Μακρόν: Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

Μακρόν: Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία δεν αναγνωρίζει «την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία» μετά τις επίμαχες δηλώσεις του προκατόχου του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θεωρεί «απατηλή» μια «επιστροφή» της Κριμαίας στην Ουκρανία.

«Θέλω να πω εδώ, ακόμη μια φορά μπροστά σας, δίπλα σας, με πολύ ξεκάθαρο τρόπο: η Γαλλία δεν αναγνωρίζει ούτε την προσάρτηση από τη Ρωσία ουκρανικών εδαφών ούτε τα αποτελέσματα των νοθευμένων εκλογών που διοργανώθηκαν» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που μεταδόθηκε στη σύνοδο της «Πλατφόρμας της Κριμαίας» – μια ετήσια διπλωματική σύνοδος κορυφής που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ουκρανίας και του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να υπενθυμίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας επί της χερσονήσου.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 «διαπιστώνουμε τη συνεχή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην περιοχή, πρόσθεσε. Ο Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος της Γαλλίας την περίοδο 2007-2012, είχε δηλώσει στα μέσα Αυγούστου ότι στην Κριμαία «οποιαδήποτε επιστροφή είναι απατηλή». Για τον ίδιο «ένα μη αμφισβητούμενο δημοψήφισμα θα είναι απαραίτητο για την επικύρωση της παρούσας κατάστασης». 

Κατά τον ίδιο τρόπο, για τα «διαφιλονικούμενα εδάφη της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας» ο Σαρκοζί πρότεινε τη διοργάνωση «δημοψηφισμάτων με την αυστηρή επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας, για τη διευθέτηση των εδαφικών θεμάτων κατά τρόπο οριστικό και διαφανή». Ο Σαρκοζί τάχθηκε επίσης υπέρ μιας Ουκρανίας που θα παραμείνει ουδέτερη, χωρίς να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ως προς αυτή την αντιπαράθεση, η γαλλική διπλωματία διαβεβαίωσε ότι η θέση της δεν έχει αλλάξει.

Στο μήνυμά του ο Μακρόν υπογράμμισε την «ιστορική απόφαση της αναγνώρισης στην Ουκρανία του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ». «Θα παραμείνουμε στο πλευρό σας σε αυτόν τον ευρωπαϊκό δρόμο και στην προσδοκία σας για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, δηλαδή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» τόνισε. «Κυρίως, συνεχίζουμε να σας παρέχουμε τη βοήθειά μας σε όλους τους τομείς, προκειμένου η Ρωσία να βάλει τέλος στον επιθετικό πόλεμο που διεξάγει εναντίον σας και να σας επιτρέψει να αντέξετε, να προστατευθείτε και να νικήσετε».

Πηγή: Protagon.gr/  ΦΩΤΟ: AlertesInfos

************************************************************
Σχετικά με την στάση Μακρόν και εκείνη του Σαρκοζί καλοί γνώστες των καταστάσεων σημειώνουν ότι δεν πρέπει  να λησμονούνται οι ευθύνες της Δύσης, ιδιαίτερα της Ευρώπης, για την αποθράσυνση της Ρωσίας.  Την εποχή, σημειώνουν,  που στη Γαλλία ήταν ο  Σαρκοζί, στην Γερμανία η Μέρκελ και στην Ελλάδα ο Κώστας Καραμανλής , τέθηκε βέτο  στην είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κατά την Σύνοδο  του Βουκουρεστίου το  2008. “Και από τότε, σύμφωνα με τους ίδιους,  “άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη ρωσική εισβολή…”
Το 2008 ήταν χρονιά ιστορικής καμπής για το Ουκρανικό. Τότε, πρόεδρος της Ουκρανίας ήταν ο φιλοδυτικός Γιουσένκο, ο οποίος ήθελε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την διευθέτηση του εκκλησιαστικού ζητήματος με την απόδοση αυτοκεφαλίας. Όλα, όπως λένε πρόσωπα που γνωρίζουν το παρασκήνιο,  τα είχε προετοιμάσει και όλα τα μπλόκαραν οι προσκείμενοι στον Πούτιν τότε ηγέτες της Ευρώπης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται ότι από τότε ήταν έτοιμος να προχωρήσει για το αυτοκέφαλο, αλλά τον “φρέναρε” η κυβέρνηση Καραμανλή.
Υπενθυμίζεται ότι τότε επικεφαλής της Ουκρανικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας ήταν ο  Βλαδίμηρος, ο οποίος ήθελε την αποκατάσταση του διχασμού. Και όλα αυτά μπορεί να τα επιβεβαιώσει σήμερα ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος Ντραμπίνκο, ο στενός του συνεργάτης τότε.
Ο Γιουσένκο είχε προσκαλέσει στο Κίεβο για να εορταστεί η 1.020ή επέτειος του εκχριστιανισμού των Ρώσων τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους Προκαθημένους. Αρχικά , ο αείμνηστος Μόσχας Αλέξιος  ήταν αντίθετος και είχε στείλει μήνυμα στις άλλες Εκκλησίες να μην προσέλθουν. Μάλιστα , στο συλλείτουργο , που θα γινόταν θα έψελνε η χορωδία της Μονής Κύκκου. Ο Μακαριστός Χρυσόστομος Β’ άκουσε τον Αλέξιο και απέρριψε την πρόσκληση. Φυσικά , δεν πήγε και η χορωδία του Κύκκου. Μάλιστα , ο Χρυσόστομος , που μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 ήταν στο ἱδιο “μήκος κύματος” με την Μόσχα , είχε δηλώσει: ” Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει συντονιστικό ρόλο σε θέματα διορθόδοξων εκκλησιαστικών σχέσεων, αλλά όχι εκτελεστική εξουσία”. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ουκρανική Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είχε πει : “μητρική της είναι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και όχι της Κωνσταντινουπόλεως, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, αυτοκεφαλία μπορεί να της παράσχει μόνον η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία”.
Τελικά , ο Αλέξιος,  ο οποίος είχε  απειλήσει ακόμη και με σχίσμα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, προσήλθες  στο Κίεβο και συλλειτούργησε με τον κ. Βαρθολομαίο.
Μαζί συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β , ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας ,Αναστάσιος, και εκπρόσωποι  άλλων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Ο μακαριστός  Βλαδίμηρος , τον οποίο διαδέχθηκε ο Ονούφριος , είχε τονίσει ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βρθολομαίου: «Τα προβλήματα της Εκκλησίας της Ουκρανίας να επιλυθούν επί τω κανονικώ δικαίω». Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη υπήρξε άμεση: «Χαίρομαι που αναφερθήκατε σε αυτό και ευχόμαστε να επιλυθούν εν τω πλαισίω της κανονικής τάξεως της Εκκλησίας μας . Παρακαλούμε να βλέπουμε ημάς ως αγγέλους ειρήνης και ειλικρινείς αδελφούς».

 

Share this post