Αντιδράσεις για την συνέντευξη του Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας για το Κυπριακό
“Οι Τ/κ θέλουν κίνητρα από τους Ε/κ για επιστροφή στις συνομιλίες”, λέει ο Irfan Siddiq
Αντιδράσεις έφερε η αναφορά του Βρετανού ύπατου Αρμοστή σε συνέντευξή του στην διευθύντρια της «Καθημερινής » Κύπρου, Μαρίνα Οικονομίδου, ότι οι Τ/κ θέλουν κίνητρα από τους Ε/κ για επιστροφή στις συνομιλίες. Συγκεκριμένα ο Irfan Siddiq (Ιρφάν Σιντίκ) εξέφρασε τη θέση ότι πως υπάρχει ευελιξία στις θέσεις που εκφράζει η τουρκική πλευρά, εξηγώντας πως «θέλουν να έχουν το δικαίωμα να μιλούν για ξεχωριστό κράτος, το οποίο τους παρέχει την κυριαρχική ισότητα, έστω κι αν δεν θα πάνε μέχρι τέλους με αυτή τη θέση». Οι Τ/κ, πρόσθεσε, δεν θέλουν να μπουν σε μία διαδικασία χωρίς τέλος, να συνεχίσουν απομονωμένοι, χωρίς αναγνώριση και χωρίς την όποια σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. «Γι’ αυτό τον λόγο θέλουν κάποια κίνητρα για την επανέναρξη των συνομιλιών που θα τους κάνουν να νιώσουν ασφάλεια και θα ενισχύσουν την πεποίθησή τους ότι κάτι διαφορετικό μπορεί να βγει από τη διαδικασία αυτή τη φορά».
Αντωνίου: Η θέση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή
Σε δηλώσεις του στο «Τρίτο» ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, τόνισε ότι αυτή η θέση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και πως σε αυτό το ευαίσθητο σημείο, της αρχής μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό, η Κυβέρνηση θα ανέμενε από όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ειδικά από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι και εγγυήτρια δύναμη. Ως εκ τούτου, «θα έπρεπε και ο Βρετανός ύπατος Αρμοστής να αποφύγει αναφορές αυτού του είδους», είπε ο κ. Αντωνίου, επισημαίνοντας πως η Κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να εγείρει και κατ΄ιδίαν στον Βρετανό ύπατο Αρμοστή το συγκεκριμένο ζήτημα.
Μενέλαου: Να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις
Από την πλευρά του ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενέλαου, ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι σε τόσο ευαίσθητης φύσεως και θεμελιώδους σημασίας θέματα όπως είναι η κυριαρχία δεν θα ήταν υποβοηθητικό να υπάρχει ασάφεια. «Βρισκόμαστε τώρα σε ένα στάδιο στο οποίο πρέπει να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις, αν είναι αποδεκτό το πλαίσιο το οποίο είχε γίνει αποδεκτό και από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά, για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία. Η τουρκική πλευρά πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της και να επανέλθει εντός αυτού του πλαισίου. Εάν θα υπάρξει ενδεχόμενο να δούμε μια διαφοροποίηση, αυτό είναι κάτι που θα το δείξει μόνο η πράξη», τόνισε.
ΕΔΕΚ: Αποδεικνύεται ο ύποπτος ρόλος της Βρετανίας στο Κυπριακό
Η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, υποστηρίζει ότι ο βρετανός Ύπατος Αρμοστής με τη συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή, αποδεικνύει «τον ύποπτο ρόλο της Βρετανίας στο Κυπριακό και την απροκάλυπτη στάση του Λονδίνου υπέρ της τουρκικής πλευράς». Στην ουσία, αναφέρει το κόμμα, ο βρετανός Ύπατος Αρμοστής «ζητεί από την πλευρά μας να αποδεχτεί την απαράδεκτη τουρκική αξίωση για αναγνώριση “κυριαρχικής ισότητας” του ψευδοκράτους, για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις και καλεί την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να κινηθεί στην πιο πάνω κατεύθυνση». Η ΕΔΕΚ προσθέτει ότι ο «ύποπτος ρόλος της Βρετανίας στο Κυπριακό, δεν αναδεικνύεται τώρα, αλλά συνεχίζεται από το 1960 και ας μη ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα ο εμπνευστής και συντάκτης του διχοτομικού Σχεδίου Ανάν, ήταν ο βρετανός διπλωμάτης Ντέιβιντ Χάνεϊ».
Ερτουγρούλογλου για Σιντίκ: Λανθασμένες οι προθέσεις του για το Κυπριακό
Οι δηλώσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, Ιρφάν Σιντίκ σε συνέντευξη του στην «Κ», «δείχνουν πόσο λανθασμένες είναι οι γνώσεις, οι προθέσεις και το όραμά του για το Κυπριακό και αποδεικνύοντας ότι δεν είναι κάποιος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως συνομιλητής», δήλωσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ο «υπουργός εξωτερικών» στα κατεχόμενα Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
«Παρόλο που έχουμε επανειλημμένα μοιραστεί το όραμά μας για την Κύπρο με τον Πρέσβη, είναι αγένεια να εκφράζει ότι πιστεύει ότι υπάρχει ‘ευελιξία’ στη βούληση της τουρκοκυπριακής πλευράς και έτσι να ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τις θέσεις και τις πολιτικές της χώρας μας καλύτερα από εμάς», ανέφερε ο κ. Ερτουγρούλογλου, ο οποίος επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για το ψευδοκράτος.
Σχετικά με τις επαφές της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι στόχος αυτών των επαφών είναι να διαπιστωθεί το αν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις εντός μιας χρονικής περιόδου έξι μηνών.
Ο ίδιος σε αυτό το σημείο επανέλαβε τις θέσεις του περί «λύσης δυο κρατών» και «καλής γειτονίας». Επίσης, επέκρινε για άλλη μια φορά το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί για ένα χρόνο με το σκεπτικό ότι δεν λήφθηκε υπόψη η βούληση της τ/κ πλευράς.
«Οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό απαιτεί την αποδοχή των ‘πραγματικοτήτων’ στο νησί και το νέο όραμα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Εάν η διεθνής κοινότητα επιθυμεί ειλικρινά να δημιουργήσει ένα περιβάλλον συνεργασίας στο νησί στη βάση σχέσεων καλής γειτονίας, είναι καιρός να συνειδητοποιήσει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο ‘υφιστάμενων κρατών’», ισχυρίστηκε ακόμη ο Τ/κ πολιτικός.