Εδώ η Κύπρος καίγεται και ο Πρόεδρος πήγε… διακοπές

Εδώ η Κύπρος καίγεται και ο Πρόεδρος πήγε… διακοπές

Του ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ*

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη να φύγει για διακοπές σε κοσμοπολίτικο νησί της Ελλάδας εν μέσω της χειρότερης πυρκαγιάς που αντιμετώπισε φέτος η Κύπρος, με περίπου 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στην ορεινή Λεμεσό να έχουν μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Κινδύνεψαν ολόκληρα χωριά, με την Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα να έχουν προχωρήσει σε προληπτικές εκκενώσεις μεμονωμένων κατοικιών και τουλάχιστον τριών κοινοτήτων.

Η μεγάλη πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό που άρχισε λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, με συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα, μαίνεται μέχρι και σήμερα, και ανάγκασε σε κινητοποίηση ολόκληρη σχεδόν την Πυροσβεστική Υπηρεσία και πυροσβεστικές δυνάμεις του Τμήματος Δασών. Τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Ίκαρος 2, με εναέρια μέσα πυρόσβεσης και επίγειες δυνάμεις να δίνουν σκληρές μάχες με τις φλόγες, ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες πυροσβεστών και δασικών λειτουργών. Επίσης ζητήθηκε και στάλθηκε βοήθεια από κράτη της περιοχής. Παρά τις όλες προσπάθειες, κάηκαν υποστατικά και σπίτι, έκλεισαν δρόμοι, προκλήθηκαν ζημιές σε υποδομές της ΑΗΚ και όμως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βρίσκεται εκτός Κύπρου για… διακοπές.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης γνώριζε για τη σοβαρότητα της κατάστασης από την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς, αφού επισκέφθηκε την Παρασκευή το απόγευμα το συντονιστικό κέντρο στην περιοχή του χωριού Λιμνάτη και έτυχε ενημέρωσης από τους αρμοδίους. Μάλιστα προέβη και σε δηλώσεις σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που πρόκειται να ληφθούν, ενώ την Κυριακή έδωσε οδηγίες ώστε να ζητήσει η Κύπρος την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU για ενίσχυση με εναέρια μέσα.

Μέχρι εκεί όμως. Αν και η πυρκαγιά συνεχιζόταν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκρινε ότι δεν ήταν αναγκαία η εδώ παρουσία του και την Κυριακή μπήκε στο αεροπλάνο και έφυγε κανονικά για τις προγραμματισμένες διακοπές του, αφήνοντας την προεδρεύουσα της Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου και κάποιους υπουργούς του, να βγάλουν κυριολεκτικώς… «τα κάστανα από τη φωτιά». Αν και δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση για την αναχώρηση του Προέδρου, ο «Π» προσπάθησε να πληροφορηθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη για το πού βρίσκεται, χωρίς όμως να λάβει οποιαδήποτε απάντηση. Πληροφορίες ωστόσο της εφημερίδας φέρουν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να βρίσκεται για οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα, αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στο νησί Ύδρα μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 12 Αυγούστου.

Φυσικά και ο Πρόεδρος, όπως και όλοι, έχει δικαίωμα σε διακοπές, όμως θα μπορούσε, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, να αναβάλει για 1-2 μέρες τουλάχιστον την αναχώρησή του, κάτι όμως που δεν έκανε.

Υπενθυμίζεται ότι στις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα, όλη η κυβέρνηση παρέμεινε με εντολές του κ. Μητσοτάκη στα πόστα της και ο μόνος υπουργός που δεν συμμορφώθηκε με τις εντολές και έφυγε για διακοπές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, εξαναγκάσθηκε ουσιαστικά σε παραίτηση. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης απέσυρε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στην υποψηφιότητα του Γιώργου Πατούλη για την περιφέρεια Αττικής, λόγω του βίντεο που κυκλοφόρησε το οποίο έδειχνε τον περιφερειάρχη να χορεύει ζεϊμπέκικο σε εκδήλωση ομογενών στο Ζάππειο, ενώ οι φωτιές στη Νέα Αγχίαλο προκαλούσαν τον τρόμο.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους/ Πηγή: Εφημερίδα “Πολίτης”

Share this post