Ευρωκοινοβούλιο: Εκτός εξίσωσης οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Τουρκία
Ανατροπή στη «θετική ατζέντα» προέδρου Χριστοδουλίδη
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν μπορούν να επαναρχίσουν υπό τις παρούσες συνθήκες και θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), Ντελφίν Κολάρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα το απόγευμα στο Στρασβούργο.
Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση αναφορικά με τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού ως προϋπόθεση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, η κ. Κολάρ παρέπεμψε στην έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, την οποία ετοίμασε ο Ισπανός Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Νάτσο Σάντσεζ Αμόρ. Όπως είπε, στην έκθεση σημειώνεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν μπορούν να επαναρχίσουν υπό τις παρούσες συνθήκες και θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚ, Τζάουμε Ντουχ Γκιγιό, και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Ντελφίν Κολάρ, ανέφεραν ότι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου είναι η συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η επίσημη συνεδρίαση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, καθώς και η νομοθεσία για την ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, όπως είπαν, θα συζητηθούν η θέση του ΕΚ σχετικά με τον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα της ΕΕ, η κοινή προμήθεια αμυντικών προϊόντων, οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας και η ψηφοφορία για την νέα Επίτροπο Ιλιάνα Ιβάνοβα από τη Βουλγαρία.
Παράλληλα, σημειώθηκε ότι αύριο το απόγευμα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα απαντήσει σε ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών για την κατάσταση στη Δυτική και Κεντρική Αφρική και θα προβεί σε δήλωση για την κατάσταση στο Ιράν ένα χρόνο μετά τη δολοφονία της Τζίνα Μαχσά Αμινί, καθώς και για τη νέα ατζέντα της ΕΕ για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ως επακόλουθο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Κοινή τροπολογία Κυπρίων Ευρωβουλευτών για Πύλα στην έκθεση ΕΚ για Τουρκία
Τροπολογία για τα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα κατέθεσαν από κοινού στον εισηγητή της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεζ Άμορ, οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, Λουκάς Φουρλάς, Ελένη Σταύρου, Γιώργος Γεωργίου, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης.
Παράλληλα, οι δύο Κύπριοι Ευρωβουλευτές της Ομάδας της Αριστεράς, Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζιλγιουρέκ ανέφεραν κατά την ενημέρωση της κυπριακής δημοσιογραφικής αποστολής στο Στρασβούργο ότι θα τηρήσουν αποχή από την ψηφοφορία για την έκθεση, η οποία θα γίνει την Τετάρτη.
Τι είπαν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Ο Λουκάς Φουρλάς, Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, σημείωσε ότι η έκθεση του ΕΚ στέλνει ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα και έχει αυστηρό λεκτικό. Ανέφερε ότι οι 6 Κύπριοι Ευρωβουλευτές κατέθεσαν από κοινού στον εισηγητή της έκθεσης για την Τουρκία τροπολογία αναφορικά με τα γεγονότα στην Πύλα, προσθέτοντας ότι η τροπολογία, η οποία -όπως είπε- αποτελεί κοινή θέση όλων των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, υιοθετήθηκε από τον κ. Άμορ.
Ακόμη, υπέδειξε ότι «είναι καιρός να περάσουμε από τα μηνύματα και τις φραστικές καταδίκες σε πράξεις» σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας. «Όταν εργαζόμαστε ενωμένοι, μπορούμε να προσφέρουμε τα μέγιστα», πρόσθεσε ο κ. Φουρλάς. «Όταν δίνουμε από κοινού μια μάχη για μια τροπολογία, είναι καθήκον μας να ψηφίσουμε την έκθεση ως μήνυμα στήριξης της κοινής προσπάθειας», κατέληξε.
Σε γενικές γραμμές, η έκθεση μάς αφήνει ικανοποιημένους, ανέφερε από την πλευρά της η Ελένη Σταύρου, Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, προσθέτοντας ότι η έκθεση είναι αρκετά αυστηρή. Ακόμη, σημείωσε ότι το ΕΛΚ υπέβαλε τροπολογία στην Επιτροπή Προϋπολογισμού διά της οποίας ζητά αύξηση του προϋπολογισμού για το θέμα των αγνοουμένων και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Την Τρίτη θα γίνει η ψηφοφορία επί τούτου, εξήγησε.
Παράλληλα, η κ. Σταύρου εξέφρασε τη διαφωνία της με τη στάση της Ομάδας στην έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, υποδεικνύοντας ότι «θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί σε κάποια σημεία».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γεωργίου, Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς, επεσήμανε ότι η έκθεση για την Τουρκία είναι δείκτης αξιοπιστίας της Ευρώπης. Επιπλέον, είπε ότι η έκθεση είναι «αυστηρή, σωστή και δίκαιη» για την κατάσταση στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι πάσχει επειδή χαρίζεται στην Τουρκία ως προς την εξωτερική πολιτική της.
Ακόμη, τόνισε ότι η ΕΕ χαϊδεύει την Τουρκία ώστε να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα της δώσει αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και απελευθέρωση της βίζας. Γι’ αυτούς τους λόγους, όπως εξήγησε, η Ομάδα της Αριστεράς θα απόσχει από την ψηφοφορία για την έκθεση την Τετάρτη.
Ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς, υπογράμμισε ότι η έκθεση για την Τουρκία αποτελεί «έκθεση οπισθοδρόμησης της Τουρκίας». Ακόμη, τόνισε ότι μέσω της έκθεσης καλείται η Τουρκία να σεβαστεί τους Τουρκοκυπρίους ως μια νόμιμη κυπριακή κοινότητα και να σταματήσει τις παρεμβάσεις της στα εσωτερικά της κοινότητας. Επιπλέον, ανέφερε ότι καλούνται η Κομισιόν και η Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους Τουρκοκυπρίους.
Ο κ. Κιζιλγιουρέκ σημείωσε ότι χτίσαμε τη λύση του Κυπριακού στην ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι χάνεται η βάση επίλυσης του Κυπριακού. Η επιδίωξη της ΕΕ για ειδική σχέση με την Τουρκία αποτελεί μεγάλο χτύπημα για τον λαό και τους διανοούμενους της Τουρκίας, εξού και η αποχή της Ομάδας της Αριστεράς από την ψηφοφορία για την έκθεση, κατέληξε.