης, το έχει αποκλειστικά και μόνο ο συντάκτης του και κανείς άλλος δεν έχει κανένα δικαίωμα να εξασκήσει προσωπική κρίση για το αν, κατά τη γνώμη του, είναι ή δεν είναι απόρρητο το έγγραφο.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης ερωτηθείς σήμερα από εκπροσώπους των ΜΜΕ για το θέμα της ανάπτυξης του τερματικού έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό και τη διαδικασία διαιτησίας μεταξύ ΕΤΥΦΑ και CPP στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος κλειστής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων όπου συζητήθηκε το θέμα της ταυτοποίησης των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας και κληθείς να σχολιάσει σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για τις διαδικασίες κατακύρωσης και κατασκευής τερματικού για την επεξεργασία LNG στο Βασιλικό, ο κ. Σαββίδης είπε:

«Η Νομική Υπηρεσία εκπροσωπήθηκε στην Επιτροπή αυτή από Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, η οποία είμαι βέβαιος ότι τοποθετήθηκε εκφράζοντας τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας. Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να αναφερθώ σε σημερινά δημοσιεύματα, τα οποία με τη μεγαλύτερη ευκολία έκαναν αναφορά σε απόρρητη επιστολή που απέστειλε ο αρμόδιος Υπουργός σε περιορισμένους αποδέκτες και η οποία ουσιαστικά μεταφέρετο στα δημοσιεύματα αυτά.

Αυτό μου δίνει την αφορμή να υπενθυμίσω σε όλους ότι, η διαβάθμιση του οποιουδήποτε επίσημου εγγράφου είναι αποκλειστικό δικαίωμα του συντάκτη. Δυστυχώς παρακολουθούμε διαρροές, μεταδόσεις, αναμεταδόσεις και παρουσιάσεις διαβαθμισμένων πληροφοριών από πρόσωπα σε εκπομπές στις τηλεοράσεις ή τα ραδιόφωνα, με το επιχείρημα πολλές φορές να είναι ‘μα [το έγγραφο] δεν λέει κάτι το σοβαρό, άρα γιατί να  μην σας το πω;’. Παίρνοντας ως αφορμή αυτά τα δημοσιεύματα και χωρίς να απευθύνομαι ειδικά σε αυτά τα δημοσιεύματα, θέλω να τονίσω δύο πράγματα. Ότι, ο συντάκτης της οποιασδήποτε απόρρητης επιστολής έχει το απόλυτο δικαίωμα να κρίνει πώς θα διαβαθμίσει μια επιστολή του και έχει και το απόλυτο δικαίωμα να την αποδιαβαθμίσει. Οποιοσδήποτε, στα χέρια του οποίου περιέρχεται απόρρητο διαβαθμισμένο έγγραφο, δεν έχει κανένα δικαίωμα να εξασκήσει προσωπική κρίση για το αν, κατά τη γνώμη του, είναι ή δεν είναι απόρρητο [το έγγραφο]. Η οποιαδήποτε μετάδοση, αναμετάδοση, περιγραφή ή αναφορά σε απόρρητο διαβαθμισμένο περιεχόμενο είναι ποινικό αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση επτά ετών και περιορίζομαι ως εδώ.»

Share this post