H πρωτότυπη όπερα «El Greco» του Γιώργου Χατζηνάσιου σε λιμπρέτο του Ηλία Λιαμή

H πρωτότυπη όπερα «El Greco» του Γιώργου Χατζηνάσιου σε λιμπρέτο του Ηλία Λιαμή

Για πρώτη φορά στις στις 13,15,17 και 20 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η πρωτότυπη όπερα «El Greco» του Γιώργου Χατζηνάσιου, του πολυδιάστατου δημοφιλούς συνθέτη που έχει συμπληρώσει πάνω από πενήντα χρόνια διαρκούς παρουσίας στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τέσσερις μόνο παραστάσεις στις 13,15,17 και 20 Φεβρουαρίου (ώρα: 20.00). Σε αυτή τη νέα παραγωγή,το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη ένα μουσικοσκηνικό θέαμα με ψηφιακές προβολές που μεταφέρουν τους θεατές στο εικαστικό σύμπαν του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Το έργο παρουσιάζεται σε ιταλικό λιμπρέτο του Ηλία Λιαμή (με ελληνικούς υπέρτιτλους), με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τη Συμφωνική Ορχήστρα Novarte διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου, ο οποίος έχει αναλάβει επίσης την ενορχήστρωση. Τη σκηνοθεσία και δραματουργία της παράστασης υπογράφει η Αγγέλα Σαρόγλου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη. Τους φωτισμούς σχεδίασε η Στέλλα Κάλτσου,και τις προβολές o Βασίλης Κεχαγιάς. Συμμετέχει η Χορωδία Fons Musicalis (καλλιτεχνική διεύθυνση: Κωστής Κωνσταντάρας). Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Γκρέκο ερμηνεύει ο Dario Di Vietri. Λαμβάνουν μέρος οι λυρικοί τραγουδιστές: Ελένη Καλένος, Δημήτρης Τηλιακός, Deyan Vatchkov, Μαρίνος Ταρνανάς, Μαρισία Παπαλεξίου, Μιχάλης Ψύρρας, Νικόλας Μαραζιώτης, Ανδρέας Καραούλης.

Η παράσταση είναι μια χορηγία της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ με το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας «ΔΕΗ ενεργώ» ενισχύει τον πολιτισμό. Στηρίζοντας ενεργά όλους και όσα μας οδηγούν στο μέλλον, η ΔΕΗ συνδέεται απόλυτα με την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γιατί τον πρώτο ρόλο για ένα καλύτερο μέλλον τον έχει πάντα ο πολιτισμός.

Λίγα λόγια για την όπερα «El Greco»

Η τρίπρακτη όπερα «El Greco» του Γιώργου Χατζηνάσιου αφηγείται την πορεία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ο οποίος ξεκινά από την Κρήτη, διαβαίνει την Ιταλία και καταλήγει στην Ισπανία. Στο ταξίδι του αυτό, ο μεγάλος έλληνας ζωγράφος αναζητά πίσω από τις μορφές τη θεία πνοή, την κρυμμένη σε κάθε ύπαρξη, που επιθυμεί να ενωθεί ξανά με τον Δημιουργό.

Το έργο δεν είναι επουδενί ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ της ζωής του Γκρέκο. Είναι ένα έργο που πραγματεύεται την πορεία της αναζήτησης. Όχι μόνο του Γκρέκο, αλλά και του κάθε καλλιτέχνη διαχρονικά. Γι’ αυτόν το λόγο, το χωροχρονικό γίγνεσθαι δεν είναι στεγανό, επιτρέποντας έτσι την «συνάντηση» του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου τόσο μ’ έναν άλλο μεγάλο Κρητικό, τον Νίκο Καζαντζάκη, όσο και με το όραμα του μυθικού Ικάρου ως προσωποποίηση της αναζήτησης της ελευθερίας και του εσωτερικού φωτός.

Γιώργος Ψατζηνάσιος

Ηλίας Λιαμής

«El Greco» – Όπερα σε τρεις πράξεις

Συντελεστές 

ΜΟΥΣΙΚΗ | Γιώργος Χατζηνάσιος

ΛΙΜΠΡΕΤΟ | Ηλίας Λιαμής

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ  ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Νίκος Βασιλείου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ  ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ | Αγγέλα Σαρόγλου

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ | Κωστής Κωνσταντάρας

ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ | Κωνσταντίνος Ζαμάνης

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ | Στέλλα Κάλτσου

VISUALS DESIGN | Βασίλης Κεχαγιάς

Οργάνωση Παραγωγής | Αστερία Σαμουελιάν

Project Manager | Στέλλα Παπαχριστοφόρου

Graphic Designer | Χάρης Μαχαίρας

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Dario Di Vietri                                   Ελ Γκρέκο

Ελένη Καλένος                                 Σοφία, Χερώνυμα δε λας Κουέβας

Deyan Vatchkov                               Mολίνο, Τιτσιάνο, Πατέρας της Χερώνυμα, Μεγάλος Ιεροεξεταστής                                  

Δημήτρης Τηλιακός                        Kαζαντζάκης, Ηγούμενος, Ιεροεξεταστής

Ray Chenez                                       Ίκαρος, Ιεροεξεταστής

Μαρίνος Ταρνανάς                          Μανωλιός

Μαρισία Παπαλεξίου                       Σιλβάνα

Μιχάλης Ψύρρας                              Πιέτρο, Ζωγράφος Β΄, Ιεροεξεταστής Β΄

Νικόλας Μαραζιώτης                      Ζωγράφος Α΄, Ιεροεξεταστής Α΄

Ανδρέας Καραούλης                       Αγγελιαφόρος του Μολίνο, Αγγελιαφόρος του Πάπα,

Αγγελιαφόρος της Ιεράς Εξέτασης

Συμφωνική Ορχήστρα Novarte

Χορωδία Fons Musicalis

Συμπαραγωγή | Apollonian Enterprises – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πηγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

*************************************************************

Με καταγωγή από την Κρήτη ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος , αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας τέχνης. Έζησε και δούλεψε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Ισπανία, εξ ου και το προσωνύμιο El Greco (Ο Έλληνας), με το το οποίο είναι, επίσης, γνωστός.  Γεννήθηκε το 1541 στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) της Ενετοκρατούμενης Κρήτης, από εύπορους γονείς. Χωρίς να είναι γνωστά πολλά πράγματα για τους δασκάλους και την καλλιτεχνική μαθητεία του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει βυζαντινή ζωγραφική στη γενέτειρά του και να εξοικειωθεί με τη δυτική τέχνη.

Το 1570 εγκατέλειψε τη Βενετία και πήγε να εργαστεί στη Ρώμη. Στην Αιώνια Πόλη διεύρυνε τον κύκλο των γνωριμιών του και απέκτησε τέτοια αυτοπεποίθηση για την τέχνη του, ώστε να υποστηρίξει ότι αν καταστρέφονταν οι τοιχογραφίες της «Καπέλα Σιξτίνα» που είχε ζωγραφίσει ο Μιχαήλ Άγγελος, θα μπορούσε αυτός να κάμει καλύτερες. Η παρατήρησή του αυτή θεωρήθηκε τότε βλασφημία και επιτάχυνε την απόφασή του να εγκαταλείψει τη Ρώμη και σε συνδυασμό με τις γνωριμίες του στον κύκλο των Ισπανών ευγενών της Ρώμης να εγκατασταθεί αρχικά στη Μαδρίτη (1576) και τον επόμενο χρόνο στο Τολέδο.

Στην ισπανική αυτή πόλη η καλλιτεχνική του παραγωγή έφθασε στην κορύφωσή της. Διακόσμησε με πίνακες τον ναό του Αγίου Δομηνίκου, το ανάκτορο του Εσκοριάλ και τη μητρόπολη του Τολέδου. Σπουδαίοι πίνακες του είναι η «Η Κοίμηση  της Θεοτόκου», «Η Αγία Τριάδα», «Η Ανάσταση του Σωτήρος», «Το μαρτύριο του Χριστού», «Εσπόλιο» (σκηνή από τα πάθη του Χριστού), «Ο Λαοκόων» και «Η Πεντηκοστή».

Το 1578 είναι μια σημαντική χρονιά στη ζωή του Γκρέκο. Θα αποκτήσει το πρώτο και μοναδικό του παιδί, τον Χόρχε Μανουέλ, από τη σχέση του με τη δόνα Χερόνιμα δε λας Κουέβας, με την οποία θα ζήσει το υπόλοιπο του βίου του, αλλά δεν θα την παντρευτεί. Οι μελετητές του έργου του πιστεύουν ότι η δόνα Χερόνιμα εικονίζεται στην προσωπογραφία «Η κυρία με την ερμίνα».

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πέθανε στις 7 Απριλίου του 1614, σε ηλικία 73 ετών και τάφηκε στο ναό του Αγίου Δομήνικου στο Τολέδο.

Για πολλά χρόνια το όνομά του έμεινε στην αφάνεια και οι πίνακές του σε εκκλησίες και παλάτια της Ιταλίας και της Ισπανίας θεωρούνταν ως έργα κάποιου τρελού. Από τις αρχές του 20ου αιώνα το έργο του άρχισε να αναγνωρίζεται και σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εικαστικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών, που επηρέασε ζωγράφους της μοντέρνας τέχνης, όπως ο Πάμπλο Πικάσο.

Πίνακες του Γκρέκο κοσμούν τα μεγαλύτερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και η αξία κάποιων από αυτούς είναι αμύθητη. Στη χώρα μας υπάρχουν έξι έργα του Θεοτοκόπουλου: «Ο Άγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία» και «Η Προσκύνηση των Μάγων» (Μουσείο Μπενάκη), «Στέψη της Θεοτόκου» και «Η Συναυλία των Αγγέλων» (Εθνική Πινακοθήκη), «Βάπτιση του Χριστού» και «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» (Ιστορικό Μουσείο Κρήτης).

 

Share this post