Μέτρα της Αθήνας για την προσφυγική κρίση
Μέτρα αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν από την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, συζήτησε το υπουργικό συμβούλιο στην Αθήνα υπό την σκιά της τραγωδίας στο Κέντρο Υποδοχής και Κράτησης της Μόριας.
Ένα από αυτά θα είναι και η πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο ,το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο ό υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου.
Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έθεσε ως στόχο της αποσυμφόρηση της Μόριας μέσα στους επόμενους δύο μήνες καθώς, αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποστήριξης και Κράτησης διαβιούν 13 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ενώ, βάσει των υπαρχουσών υποδομών, μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 3 χιλιάδες.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, εντός του επόμενου διαστήματος, θα υλοποιηθούν δύο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Το πρώτο για 40 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Κομισιόν, το δεύτερο για 16 χιλιάδες οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν σε ξενοδοχεία εντός της Ελλάδας. Επίσης τέθηκε στόχος για 10.000 επιστροφές έως το 2020.
Πιο αναλυτικά στο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε:
1) Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα.
2) Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
3) Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
4) Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
5) Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
6) Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:
(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.
(β) Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.
(γ) Επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.
(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019.