Το Ίδρυμα Λεβέντη «ξεσπιτώνει» την ΕΜΑ του Πανεπιστημίου;
Του Αριστείδη Χ. Βικέτου
Το «ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ»( Ίδρυμα) ζητά από το Πανεπιστήμιο Κύπρου την επιστροφή του κτηρίου (Γλάδστωνος 12, Λευκωσία), στο οποίο από το 1994 στεγάζεται η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας (ΕΜΑ), η οποία αποτελεί πολιτιστικό τοπόσημο της Λευκωσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διευθύντρια του Ιδρύματος Δρ Λουκία Λοΐζου-Χατζηγαβριήλ έθεσε το θέμα σε πρόσφατη συνάντηση της με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή , Τάσο Χριστοφίδη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η κυρία Χατζηγαβριήλ , η οποία δεν ανταποκρίθηκε στα μηνύματα για να μιλήσουμε μαζί της, επικαλέστηκε προς τον Πρύτανη ως λόγο της έξωσης το γεγονός ότι θα έρθουν στην Κύπρο δύο εταιρείες του συγκροτήματος Λεβέντη και ότι «χρειάζονται (το κτήριο) για να τις στεγάσουν».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου σχολίασε μόνο ότι το Ίδρυμα είναι από τους μεγάλους ευεργέτες του Πανεπιστημίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Αναστάσιος Π. Λεβέντης αναγορεύτηκε το 2015 επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Προϊστορικής Αρχαιολογίας – Aρχαιολογία Προϊστορικού Αιγαίου, Ουρανία Κουκά, η οποία ασκεί χρέη διευθύντριας της ΕΜΑ μας παρέπεμψε στο Πανεπιστήμιο.
Η ιστοσελίδα μας ζήτησε να επικοινωνήσει και με την κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου, η οποία είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση εκ μέρους της.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η σιωπή για το θέμα δείχνει πως οι μέχρι τώρα άριστες σχέσεις Πανεπιστημίου-Ιδρύματος «βρίσκονται υπό δοκιμασία». Σημείωναν δε ότι δεν έχουν πειστεί ότι το θέμα τέθηκε επίσημα «επί τάπητος» στο Δ.Σ. του Ιδρύματος και ότι “λήφθηκε η απόφαση , για την οποία -σύμφωνα με τις πληροφορίες-η κυρία Χατζηγαβριήλ ενημέρωσε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου”. Τέλος , διερωτώνται, ” γιατί το Ίδρυμα αφήνει να αιωρούνται διάφορα και αποφεύγει να εκδώσει μια ανακοίνωση , με την οποία να βάζει τα πράγματα στην θέση τους”.
Η ΕΜΑ
Η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας (ΕΜΑ) του Πανεπιστημίου Κύπρου ιδρύθηκε το 1991, με απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης και σχετικό νόμο της Βουλής.
Πρώτος διευθυντής ήταν ο αείμνηστος Καθηγητής Βάσος Καραγιώργης, ο οποίος ήταν τότε και Διευθυντής του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και προωθούσε ενεργά και με μεγάλη επιτυχία τους πολιτιστικούς και ιστορικούς στόχους του Ιδρύματος.
Το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης αγόρασε και ανακαίνισε νεοκλασικό κτήριο του 1923 στην οδό Γλάδστωνος 12 (Λευκωσία) και το παραχώρησε για 99 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για να στεγάσει την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας και την βιβλιοθήκη της. Στο παραχωρητήριο έγγραφο δεν προβλέπεται καν καταβολή συμβολικού ενοικίου. Τα εγκαίνια έγιναν το 1994 από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Λεβέντη.
Επίσης, στο κτήριο της ΕΜΑ στεγάζονται οι καθηγητές αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου, οι περισσότεροι από τους οποίους υπήρξαν υπότροφοι του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Το Δ.Σ. του Ιδρύματος απαρτίζεται από τα ακόλουθα μέλη:
Αναστάσιος Π. Λεβέντης , πρόεδρος
Γεώργιος Α. Δαυίδ
Χαράλαμπος Κ. Λεβέντης
Φωτεινή Παπαδοπούλου
Harry David
Κώστας Κληρίδης
Χρήστος Λεβέντης
Μάριος Γ. Ηλιάδης
Λουΐζα Λεβέντη
Μυρτώ Χατζάκη
Salome A. Holden
Διευθύντρια του Γραφείου του Ιδρύματος στην Κύπρο είναι η κυρία Λουκία Λοΐζου -Χατζηγαβριήλ, η οποία συνεχίζει να διευθύνει και την Πινακοθήκη «A. G. Leventis Gallery».