Το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο
Foteini Doulgkeri*
Επιβεβαιώθηκε η διάθεση Αθήνας και Άγκυρας να διατηρηθούν χαμηλά οι τόνοι στη σχέση μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη. Οι δυο χώρες φαίνονται αποφασισμένες να συνεργαστούν ακόμα, σε τομείς χαμηλής πολιτικής όπου μπορούν να βρουν εύκολα κοινό έδαφος χωρίς να προκύψουν αντιπαραθέσεις. Μπορεί αυτή η νέα σχέση που διαμορφώνεται να έχει διάρκεια και με ποιο τρόπο; Συζητήσαμε με τον Τριαντάφυλλο Καρατράντο, ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ με ειδικότητα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
«Μπορούμε να διακρίνουμε τρία πράγματα: το πρώτο είναι η συνειδητότητα της τρωτότητας κάποιων απειλών και φαινομένων όπως είναι οι φυσικές καταστροφές. Ο νέος τομέας που μπαίνει, αυτός της πολιτικής προστασίας είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα και είναι ένας τομέας όπου και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν και είναι και μία ευκαιρία αυτή η συνεργασία να αποτελέσει και ένα παράθυρο περιφερειακού οδηγού», λέει στο euronews ο κ. Καρατράντος και προσθέτει ότι το δεύτερο σημείο είναι ότι βλέπουμε μετά από πολύ καιρό ότι υπάρχει μια διαδικασία επικοινωνίας και δομημένης συζήτησης σε πολλά επίπεδα. «Δηλαδή ξεκινάει από το καθαυτού πολιτικό όπου τον τόνο δίνουν οι δύο ηγέτες και αν σκεφτούμε πόσο έδαφος έχουμε διανύσει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από το περίφημο ”Μητσοτάκης γιοκ΄΄ που έδειχνε μια στάση αδιαλλαξίας από πλευράς προέδρου Ερντογάν στο σημερινό, καταλαβαίνετε ότι το μομέντουμ σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον για να συζητήσουμε και να δούμε που μπορούμε να συμφωνήσουμε, που αποκλίνουμε, σίγουρα υπάρχει», λέει ο κ. Καρατράντος, αναφέροντας ως τρίτο σημείο που μπορούμε να διακρίνουμε είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία βοηθούν στην όλη διαδικασία που είναι στο στρατιωτικό πεδίο.
Ο στόχος βραχυπρόθεσμα της ελληνικής πλευράς είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, τονίζει ο κ. Καρατράντος, παρατηρώντας πάντως ότι στο ζήτημα του Κυπριακού δεν υπάρχει η ίδια κατάσταση αποκλιμάκωσης και η διάθεση συνεννόησης, αν μη τι άλλο διαλόγου που υπάρχει γενικότερα σε σχέση με την Ελλάδα. «Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα γιατί η σχέση Ελλάδας-Τουρκίας είναι τριγωνική και πάντα υπάρχει σε αυτή την εξίσωση και η Κύπρος. Εδώ έχουμε δύο διαφορετικές διαδικασίες, όχι ασύνδετες όπως κατηγορούν κάποιοι την Ελλάδα ότι βγάζει την Κύπρο εκτός κάδρου για να μπορέσει να τρέξει τη διαδικασία, είναι όμως το Κυπριακό ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα συγκριτικά με τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία συζητούν οι δύο πλευρές, έχει μία δική του μηχανική στην οποία εμπλέκονται και άλλοι εταίροι», σημειώνει.