Ευάγγελος Βενιζἐλος: Η κρίση είναι το αντικείμενο του πολιτικού συστήματος (video)
“Η δημοκρατία ή είναι αντιπροσωπευτική ή δεν υπάρχει ιστορικά. Η δημοκρατία ή είναι φιλελεύθερη, δηλαδή συνυφασμένη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου ή κινδυνεύει να διολισθήσει σε ένα πλειοψηφικό αυταρχισμό. Η δημοκρατία ή μπορεί να είναι μαχητική αξιακά και μαχόμενη θεσμικά ώστε να αυτοπροστατεύεται ή κινδυνεύει ξανά να αυτοκτονήσει, όπως συνέβη ιστορικά στον ευρωπαϊκό μεσοπόλεμο και όχι μόνο”. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος*.
Ο κ. Βενιζέλος ήταν κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο, που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας ,με θέμα « Η Δημοκρατία σε κρίση»: “Η δημοκρατία σε κρίση και η δημοκρατία ως μέθοδος διαχείρισης των κρίσεων”
Η φιλελεύθερη δημοκρατία , σημείωσε, είναι κάτι πολύ παραπάνω από σύστημα διακυβέρνησης. “Είναι ένα σύστημα πολιτιστικών παραδοχών. Ένα θεσμικό, οικονομικό, κοινωνικό, αισθητικό και εντέλει ιστορικό κεκτημένο. Η ιδεολογική, διανοητική και θεσμική προϋπόθεση της οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης. Η φιλελεύθερη δημοκρατία έχει επιβληθεί ως οικουμενικού χαρακτήρα θεσμικό optimum, επειδή ταυτίστηκε μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη Δύση. Για την ακρίβεια, έγινε η «πατρίδα» και η «επικράτεια» της Δύσης, δίπλα στο έθνος και την εθνική ταυτότητα. Η φιλελεύθερη δημοκρατία συνοψίζει συνεπώς μια αντίληψη πολιτική, θεσμική, οικονομική αλλά και γεωπολιτική”, τόνισε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευάγγελο Βενιζέλο , αυτά όλα μας φέρνουν ξανά πίσω στο ερώτημα, αν υπάρχει κρίση του πολιτικού μας συστήματος – “η απάντηση είναι ναι, αλλά και στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρχει πολιτικό σύστημα χωρίς κρίση. Και σ΄ αυτό το δεύτερο ερώτημα η απάντηση είναι ναι, καθώς η κρίση είναι το αντικείμενο του πολιτικού συστήματος”. Γι΄αυτό, υποστήριξε, πρέπει να επιχειρούμε να μεταρρυθμίζουμε διαρκώς το πολιτικό μας σύστημα μέσα από τη διαρκή επεξεργασία και των πολιτικών θεσμών και των πολιτικών πρακτικών και κυρίως της συνάρθρωσης τους. “Με στόχο να διασφαλίσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά μιας μετα -αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ικανής να επιβιώσει μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα το οποίο είναι ταυτόχρονα και απειλητικό, αλλά και γόνιμο. Διαφορετικά άλλωστε δεν μπορούμε να χειριστούμε μια ιστορία που τρέχει με ρυθμούς που πολλές φορές αδυνατούμε να κατανοήσουμε”, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
*Η ομιλία αποτυπώνει τις θέσεις του καθηγητή Ευάγγελου Βενιζέλου