Χωρίς απόφαση της Συνόδου η Μονή Αλαμάνου αναγόρευσε Όσιο τον Γερμανό Σταυροβουνιώτη.
Εκδόθηκε βιβλίο από την Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου με πρόλογο του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.
Την περασμένη Κυριακή, 30.7.2023 ,ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος , με δήλωση στην ιστοσελίδα μας, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου για την οσιοποίηση του μακαριστού (2016) αρχιμ. Σάββα (Αχιλλέως) από την Άλωνα της Κύπρου, για τον οποίο έγινε και εικόνα του με φωτοστέφανο. Το ζήτημα θα απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο, δήλωσε ο κ. Γεώργιος.
Χθες στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Μόρφου αναρτήθηκε δριμύτατο κείμενο κατά του Αρχιεπισκόπου και των μελών της Ιεράς Συνόδου Τα έβαλαν με τον Όσιο Σάββα αφού δεν μπόρεσαν να τα βάλουν με τους δαίμονες! – Ιερά Μητρόπολις Μόρφου (immorfou.org.cy)
Αργότερα περιήλθε σε γνώση μας βιβλίο- έκδοση της Γυναικείας Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου με την αφηγηματική βιογραφία του Γέροντος Γερμανού Σταυροβουνιώτη (1906 – 31η Αυγούστου 1982). Το βιβλίο κοσμεί εικόνα , που αναφέρει “Όσιος Γερμανός Καθηγούμενος Ι.Μ. Σταυροβουνίου” ,η οποία τον εμφανίζει με φωτοστέφανο και επίσης τοιχογραφία σε παρεκκλήσιο της Μονής , η οποία αναγράφει “Ο Όσιος Γερμανός ο Σταυροβουνιώτης”.
Με καταγωγή από το χωριό Αυγόρου ο μακαριστός Γέροντας διετέλεσε Ηγούμενος της Μονής Σταυροβουνίου από το 1952 μέχρι τις 31 Αυγούστου του 1982. Την ημέρα εκείνη ο μακαριστός Γέροντας, ενώ επέστρεφε από ολοήμερη σκληρή εργασία στους ελαιώνες, οδηγώντας το τρακτέρ της Μονής, κατέπεσε σε απότομη χαράδρα, όπου βρήκε, μόνος και αβοήθητος, μαρτυρικό θάνατο.
Χθες ο ageliaforos.com επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την Μονή και η μοναχή, η οποία μας απάντησε αρνήθηκε την ύπαρξη φωτοστέφανου στην εικόνα , λέγοντας μάλιστα ότι ακόμη δεν υπάρχει απόφαση της Εκκλησίας για την οσιοποίηση του. Σήμερα, όταν πλέον είχαμε τις φωτογραφίες από το βιβλίο, επικοινωνήσαμε με την Μονή και ζητήσαμε να μιλήσουμε με την Ηγουμένη μοναχή Ολυμπιάδα. Απάντησε η αδελφή, με την οποία είχαμε μιλήσει χθες . Το κατάλαβε και μας είπε ότι η Ηγουμένη απουσίαζε. Αρνήθηκε να δώσει το δικό της όνομα και , όταν της είπαμε ότι χθες μας παραπλάνησε, έκλεισε το τηλέφωνο.
Στο εξώφυλλο του βιβλίου -αφηγηματική βιογραφία, με τίτλο: Γέροντας Γερμανός Σταυροβουνιώτης” και υπότιτλο: “Ο κρυπτός της αρετής άνθρωπος”, ο μακαριστός Γέροντας , προφανώς τεχνηέντως , δεν αποκαλείται Όσιος.
Η έκδοση της Μονής Αλαμάνου είναι πρόσφατη και πωλείται μόνο στο Μοναστήρι. Την προλογίζει ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος. Στο κείμενο του , δεν κάνει αναφορά σε Όσιο Γερμανό, αλλά τονίζει ότι “είναι παράδειγμα γνήσιου μοναχού”. Επίσης, σημειώνει ότι τον κοσμούσαν πολλές αρετές. Επίσης, υπάρχει κέιμενο του Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα, αδελφού της Μονής Σταυροβουνίου και πνευματικού της γυναικείας αδελφότητας της Μονής Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου.
Σημειώνεται ότι η Μονή δεν πρέπει να ζήτησε κείμενο του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου, στον οποίο υπάγεται. Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν υπήρξαν κάποιες διαφορές και τάσεις ανυπακοής προς τον οικείο Επίσκοπο.
Με την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου η Ηγουμένη Ολυμπιάς φαίνεται ότι αισθάνεται ενισχυμένη. Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε (15.1.2023), την πρώτη μετά την ενθρόνιση του, Θεία Λειτουργία στην Μονή, συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Αθανάσιου και του Επισκόπου Αμαθούντος Νικολάου.
Το ζήτημα είναι , αν ο Αρχιεπίσκοπος , πριν γράψει τον πρόλογο , είχε δει το βιβλίο και τις σχετικές εικόνες ή αν η Μονή Αλαμάνου τον παραπλάνησε.
Πάντως, είναι πλέον επιτακτικό τα θέματα, με την Οσιοποίηση διαφόρων σύγχρονων και παλαιότερων Γερόντων, να τεθούν επί τάπητος στην Ιερά Σύνοδο, η οποία θα πρέπει να λάβει οριστικές αποφάσεις. Όπως μας ανέφερε έγκυρη πηγή δεν πρόκειται για τις δύο αυτές μεμονωμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν και άλλες, όπως του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων Αρχιερέων και κληρικών , που εκελέστηκαν κατά την Επανάσταση του 1821. Προς τούτο ενδιαφέρεται κυρίως η Μονή Μαχαιρά, η οποία τιμά τον Κυπριανό ως Άγιο, η Μητρόπολη Λεμεσού , όπου μάλισα στην Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού έχουν γίνει τοιχογραφίες όλων αυτών ως νεομαρτύρων της Εκκλησίας.
Επίσης, η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου ενδιαφέρεται για τον π. Ζαχαρία, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από τους Οθωμανούς μεταξύ 1573-74. Τα λείψανα του βρέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019 κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης της εκκλησίας της Παναγίας Παναγιώτισσας στον Πρωταρά . Λίγο καιρό μετά ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος δήλωσε στο ΚΥΠΕ: «στην τελευταία συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, αρχές Σεπτεμβρίου, έγινε συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία της Κύπρου θα λάβει μέρος στους εορτασμούς (2021) με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης 1821-2021. Μεταξύ των εισηγήσεων ήταν και η πρόταση για αγιοποίηση του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, ενώ εγώ πρότεινα την αγιοποίηση και των κληρικών που σφαγιάστηκαν την περίοδο της 9ης Ιουλίου 1821, δηλαδή 210 κληρικοί και αρχιερείς».
Επίσης, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας αναφέρθηκε στον εντοπισμό του λειψάνου του παπά Ζαχαρία της Παναγιώτισσας και είπε ότι εισηγήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να παρουσιάσει τον σχετικό φάκελο, που ετοιμάζεται ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για έγκριση, με στόχο να αποσταλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να «ενταχθεί ως άγιος, ιερομάρτυρας της Εκκλησίας της Κύπρου». Με ιδιαίτερη ικανοποίηση συνέχισε, «η εισήγηση έγινε αποδεκτή από την Ιερά Σύνοδο και μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μου ανέθεσε να ηγηθώ Συνοδικής Επιτροπής η οποία θα εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν το ζήτημα της αγιοποίησης, να καταρτίσουμε τους αναγκαίους φακέλους, σύμφωνα με την διαδικασία, για να δοθούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την τελική απόφαση ένταξης τους στο Αγιολόγιο».
Πάντως, επί μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β’ δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις. Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας ανέθεσε στον αγιογράφο Μιχ. Χατζημιχαήλ και έκανε εικόνα του Ιερομάρτυρα παπα Ζαχαρία Παραλιμνίου , η οποία εκτίθεται για προσκύνηση στον Ναό της Παναγίας Παναγιώτισσας.
Στην εικόνα αναγράφεται : “Ο Άγιος Ιερομάρτυς Ζαχαρίας ο εν Παραλιμνίω”.
Πριν μερικά χρόνια , επειδή παρουσιάστηκε πρόβλημα με τα διεχόμενα ύδατα κάτω από το μαρμάρινο Μαυσωλείο των μαρτύρων της 9ης Ιουλίους 1821, που βρίσκεται στον περίβολο του Ιερού ναού Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, ο μακαριστός κυρός Χρυσόστομος Β’ έδωσε άδεια στην Εκκλησιαστική Επιτροπή για εκταφή των λειψάνων του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, των Μητροπολιτών Πάφου Χρυσάνθου, Κιτίου Μελετίου, Κυρηνείας Λαυρεντίου καθώς και άλλων προκρίτων, κληρικών και λαϊκών. Η εκταφή έγινε αθορύβως για να μην καταστραφούν τα λείψανα.