Σήμερα στον πρόεδρο η έκθεση για την Αμμόχωστο

Σήμερα στον πρόεδρο η έκθεση για την Αμμόχωστο

Τίθεται σήμερα ενώπιον του προέδρου Αναστασιάδη μελέτη για ενδεχόμενη προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο υπουργός ανάφερε ότι
το απόγευμα του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη-προεργασία, μετά από αρκετές συναντήσεις με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα τα πέντε μόνιμα μέλη.
Διευκρίνισε πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερωθεί για τις διάφορες επιλογές, που υπάρχουν και τον επιδιωκόμενο στόχο.

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε σαφές προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
«Αυτό το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς τον κ. Τσαβούσογλου και προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει σε συνεντεύξεις του ο κ. Τσαβούσογλου, και τις κατά καιρούς δηλώσεις του για το Κυπριακό.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις τελευταίες συνεντεύξεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «ότι και αν λέει κατά καιρούς ο κ. Τσαβούσογλου, επειδή θεωρεί ότι με μια δήλωση ή με μια συνέντευξη θα δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό των Ε/κ, ή επειδή θέλει να στείλει μηνύματα στους Τ/κ, είτε επειδή θέλει να προβάλει κάποιες θέσεις της Τουρκίας και επιχειρεί να κρύψει αυτές τις θέσεις πίσω από άλλες πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, η απάντηση που καλείται να δώσει η Τουρκία είναι μία: ¨Επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν-Μοντανά, στη βάση όρων αναφοράς, για τους οποίους υπήρξε συναντίληψη με τους δύο ηγέτες στις 9 Αυγούστου¨».
Σημείωσε ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αμμοχώστου, σε όσες καταγραφές και αν προχωρήσει ο κ. Οζερσάϊ. Πρόσθεσε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών θα έχει ένα και μόνο επιδιωκόμενο στόχο, την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Σημείωσε ακολούθως πως «οποιαδήποτε άλλη θέση από πλευράς Τουρκίας θα πρέπει να υποβληθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ», διευκρινίζοντας ότι «η δική μας προσέγγιση είναι ξεκάθαρη: Επανέναρξη από εκεί που μείναμε, στη βάση όρων αναφοράς, που συμφωνήθηκαν και με ένα και μόνο επιδιωκόμενο στόχο».
Σε ερώτηση για τους νέους όρους, που ο κ. Τσαβούσογλου εισήγαγε, όπως η διαχείριση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι γίνονται πολλές δηλώσεις σε σχέση με την Αμμόχωστο.
Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης από την πρώτη στιγμή που έγιναν αναφορές, ανάμεσα σε άλλα είχε αποταθεί στον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, για αυτό και ο ΓΓ στις 8 ή 9 Αυγούστου, απαντώντας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος ότι «τα Ηνωμένα Έθνη, η διεθνής κοινότητα, δεσμεύονται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την περίκλειστη πόλη».


Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έγιναν και δημόσιες δηλώσεις από τον κ. Ερσίν Τατάρ και τον κ. Κουντρέτ Οζερσάϊ ότι περίπου το 80% των περιουσιών ανήκουν στο ΕΦΚΑΒ, τονίζοντας πως αυτό δεν ισχύει σε καμία απολύτως περίπτωση.
Διατύπωσε την εκτίμηση ότι «ο στόχος είναι να γίνει αυτή η καταγραφή, να δοθεί στην ‘επιτροπή αποζημιώσεων’ και ενδεχομένως, ο κόσμος της Αμμοχώστου να κληθεί να αποταθεί σε αυτή την επιτροπή για να αποδείξουν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αμμοχώστου δεν είναι αυτό που υφίσταται σήμερα».
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι «ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αμμοχώστου, σε όσες καταγραφές και αν ο κ. Οζερσάϊ προχωρήσει, όποιες ενέργειες και να γίνονται από πλευράς της Τουρκίας».
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση Τσαβούσογλου ότι δεν χρειάζονται οι όροι αναφοράς και πρέπει να αποφασίσουμε τί λύση θέλουμε, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως θα είναι καλό ο κ. Τσαβούσογλου να μεταφέρει αυτές τις θέσεις στον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, που είμαι σίγουρος ότι θα συναντήσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, ότι δεν χρειάζονται όροι αναφοράς.
Υπενθύμισε ότι η ανταπόκριση της ε/κ πλευράς στους όρους αναφοράς, ήταν στην έκκληση του ιδίου του ΓΓ του ΟΗΕ και επανέλαβε ότι υπήρξε συναντίληψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες, στις 9 Αυγούστου, για τους όρους αναφοράς.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την υπόδειξη Τσαβούσογλου προς τον ίδιο για τα όρια τοποθετήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι «σε μια δημοκρατική χώρα υπάρχει ελευθερία έκφρασης και λόγου».

Share this post